Ιnside Story:Η δημοσιογράφος πίσω από τις αποκαλύψεις του Ελληνικού Watergate αποκλειστικά στον Politica 89.8 μιλά για όλα και προαναγγέλλει “σεισμό” αποκαλύψεων

Δημοσιεύτηκε στις 11/08/2022 17:20

Ιnside Story:Η δημοσιογράφος πίσω από τις αποκαλύψεις του Ελληνικού Watergate αποκλειστικά στον Politica 89.8 μιλά για όλα και προαναγγέλλει “σεισμό” αποκαλύψεων

Τις διάφορες πτυχές γύρω από τις υποθέσεις παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων στη χώρα μας, θέλησε να φωτίσει η δημοσιογράφος που κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις του Ελληνικού Watergate αποκλειστικά στον Politica 89.8 Ελλίζα Τριανταφύλλου στον Χρήστο Κώνστα.

Η κ. Τριανταφύλλου

H Eλίζα Τριανταφύλλου,  αναφέρθηκε στον Τάσο Τέλογλου που εκλήθη να καταθέσει στον Άρειο Πάγο για τα δημοσιεύματα που αφορούν την υπόθεση παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη – Κουκάκη , αλλά και στην οπτική που έδωσε με δημοσίευμα του, για παρακολούθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από ιδιώτη το 2018.

Όπως επεσήμανε: «Έμείς γράφουμε εδώ και πολλούς μήνες, όπως και οι Reporters United για ένα πολύ ακριβό λογισμικό που μόνο κράτη και κρατικές υπηρεσίες διαθέτουν καθώς το κόστος του είναι αρκετά μεγάλο για τον οποιονδήποτε ιδιώτη. Άλλωστε κι η ίδια η εταιρεία λέει πως δεν το πουλάει σε ιδιώτες. Είναι εντυπωσιακό, πως σήμερα στον Άρειο Πάγο, δεν εκλήθη ο Θανάσης Κουκάκης ως μάρτυρας για την ουσία της υπόθεσης του αλλά ο Τάσος Τέλογλου, με σκοπό να απαντήσει στο πως διέρρευσαν τα όσα διέρρευσαν γύρω από το λογισμικό, την εταιρία και τα πρόσωπα στον τύπο.  Ακόμα είναι προβληματικό να παρακολουθείται ένας Έλληνας πολίτης με παράνομο λογισμικό παρακολούθησης πολλώ δε μάλλον κι ένας δημοσιογράφος  .»

Μάλιστα, εξέφρασε κι η κ. Τριανταφύλλου την απορία της για το λόγους που η έρευνα στην χώρα δεν ξεκινά από τους διαχειριστές ιδιοκτήτες του παράνομου λογισμικού και τη σύνδεση τους με την κυβέρνηση, αλλά από το τι έγινε τον Απρίλιο του 22, όταν δημοσίευμα του Inside story, αποκάλυπτε  την εταιρική δομή που έχει στηθεί στην Ελλάδα για την εμπορία του Predator και τα άτομα πίσω από την εταιρεία, αλλά και το γεγονός κατάχρησης του λογισμικού Predator, στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία, παρά τις ανησυχίες και της Σόφι ιν ‘τ Βελντ, εισηγήτριας της επιτροπής PEGA   που συστάθηκε στο Ευρωκοινωβούλιο για να ερευνήσει την χρήση spyware στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ανέφερε πως: «Δεν γνωρίζω ακόμα γιατί δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις από την εταιρία που προμοτάρει και  διαχειρίζεται το Predator.  Γνωρίζω πως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που ανέλαβε μετά τις πρώτες αποκαλύψεις να ερευνήσει την υπόθεση Κουκάκη με  αντικείμενο έρευνας το αν το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες ή όχι, άφησε πολύ χρόνο να χαθεί, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο κι έδωσε ραντεβού με εκπροσώπους της εταιρίας (λογιστές και δικηγόρους) 2 μήνες, μετά τις πρώτες αποκαλύψεις. »

Σε ερώτηση του Χρήστου Κώνστα, για τα στοιχεία που δείχνουν πως υπάρχει σύνδεση του Predator και της εταιρίας που το προμηθεύει με το επίσημο κράτος και τα συγκεκριμένα πρόσωπα με ονοματεπώνυμο,  η κ. Τριανταφύλλου, ανέφερε πως: « Ασχοληθήκαμε να εξετάσουμε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης που υποστήριξε πως η ελληνική Κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με εταιρίες τύπου Intellexa, και δείξαμε πως η εταιρία προμηθεύτρια της αστυνομίας συνδέεται  με πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την Intellexa η οποία εμπορεύεται το spyware Predator και είναι εγκατεστημένη (και) στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, η έρευνα του Reporters United για την συγκεκριμένη παρακολούθηση αποκάλυψε ότι επιχειρηματίες με τους οποίους είχε συναλλαγές ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με  εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονται με την εταιρία Intellexa αλλά και το Predator. »

Μεταξύ άλλων η κ. Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στα κοινά σημεία παρακολούθησης των συνομιλιών των Κουκάκη – Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας πως:  «Ένα πρώτο κοινό σημείο είναι ότι  οι Κουκάκης Ανδρουλάκης, παρακολουθούνται. Ένα Δεύτερο κοινό σημείο, είναι  ότι παρακολουθήθηκαν, παρακολουθούνται ή έγινε απόπειρα τους να παρακολουθηθούν από το ίδιο λογισμικό κι ένα τρίτο κοινό σημείο είναι ότι παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ για κάποιο διάστημα. Σε αυτά θα ήθελα να προσθέσω, ένα ακόμα κοινό σημείο. Ότι και οι 2 το link που έλαβαν, το μεν ένα ο Θανάσης Κουκάκης το κλίκαρε άρα μολύνθηκε ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν το κλίκαρε, άρα δεν μολύνθηκε και οι 2 το sms που έλαβαν προέρχεται από το ίδιο πλαστό site. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που χειρίζονται το λογισμικό κατασκοπείας στήνουν διάφορα sites που μοιάζουν με γνωστά sites αλλά δεν είναι, και μέσα από αυτά με ένα τρόπο ειδικό καταφέρνουν απαξ και το κλικάρεις να σου μολύνουν το κινητό και να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του. Δύο άνθρωποι που είχαν βρεθεί υπό παρακολούθηση  από άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ και στο ίδιο ή σε κοντινό διάστημα στοχοποίηθηκαν και στην περίπτωση του Θανάση, μολύνθηκαν από ένα παράνομο λογισμικό και μάλιστα αυτή η στοχοποίηση – μόλυνση έγινε με το ίδιο Domain, δείχνουν νομίζω πολλές κι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις.  Και ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Θ Κουκάκης, τέθηκαν στο στόχαστρο της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό ξέρουμε από διαρροές. Μένει να φανεί τι πραγματικά έχει γίνει και για ποιο λόγο ένας δημοσιογράφος που ασχολείται με οικονομικά σκάνδαλα και θέματα διαφθοράς κι ένας πολιτικός και τότε Ευρωβουλευτής, κι υποψήφιος για την ηγεσία του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας μπορούν να συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. »

Για το αν θεωρεί πως οι λόγοι εθνικής ασφάλειας απηχούν στην πραγματικότητα ή αποκαλούν προκάλυμμά,  όταν την τελευταία δεκαετία στην χώρα, οι εντολές άρσης απορρήτου, έχουν ξεπεράσει τις 15.000, σε σχέση με τις 3 – 4. 0000, που ήταν στο παρελθόν, και στο 80% αφορούν Λόγους Εθνικής Ασφάλειας. η κ. Τριανταφύλλου απαντά πως : «Υπάρχουν ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί από Νομικούς που υποστηρίζουν πως η επίκληση της Εθνικής Ασφάλειας επειδή είναι μια πολύ αόριστη έννοια και πως πρέπει να χρησιμοποιούνται με Φειδώ. Είναι άγνωστο πόσα αιτήματα για άρσης τηλεφωνικού απορρήτου γίνονται δεκτά και πόσα τελικά απορρίπτονται. Έχει διαφορετική σημασία αν πάνε 10 στην εισαγγελέα κι υπογράφονται και τα 10 ή αν πάνε 10 κι υπογράφονται τα 7.  Όπως επίσης είναι άγνωστο, αν η άρση του απορρήτου γίνεται με βάση το ονοματεπώνυμο του κατόχου του κινητού τηλεφώνου ή  με βάση το τηλεφωνικό νούμερο. »

Μάλιστα  η κ. Τριανταφύλλου, εξήγησε τους λόγους που θορύβησαν το Θανάση Κουκάκη, να ελέγξει το κινητό του για να δει αν παρακολουθείτε, επισημαίνοντας πως:  «Ένας από τους λόγους που θορύβησαν το Θανάση να ελέγξει το κινητό του ήταν το πρώτο ρεπορτάζ όπου διάβασε 2 ονόματα που κρύβονται πίσω από την ελληνική intellexa, για τα οποία ο Θανάσης είχε γράψει ρεπορτάζ για οικονομικά σκάνδαλα. O Θανάσης Κουκάκης υποψιάστηκε πως τα πρόσωπα που συνδέονταν με την Intellexa και το Predator μετά από δημοσίευμα που είχαμε κάνει ως Inside Story τον Απρίλιο, μπορεί να τον παρακολουθούσαν, καθώς τα πρόσωπα αυτά ήταν που ερευνούσε για λόγους ρεπορτάζ γύρω από οικονομικά σκάνδαλα και πολλά από αυτά που είχε γράψει ήταν ενοχλητικά.»

Η κ. Τριανταφύλλου, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η έρευνα γύρω από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεν θα σταματήσει μέχρι να “πέσει” φως στην υπόθεση, καθώς πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας. Ειδικότερα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά:  «Εμείς  δεν σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε την υπόθεση, θα την ερευνήσουμε στο απόλυτο βάθος της. Δεν πρόκειται να σταματήσει ή έρευνα επειδή έγιναν 2 παραιτήσεις από πλευράς Πρωθυπουργού, η έρευνα θα συνεχιστεί για όσο υψηλόβαθμους αξιωματούχους ή  στελέχη της κυβέρνησης κι αν αφορά η υπόθεση παρακολουθήσεων. Το ζήτημα δεν είναι πολιτικό, κομματικό ή οπαδικο, είναι ζήτημα δημοκρατίας. »

Ακούστε την κ. Τριανταφύλλου: