Κ. Ανδριανάκη: Κινδυνεύουν να κλείσουν 1.400 εργαστήρια πανελλαδικά – Συνεχίζεται η αποχή

Δημοσιεύτηκε στις 14/05/2024 15:29

Κ. Ανδριανάκη: Κινδυνεύουν να κλείσουν 1.400 εργαστήρια πανελλαδικά – Συνεχίζεται η αποχή

Παλεύουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας ενώ κλειστά πραμένουν εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα και στην Κρήτη, καθώς όπως λένε οδηγούνται σε χρεοκοπία.

Όπως επισήμανε η Ακτινολόγος , Μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και Εκπρόσωπος των Εργαστηριακών ιατρών Νόμου Ηρακλείου κ.Ανδριανάκη για την εικόνα που διαμορφώνεται, εάν δεν αλλάξει η κατάσταση 1.400 εργαστήρια πανελλαδικά κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω του “τεχνητού χρέους” που έχει διαμορφωθεί.

Σχεδόν ολοκληρωτική συμμετοχή
Μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη για το θέμα η κ. Ανδριανάκη τόνισε πως η συμμετοχή των εργαστηριακών γιατρών στην αποχή είναι εξαιρετικά μεγάλη αφού όπως είπε “ στο νομό Ηρακλείου είμαστε από την άποψη των μικροβιολόγων στο 95% και των ακτινολόγων περίπου στο 85%. Πανελληνίως είμαστε επίσης 85%, με πολλούς νομούς οι οποίοι είναι τελείως κλειστοί και τη συμμετοχή στο 100%”.

Οι οδυνηρές συνέπειες του rebate και του clawbac
Εξηγώντας τις οδυνηρές συνέπειες του rebate (υποχρεωτικής έκπτωσης) και του clawback σε μικροβιολογικά και διαγνωστικά η κ.Ανδριανάκη ανέφερε πως “για κάθε εξέταση ο ασθενής μας φέρνει ένα παραπεμπτικό. Αυτό το χαρτάκι και αυτό το παραπεμπτικό που έρχεται στην τιμή που αναγράφεται πάνω ο ΕΟΠΥΥ κάνει έκπτωση (είναι η ασφαλιστική τιμή που μπαίνει μετά στο σύστημα) 40% από αυτή που βλέπει ο εξεταζόμενος. Τέλος του μήνα καταθέτουμε τα παραπεμπτικά μας και από αυτά τα παραπεμπτικά ο ΕΟΠΥΥ κάνει το λεγόμενο rebate που είναι μια κλιμακωτή έκπτωση που μπορεί να φτάσει και το 50% και στη συνέχεια πανελλαδικά -ανάλογα με το πόσο έχει μείνει εκτός ο προϋπολογισμός ο μηνιαίος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος παραμένει κλειστός άσχετα από τη ζήτηση που υπάρχει- μπορεί να φτάσει μείωση του ποσού και στο 60%. Και το ακατανόητο είναι πως αυτή την επιστροφή, αυτό το clawback δεν μας το πληρώνει, το ζητάει πίσω από μας. Δηλαδή εμείς πληρώνουμε ένα μέρος των εξετάσεων των ασθενών μας, ενώ συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή “πάσχει όχι μόνο η δημόσια αλλά και ιδιωτική υγεία“.

Οι εργαστηριακοί γιατροί εμφανίζονται αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους, διεκδικώντας στην ικανοποίηση των αιτημάτων, ενώ νεότερα θα υπάρξουν την Πέμπτη στις 14:00 το μεσημέρι σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ υπουργείου και εργαστηριακών γιατρών.