ΙΤΕ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα του Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής

Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2020 14:22

ΙΤΕ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα του Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 η διαδικτυακή ημερίδα «Πληροφοριακά Συστήματα Τεκμηρίωσης Επιστημονικής Έρευνας στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής (ΚΠΠ) του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο για τα Λογοτεχνικά Είδη και την Ιστορία της Λογοτεχνίας και το Εργαστήριο Διδακτικής Άσκησης και Εκπαιδευτικής Έρευνας του  Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

 

Σκοπός της ημερίδας ήταν να δημιουργήσει μια ομάδα συζήτησης και αλληλοενημέρωσης για τη διερεύνηση των προβλημάτων και προκλήσεων που θέτει η τεκμηρίωση, διαχείριση, πρόσβαση και προβολή ερευνητικών δεδομένων του χώρου των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον καθ. Γιάννη Τζίτζικα, Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΤΕ και τον καθ. Δημήτρη Πλεξουσάκη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας έγινε από τον καθ. Γιάννη Τζίτζικα παρουσίαση του Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής του ΙΤΕ και από την καθ. Μαρία Κούση, Διευθύντρια του ΚΕΜΕ, παρουσίαση του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση από την κα Χρυσούλα Μπεκιάρη από το ΚΠΠ, για «Ψηφιακές Εμπειρικές Επιστήμες –  Κύκλος της Γνώσης και Σχετικά Πληροφοριακά Συστήματα» ενώ ακολούθησε παρουσίαση από τον Δρ. Μάρτιν Ντερ, επίτιμο επικεφαλής του ΚΠΠ, για το Διεθνές Πρότυπο CIDOC CRM. Το πρώτο μέρος έκλεισε με παρουσίαση από την κα Μαρία Θεοδωρίδου και τον κ. Γιάννη Μαρκετάκη από το ΚΠΠ, για Μετασχηματισμούς Δεδομένων σε Σημασιολογικά Δεδομένα.

Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, η ημερίδα συνεχίστηκε με παρουσίαση από τον καθ. Γιάννη Τζίτζικα για Υπηρεσίες Πρόσβασης σε Σημασιολογικά Δεδομένα και ακολούθησε παρουσίαση από την κα Λήδα Χαραμή από το ΚΠΠ για Διαχείριση Λεξιλογίων και Θησαυρών. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν σχετικά Ευρωπαϊκά Έργα σε εξέλιξη από τον Δρ Παύλο Φαφαλιό, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή στο ΚΠΠ, και ακολούθησε παρουσίαση από την καθ. Αναστασία Νάτσινα από το ΚΕΜΕ, με τίτλο «Ποσοτική Έρευνα και Ιστορία της Λογοτεχνίας». Η τελευταία παρουσίαση έγινε από την καθ. Κατερίνα Δαλακούρα με τίτλο «Ψηφιακές Τεχνολογίες και Ιστορική Έρευνα: Η Χρήση των Πηγών».

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας έγινε ανοιχτή συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τις παρουσιάσεις που προηγήθηκαν, καθώς και ανταλλαγή απόψεων για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες.

Την εκδήλωση  παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 120 συμμετέχοντες από περισσότερους των 30 φορέων (Πανεπιστήμια, Οργανισμούς και Εταιρείες). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ομιλητές και οι ομιλήτριες μέσα από ολοκληρωμένες παρουσιάσεις και στοχευμένες τοποθετήσεις, ανέδειξα  την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου διεπιστημονικού πεδίου επιστημoλογικού χαρακτήρα μεταξύ των ανθρωπιστικών και των άλλων εμπειρικών επιστημών με τις επιστήμες της πληροφορικής και της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων και εφαρμογών για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ανθρωπιστικών και εμπειρικών επιστημών γενικότερα. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες τόνισαν την ανάγκη για περισσότερες και στενότερες συνεργασίες

Στο δικτυακό τόπο της Ημερίδας (https://www.ics.forth.gr/isl/training-activities/2020-09-23?lang=el) θα ανακοινωθούν στο εγγύς μέλλον οι σύνδεσμοι με τις παρουσιάσεις και το βιντεοσκοπημένο αρχείο της εκδήλωσης.

 

 

Η ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια της ΠΡΑΞΗΣ «ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία»   και του Ευρωπαϊκού έργου «ReKnow – Research Knowledge Documentation, Analysis and Exploration in Empirical and Descriptive Sciences» (H2020 Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship, ID: 890861). Συντονιστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ήταν ο κ. Δημήτρης Αγγελάκης.