Ι. Γρυσπολάκης: «H EΒΕ θα εξορθολογίσει τα Πανεπιστήμια – Μονόδρομος η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα»
Την πεποίθηση πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα εξορθολογίσει τα Πανεπιστήμια εξέφρασε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και μαθηματικός Ιωακείμ Γρυσπολάκης, μέσα από την συχνότητα του Politica 89,8 και τον Χρήστο Κώνστα, αναφέροντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η βαθμολογία που είχαν οι μαθητές και περνούσαν στα Πανεπιστήμια, ήταν κάτω από το μέσο όρο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γρυσπολάκης, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την ένταξή τους στα πανεπιστήμια χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση του συνόλου των ιδρυμάτων (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), έχει γίνει σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται πλέον με 24 πανεπιστήμια και 451 τμήματα διάσπαρτα σε δεκάδες πόλεων, αλλά με κανένα Τεχνολογικό Ίδρυμα και υποβαθμισμένη εκπαίδευση για εξειδικευμένους τεχνίτες για τη γεωργία, τη μεταποίηση και τα λοιπά επαγγέλματα.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις αναφορικά με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στις σχολές και τα τμήματα των ΑΕΙ όλης της χώρας, ο κ. Γρυσπολάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι υποψήφιοι φοιτητές δεν θα μπορούν να εισαχθούν σε Πανεπιστημιακές σχολές, που ούτως ή άλλως δεν θα είχαν καμία τύχη να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ή αν είχαν, τότε δεν θα επιβίωναν στην αγορά εργασίας. « Δεν μπορούν όλοι να είναι κάτοχοι πτυχιακών τίτλων. Ένα 30 με 33% των αποφοίτων του Λυκείου, πηγαίνουν σε Πανεπιστήμια, ενώ οι υπόλοιποι στην Τεχνολογική Εκπαίδευση και κυρίως σε Ινστιτούτα Τεχνολογικής κατάρτισης. Είχαμε το “προνόμιο” να δεχόμαστε στα πανεπιστήμια περίπου 80% των απολυομένων από τα Λύκεια, σε τμήματα που πολλές φορές δεν είχαν καν γνωστικό αντικείμενο. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης πολιτικής ήταν να συνωστίζονται χιλιάδες νέοι άνθρωποι, οι οποίοι είτε ουδέποτε θα αποφοιτούσαν είτε θα του απονέμεται μετά από χρόνια ένα “δίπλωμα ανεργίας”».
Επεσήμανε μάλιστα ότι, ορισμένες περιπτώσεις φοιτητών εισάγονταν στα Πανεπιστήμια και στο Πολυτεχνείο με βαθμολογία κάτω από την βάση, ενώ ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητες στους 26.000 που έδωσαν εξετάσεις και βρέθηκαν εκτός Πανεπιστημίου, να προτιμήσουν και να μάθουν ένα επάγγελμα. « Άνθρωποι που έχουν 3 στα 20 δεν γίνεται να έχουν την απαίτηση να περάσουν σε Πανεπιστήμιο, ενώ μπορούν κάλλιστα να πάνε σε μία σχολή να μάθουν ένα επάγγελμα. Θα μπορέσουν να πάνε σε διεθνούς φοίτησης ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης και να μάθουν ένα αξιοπρεπέστατο επάγγελμα, καθώς υπάρχουν δεκάδες και επιζητούν ανθρώπους».
Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και μαθηματικός δήλωσε ότι η ελληνική οικογένεια θέλει το παιδί της να σπουδάσει σε Πανεπιστημιακό τμήμα, πιστεύοντας πως αν δεν πάρει τον Πανεπιστημιακό τίτλο τότε είναι αποτυχημένο, ενώ ανέφερε ότι οι υποψήφιοι με χαμηλό μέσο όρο, θα μπορούσαν να φοιτήσουν σε ΙΕΚ, παίρνοντας το πτυχίο τους και βρίσκοντας εργασία. «Τα ΙΕΚ έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ προκειμένου να υποδεχθούν αυτούς τους υποψηφίους και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τεχνολογική εκπαίδευση (ΤΕΙ), πρέπει να επανέλθουν. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην έχει αυτή την ενδιάμεση βαθμίδα. Θα έλεγα στις οικογένειες εφόσον το παιδί τους δεν μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημιακού επιπέδου, να το αφήσουν να βρει μία σχολή προκειμένου να μάθει ένα άλλο επάγγελμα για να εργαστεί».
Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο κ. Γρυσπολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι μονόδρομος για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, ενώ εξετάζεται και από την Υπουργό Παιδείας.