Ηράκλειο: Ξεκίνησε η εφαρμογή της κάρτας στάθμευσης

Δημοσιεύτηκε στις 10/06/2020 13:03

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η εφαρμογή της κάρτας στάθμευσης

Ξεκίνησε χθες Τρίτη, στο Ηράκλειο, η εφαρμογή του μέτρου με την κάρτα στάθμευσης για τους κατοίκους του κέντρου της πόλης, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη.

“Κάθε αρχή έχει μια περίοδο εκπαιδευτική, μέχρι να ενημερωθούν οι δικαιούχοι αλλά και οι υπόλοιποι δημότες που μέχρι τώρα μπορούσαν να σταθμεύουν όπου έβρισκαν κενή θέση και να μπουν σε μια νέα πραγματικότητα, ότι οι παρόδιες θέσεις στάθμευσης, οι μισές, θα διατίθενται αποκλειστικά για τους κατοίκους του κέντρου. Δεν είχαμε πολλές εκτυπώσεις καρτών, δεν έχουν καταλάβει ούτε οι δικαιούχοι το πως λειτουργεί το σύστημα αλλά και με την ενημέρωση που κάνουμε με την Δημοτική Αστυνομία αλλά και την Υπηρεσία μας, θεωρώ ότι σε μια εβδομάδα έχει εξομαλυνθεί πλήρως το ζήτημα, διότι από την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε και τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση για όσους καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές” ανέφερε ο κ. Αναστασάκης.

Ερωτηθείς πόσες κάρτες έχουν δοθεί, ο κ. Αναστασάκης απάντησε: “522 κάρτες έχουν δοθεί. Νομίζω ότι μπορούμε άνετα να φτάσουμε μέχρι τις 900 θέσεις και να εξυπηρετηθεί ένας μεγάλος αριθμός από τις οικογένειες του κέντρου, γιατί συζητάμε για ένα όχημα ανά οικογένεια. Αν δούμε ότι έχουμε περισσότερους δικαιούχους, είναι στη σκέψη μας να μισθώσουμε ακόμη και ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Είναι μια από τις σκέψεις που έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας”.

“Είναι μια υπόθεση εργασίας. Αν το 522 γίνει 900, μπορούμε να το καλύψουμε με τις θέσεις, που έχουμε αποφασίσει να διαθέσουμε. Γιατί οι 900 δικαιούχοι δεν χρειάζεται να έχουμε 900 διαγραμμισμένες θέσεις, η κοινή λογική, λέει για το 80% να είναι διαγραμμισμένες. Γιατί το 80 και όχι το 100%; Γιατί σχεδόν ποτέ δεν συγχρονίζονται όλοι. Κάποιος θα είναι εκτός Ηρακλείου, κάποιος θα δουλεύει, άρα το 80% είναι το ταβάνι συνήθως” ανέφερε ο κ. Αναστασάκης ενώ συμπλήρωσε: “Αυτό είναι μια ιδέα που έχει επεξεργαστεί πάρα πολύ, απαιτεί νομικό έλεγχο, οι πρώτες ενδείξεις όμως λένε ναι γιατί όχι;”.

Για το τι γίνεται με τα ποδήλατα, ο κ. Αναστασάκης απάντησε: “Μελετάμε την ίδρυση ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων, ώστε να κατοχυρώσουμε τη θετική αλλαγή στις συνήθειες μετακίνησης του κόσμου. Θα καταλάβουμε ένα μέρος των οδοστρωμάτων όπου υπάρχει επαρκές πλάτος, με μια λογική δικτύου όχι μεμονωμένου ποδηλατοδρόμου. Να αναβιώσουμε τον ποδηλατόδρομο στην Κνωσού, να τον δημιουργήσουμε στα τείχη αλλά και στην εσωτερική περίμετρο στην Πλαστήρα, που τα όρια ταχύτητας τώρα που κατέβηκαν επιτρέπουν τη συνύπαρξη ποδηλάτων με αυτοκίνητα”.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Αναστασάκη: