Ι.Γρυσπολάκης: «Πολιτικές δυνάμεις και Πρυτανικές αρχές δέσμιες ιδεολογημάτων και συντεχνιών που εκτρέφουν φαινόμενα όπως του Α.Π.Θ»
Την πεποίθηση πως οι Πολιτικές δυνάμεις και Πρυτανικές αρχές είναι δέσμιες των ιδεολογημάτων και των συντεχνιών που εκτρέφουν φαινόμενα όπως αυτά που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Α.Π.Θ, εξέφρασε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης, στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
O κ. Γρυσπολάκης, αναφέρθηκε στο νόμο 4777/2021, ο οποίος προβλέπει την ίδρυση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που ψήφισε η κυβέρνηση, αλλά και στην στάση της αντιπολίτευσης που τον καταψήφισε. Θεωρεί πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εκτρέφουν τα επεισόδια στα Πανεπιστήμια αλλά και πολιτικές δυνάμεις που τα ανέχονται. Οι τελευταίες μάλιστα, όπως επεσήμανε, «θα πρέπει να αναθερωρήσουν την αρνητική θέση του προς τα δύο σημεία του νόμου 4777/2021, δηλαδή την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), βάσει της οποίας εισέρχονται στα πανεπιστήμια υποψήφιοι που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, και τις ΟΠΠΙ, οι οποίες είναι καθιερωμένες σε κάθε πολιτισμένη χώρα για την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών καθηγητών και φοιτητών και την προστασία των υλικοτεχνικών υποδομών των ιδρυμάτων.»
Παράλληλα ευθύνες για τα επεισόδια στα Πανεπιστημία, έχει κι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Γρυσπολάκη, καθώς, θα έπρεπε να έχει δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα της επί 24ώρου βάσεως φύλαξης ευαίσθητων χώρων εφόσον οι ΟΠΠΙ δεν έχουν εγκατασταθεί, ακόμα, εφόσον, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του Νόμου.
Μάλιστα ο κ. Γρυσπολάκης, δεν δίστασε να υποδείξει την λύση στο όλο ζήτημα προστασίας των πανεπιστημίων. «Στο νέο νόμο-πλαίσιο (τον βελτιωμένο νόμο 4009/2011), που υποσχέθηκε τόσο προεκλογικά ο πρωθυπουργός όσο και στην χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, θα πρέπει να προβλέπεται η εκλογή από το Συμβούλιο Ιδρύματος ισχυρού πρύτανη, ο οποίος δεν θα εξαρτάται από πελατειακές συντεχνίες και ο οποίος θα ελέγχεται για την υλοποίηση των αποφάσεων, την προστασία των υλικοτεχνικών υποδομών του πανεπιστημίου και την ακαδημαϊκή ελευθερία των μελών του ιδρύματος. Όπως τόνισαν οι δύο προαναφερθέντες καθηγητές συνταγματικού δικαίου, τα πανεπιστήμια αποτελούν τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας και απαιτούν να προστατεύονται από το μόνο νόμιμο μέσον, που διαθέτει η Ελληνική Πολιτεία, δηλαδή την ΕΛ.ΑΣ. και τις νομοθετημένες ΟΠΠΙ.»
Ακούστε τον κ. Γρυσπολάκη: