Η τουρκική εισβολή στη Συρία «νομιμοποιεί» την παροχή ασύλου

Δημοσιεύτηκε στις 15/10/2019 17:42

Η τουρκική εισβολή στη Συρία «νομιμοποιεί» την παροχή ασύλου

Με αφορμή ένα πρόσφατο άρθρο του, για τους αιτούντες ασύλου και για το πώς οι ίδιοι δικαιούνται άσυλο στην περίπτωση που η γενέτειρα τους είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν είναι ασφαλής για να επιστρέψουν σε αυτή, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο δημοσιογράφος, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο το ζητούμενο είναι να εξεταστεί το πώς η τουρκική εισβολή μπορεί να επηρεάσει τις προσφυγικές ροές. «Να κοιτάξουμε στο πρόσφατο παρελθόν. Γι’ αυτό και ανέλυσα μια συγκεκριμένη υπόθεση, μιας πενταμελής οικογένειας Κούρδων, η οποία έφτασε το Μάρτιο του 2018 στη Σάμο ακολουθώντας τις προσφυγικές ροές. Σε πρώτο βαθμό είχε απορριφθεί το αίτημα τους για άσυλο και κατά την εξέταση του αιτήματος, η τριμελής επιτροπή έκρινε ότι το  δικαιούται η οικογένεια το άσυλο. Παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει μια πενταετία στα εδάφη της Τουρκίας, δηλαδή θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είχαν αναπτύξει ένα «επαρκή δεσμό»,  και παρά το ότι κατά διαστήματα έβρισκαν οι γονείς εργασία. Χαρακτηρίστηκαν ως πρόσφυγες γιατί η Τουρκία είχε εισβάλλει στην γενέτειρα τους και με οδηγό αυτή την απόφαση περιμένουμε και άλλες τέτοιες αποφάσεις».

Έτσι σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αλλάζει η σχέση που έχει ο αιτών άσυλο και από την στιγμή που κάποιος έχει εισβάλλει στην χώρα του, δικαιούται προστασία και μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Για το κλίμα που υπάρχει όσον αφορά τα αιτήματα ασύλου μίλησε ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας: «Πάντα υπάρχει αυτή η δυσκολία επεξεργασίας των αιτημάτων γιατί και το προσωπικό δεν επαρκεί, οπότε υπάρχουν χιλιάδες αιτήματα και υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί και να αυξηθούν στο επόμενο διάστημα. Βλέπουμε ότι το μοτίβο επαναλαμβάνεται. Αυτός ο κύκλος των προσφυγικών ροών δεν πρόκειται να κλείσει άμεσα όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή. Δεν λύνεται με το να θεωρούμε ότι όλοι είναι μετανάστες και πρόσφυγες. Το ζήτημα είναι ότι μιλάμε για εξατομικευμένες αποφάσεις ακόμη και αν μια χώρα δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Δεν είναι πρόσφυγας κάποιος μόνο επειδή προέρχεται από εμπόλεμη περιοχή» ενώ για το πόσο είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί κάποιου ότι είναι όντως πρόσφυγας και στην χώρα του υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν και από ότι έχω καταλάβει μέχρι ένα σημείο μπορούν να φτάσουν. Δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν κάθε ισχυρισμό αλλά εξετάζουν κάθε αίτηση πολύπλευρα. Εξετάζουν την ιστορία του αιτούντος, την κρίνουν ανάλογα πχ με το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο, κάνουν μια αντιπαραβολή με  δεδομένα που είναι ήδη γνωστά , οπότε έχουν μια ευρεία βάση δεδομένων από την οποία αντλούν στοιχεία για το αν ευσταθεί ή όχι η ιστορία του».

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου: