Ι.Γρυσπολάκης: «Τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα βελτιώσουν τα δημόσια»
Την πεποίθηση πως τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα βελτιώσουν τα δημόσια, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Ιωακείμ Γρυσπολάκης.
Για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδείας ο κ. Γρυσπολάκης, τόνισε πως: «Αποδέχομαι με μεγάλη ικανοποίηση τη νέα μεταρρύθμιση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που φέρνει η κυβέρνηση. Έρχεται ως συνέχεια μιας προσπάθειας που έγινε το 2006, η οποία δυστυχώς υπονομεύθηκε με άσχημο τρόπο. Τότε η κυβέρνηση το έφερε στη Βουλή στην Επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ υιοθετήθηκε, αλλά μετά την ολομέλεια, λόγω πιέσεων ενός άλλου πολιτικού του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν έγινε αποδεκτό να ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής. Κι έτσι, δυστυχώς υπονομεύθηκε μια προσπάθεια που έγινε πριν από 17 χρόνια. Έρχεται τώρα βέβαια δεν είναι ολοκληρωμένη η πρόταση, πρέπει να γίνει αναθεώρηση του άρθρου 16, ελπίζω πως θα αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης το 2024, και πως θα γίνει πλέον, καθώς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα το κάνουν αποδεκτό και δεν ξέρω και ποιος άλλος, ώστε να σταματήσει πλέον, αυτή η αναχρονιστική διάταξη που υπάρχει στο Σύνταγμά μας. Και ξέρετε ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη και όχι μόνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως στην Αγγλία το 10% του ΑΕΠ της χώρας, οφείλεται στην λειτουργία τέτοιων Πανεπιστημίων και στην Κύπρο αυτή τη στιγμή το ΑΕΠ λόγω αυτών των Πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά 3%. Εμείς γιατί όχι ; Επίσης, αυτό θα έχει συνέπειες ότι οι 40.000 Έλληνες φοιτητές, θα πάψουν να πηγαίνουν στο εξωτερικό καθώς δεν θα χρειάζεται να φύγουν, ενώ θα γίνει πόλος έλξης και για ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς, δηλαδή νέους ανθρώπους, οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης και τώρα θα έχουν μια ευκαιρία να επιστρέψουν για να εργαστούν σε αυτά τα πανεπιστήμια.»
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για τα τμήματα που λειτουργούν σε διάφορα δημόσια πανεπιστήμια που δίνουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ο κ. Γρυσπολάκης, σημείωσε πως: «Η λειτουργία αυτών των πανεπιστήμιων, θα λειτουργήσει καλά και για τον ανταγωνισμό κρατικών μη κρατικών πανεπιστημίων. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε κάποια δημόσια πανεπιστήμια θα αρχίζουν και θα χάνουν φοιτητές. Αν γίνει αυτό, θα κινδυνεύουν να συρρικνωθούν κι αυτό δεν τους συμφέρει. Επομένως, θα βρουν τρόπο να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και πολύ θετικά. Είναι λάθος, να λέγεται ότι θα υπάρχουν λιγότερες θέσεις για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, όταν υπάρχουν σχολές που λειτουργούν και δίνουν πτυχία, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα. Αυτά τα τμήματα πρέπει να κλείσουν δυστυχώς,. Δεν μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά για μη κρατικά, γιατί θα υπάρχουν και παραρτήματα πανεπιστημίων τα οποία δεν είναι ιδιωτικά αλλά του εξωτερικού. Εάν κάποιος έχει ανάγκη θα υπάρχει ο θεσμός των υποτροφιών, ενώ θα μειωθούν οι φοιτητές που κάθονται 7-8 χρόνια για να πάρουν ένα πτυχίο κι όταν το παίρνουν μετά από τόσα χρόνια, βλέπουν ότι δεν έχει αντίκρισμα. Σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου υπάρχουν οι έδρες επειδή κάποιος πολύ πλούσιες θέλει να ενισχύσει, ένα τομέα έρευνας, όπως για παράδειγμα την αρχαιολογία, γιατί να μην μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Επομένως, φυσικά, στα πλαίσια της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβάνεται και το να ανοίξουν τα δημόσια πανεπιστήμια τη χρηματοδότηση τους σε ιδιώτες.»
Για την Ελάχιστη βάση εισαγωγής επεσήμανε πως: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι θεσμοθετήθηκε πριν από 3 χρόνια και συνεχίζει να λειτουργεί, έχει καθιερωθεί πλέον, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Η οποία λέει ότι όποιος έχει κάτω από το Μέσο όρο, των επιδόσεων, στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν περνάει στο πανεπιστήμιο ενώ όποιος έχει πάνω από το μέσο όρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός θέσεων. Θα περάσει στο πανεπιστήμιο. Αυτό και μόνο είναι ένας δείκτης, ότι επικροτούμε την αξιολόγηση, την αξιοκρατία και την αριστεία, κάτι που πολεμήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, όλες τις τελευταίες δεκαετίες από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους .»
Ενώ σε ότι αφορά μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία των δημοσίων Πανεπιστημίων και τη λειτουργία της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο κ. Γρυσπολάκης, αναφέρει: «Έχω κάνει γνωστές τις απόψεις μου και όχι μόνον εγώ μια ομάδα ανθρώπων που είμαστε που περιλαμβάνει και άλλους καθηγητές, έχουμε κάνει τις προτάσεις μας από πέρσι και στο ίδιο το πρωθυπουργό και στην τότε υπουργό Παιδείας, αλλά προσωπικά έχω κάνει τις προτάσεις μου και στον κ. Πιερακάκη. Πρέπει να γίνουν, μεταρρυθμίσεις βελτίωσης λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, ο τρόπος εκλογής του πρύτανη. Ο Πρύτανης, για παράδειγμα, δεν μπορεί να ασκήσει, όλα ά τα καθήκοντα που του λέει ο νόμος, δηλαδή και πρόεδρος της Συγκλήτου και Πρόεδρος του ελέγχοντος οργάνου που είναι το Συμβούλιο Διοίκησης και Πρόεδρος του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων, έρευνας και λοιπά και λοιπά και πρόεδρος της εταιρείας αξιοποίησης περιουσίας. Δεύτερον, πρέπει, να επανέλθει το άρθρο 58 του νόμου 4009 του νόμου Διαμαντοπούλου, που προέβλεπε, ότι ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μες στο πανεπιστήμιο, το οποίο, διοικεί, το οποίο και έχει στην ευθύνη του , τα διοικεί, το οποίο και έχει στην ευθύνη του, τα χρήματα για την περιουσία. Υπάρχουν πολλά τέτοια που πρέπει να διορθωθούν. Ασφαλώς και μέσα σε αυτά είναι να δίδεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων και να γίνεται μια αξιολόγηση συνεχής μέσα στο πανεπιστήμιο. Ακόμη, ένας φοιτητής που δεν πάει καλά στα μαθήματα του να μπορεί να αποβληθεί από το Πανεπιστήμιο και να μπορεί ωστόσο, να πάει σε ένα άλλο πανεπιστήμιο ή σε ένα άλλο τμήμα τύπου ΙΕΚ, για νέες σπουδές, χωρίς να δώσει πάλι από την αρχή πανελλαδικές εξετάσεις.»