Iατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: «Να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός για τον εθνικό εμβολιασμό»
Την πεποίθηση πως πρέπει να αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός για τον εθνικό εμβολιασμό, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης.
«Τα εμβόλια που θα παραλάβουμε δεν είναι αυτά που περιμένουμε γι αυτό και θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στα μέτρα προστασίας. Άλλωστε ακόμα και με τις ποσότητες που υπολογίζαμε τα μέτρα και η τήρηση τους θα ήταν αναγκαία, μέχρι να επιτύχουμε και τα απαραίτητα ποσοστά της ανοσίας», αναφέρει ο κ. Βαβουρανάκης σχετικά με τα 300.000 εμβόλια που θα λάβει η χώρα σε σχέση με το 1 εκ. που υπολόγιζε η κυβέρνηση.
Έμφαση στην προσήλωση και την τήρηση των μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα αύξηση κρουσμάτων δίνει ο κ. Βαβουρανάκης. Όπως περιγράφει: «η κατάσταση είναι σοβαρή και σε σχέση με το Καλοκαίρι, βλέπουμε αυξημένη θνητότητα αλλά και αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων. Δεν είμαστε σε επίπεδο χαλάρωσης για να ανοίξουν τα πάντα, στην οικονομία και επειδή ακριβώς, θεωρώ πως είναι εύκολο να γυρίσουμε πίσω, χρειάζεται προσήλωση και συγκέντρωση στα μέτρα. Το άτομο κι η ατομική ευθύνη του καθενός μας το κλειδί για μια επιστροφή στην όποια καθημερινότητα. Είναι πολύ εύκολο να υπάρξει αναζωπύρωση. Στην Περιφέρεια της Κρήτης σε σχέση με την Θεσσαλονίκη, παρατηρείται χαλαρότητα στην ενδοχώρα κι αυτό μπορεί να φέρει διασπορά εντός των πόλεων, σε αντίθεση με την πόλη της Μακεδονίας που η διασπορά έγινε εντός της πόλης. »
Μεταξύ άλλων ο κ. Βαβουρανάκης, αναφέρθηκε στις ομάδες που είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, επισημαίνοντας πως: «Οι προτεραιότητες για τον εμβολιασμό κρίνονται από τους ειδικούς, αυτοί θα αποφασίσουν ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα. Καλό είναι να περιμένουμε τις αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών. Ωστόσο εγώ πιστεύω προσωπικά, σε ότι αφορά τον εμβολιασμό πως χρειάζεται αναθεώρηση σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του. Πιστεύω πως οικογενειακός γιατρός, ο γιατρός του ασθενή είναι ο μόνος που πρέπει να εμπλακεί και να ενημερώσει τους ασθενείς του, για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, γνωρίζει ακριβώς με βάση το ιστορικό του κάθε ασθενή, τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που υπάρξουν παρενέργειες κι ίσως θα έπρεπε τα ιατρεία να αποτελέσουν και εμβολιαστικά κέντρα.»
Μάλιστα ο κ. Βαβουρανάκης, αναφέρθηκε στο χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο που φαίνεται με βάση και τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο επειδή, πολλοί συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι στο νησί. Γι αυτό και όπως αναφέρει: « θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να εστιάσουμε στην δική μας προσπάθεια περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας, αποφεύγοντας τα πολυπληθή ρεβεγιόν, ειδικά εφόσον υπάρχει χρόνος για όλα αυτά στο μέλλον. »