Ι. Γρυσπολάκης: «Μονόδρομος η αποκατάσταση της νομιμότητας στα Πανεπιστήμια»

Δημοσιεύτηκε στις 13/01/2022 11:40

Ι. Γρυσπολάκης: «Μονόδρομος η αποκατάσταση της νομιμότητας στα Πανεπιστήμια»

Την πεποίθηση πως η αποκατάσταση της νομιμότητας στα Πανεπιστήμια αποτελεί μονόδρομο, εξέφρασε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης  Ιωακείμ Γρυσπολάκης, στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα. 

Αναφέρθηκε στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην ΑΣΟΕ υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για αντιδράσεις όσων τάσσονται κατά της ακαδημαϊκής αστυνομίας και δεν επιθυμούν την συγκρότηση της. Θεωρεί δε πως τα επεισόδια αποτελούν συνέπεια της έναρξης της εκπαίδευσης 400 αστυνομικών την Δευτέρα με σκοπό την ένταξη τους στα πανεπιστήμια.

Όπως επεσήμανε μάλιστα η καθυστέρηση συγκρότησης των ομάδων προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οφείλεται στο γεγονός των ομάδων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ θεωρώντας πως η συγκρότηση των ΟΠΠΙ αντιτίθεται στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021), στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος, με αποτέλεσμα να μην έχει ορίσει δικάσιμο για να αποφασίσει εκ νέου για το ζήτημα η ολομέλεια του ΣτΕ, όπως προβλέπεται μετά από τέτοιες περιπτώσεις. Απαιτείται να αποφανθεί το ΣτΕ και να αποφασίσει υπερ της συνταγματικότητας του Νόμου, ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Εξήγησε τους λόγους που τα φαινόμενα βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια πληθαίνουν, μετά από μία περίοδο ύφεσης, επισημαίνοντας πως : «Η κυβέρνηση ενώ τολμά και λαμβάνει αποφάσεις με πολιτικό κόστος (και ορθώς πράττει) για θέματα κρατικής ασφάλειας, συγκρότησης συμμαχιών, προστασίας των συνόρων μας, προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων, συνταξιοδοτικό, και θέματα που αφορούν στην υγεία των πολιτών, αλλά και για την αξιοκρατία στην εκπαίδευση, διστάζει να εφαρμόσει έναν ήδη ψηφισμένο νόμο του Κράτους, με αποτέλεσμα να γίνεται με αυτόν τον τρόπο έρμαιο των διαθέσεων διάλυσης, που επιθυμούν οργανωμένες συντεχνίες και η Αριστερά, που θεωρούν τα πανεπιστήμια εκκολαπτήρια κομματικών τους στελεχών. Το όπλο της αριστεράς και των συντεχνιών, δεν είναι άλλο από την άσκηση τρομοκρατίας προς όλους εκείνους, που τολμούν να στηρίξουν θέσεις αντίθετες αυτών που εκπορεύονται από τα κομματικά γραφεία και τα Εξάρχεια. Και όσο το πανεπιστήμιο παραμένει στα χέρια αυτών των ομάδων, οι καθηγητές και πρυτάνεις παραμένουν – στη μεγάλη πλειονότητα – συμβιβασμένοι. Και η κατάσταση θα επιδεινώνεται και όλοι εκείνοι οι νέοι, ερευνητικά ενεργοί και καταξιωμένοι, που μπορούν να βρουν καλλίτερες συνθήκες εργασίας και ελευθερίας του λόγου, θα μετακομίζουν στην αλλοδαπή.»

Θεωρεί συμπερασματικά ο κ. Γρυσπολάκης, πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί έναν νόμο, που η ίδια συνέταξε, εισηγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος ψήφισε ομόφωνα και πως όλα αυτά, θα είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε ήδη από το πρώτο εξάμηνο (Ιούλιος–Δεκέμβριος 2019) εισηγηθεί στη Βουλή έναν βελτιωμένο νόμο 4009, ο οποίος θα προέβλεπε αυστηρά περιθώρια φοίτησης, συνεχή έλεγχοι των ακαδημαϊκών επιδόσεων καθηγητών και φοιτητών, διεθνώς αναγνωρισμένο και καθιερωμένο τρόπο ανάδειξης πρύτανη και κοσμητόρων, έλεγχο των οργάνων αυτών από ένα Συμβούλιο Ιδρύματος, αλλά και εφαρμογή του νόμου για τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημίων.

Ακούστε τον κ. Γρυσπολάκη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook