«Η Τουρκία έχει εντάξει στον σχεδιασμό της και θερμό επεισόδιο»

Δημοσιεύτηκε στις 04/12/2019 16:56

«Η Τουρκία έχει εντάξει στον σχεδιασμό της και θερμό επεισόδιο»

Με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία από τις πλέον κρίσιμες ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής των τελευταίων ετών, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα όπου σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις.

Για τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε ο κ. Υφαντής, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε προσδοκίες από την συνάντηση αυτή αλλά σε κάθε περίπτωση και μόνο ότι γίνεται είναι καλή. Άλλες φορές οι εμπειρίες παρελθουσών περιπτώσεων που είχαμε κρίσεις στο Αιγαίο.  Μεταξύ των δύο πλευρών συνήθως απουσίαζε η επικοινωνία, ο κίνδυνος ήταν πάντοτε η κλιμάκωση χωρίς κανένας να μπορεί να ελέγξει την κρίση. Είναι καλό ότι υπάρχει επικοινωνία οπότε καλό θα ήταν να έχουμε χαμηλά τις προσδοκίες, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συζητάνε είναι σημαντικό και θα πρέπει να παραμείνει έτσι. Αν κάτι αλλάξει και έχουμε μια διέξοδο μεταξύ των δύο σε αυτό το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, θα είναι καλοδεχούμενο. Είναι περισσότερο διαχείριση της κρίσης, δεν υπάρχει κάποια προετοιμασία από πίσω. Είναι κρίσιμο να επικοινωνούμε με την άλλη πλευρά.  Νομίζω είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο που επιτρέπει στην ένταση να εξελιχθεί σε κρίση, είναι η απουσία επικοινωνίας. Δεν υπάρχει απώλεια, ούτε κάτι άλλο από την επικοινωνία των δύο πλευρών».

Στο ότι θα δοθεί η δυνατότητα στον Ερντογάν να θέσει για πρώτη φορά το θέμα της «γαλάζιας πατρίδας» ο κ. Υφαντής απάντησε: «Στο πλαίσιο μιας συνάντησης σε αυτό το επίπεδο, λάθος χειρισμοί είχαν επιτρέψει στον Τούρκο Πρόεδρο να θέσει τα ζητήματα όλα, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα και μάλιστα το Προεδρικό Μέγαρο, στην προκειμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι αυτή η συνάντηση θα δώσει διπλωματικούς πόντους στην άλλη πλευρά» ενώ ο κ. Υφαντής συμπλήρωσε: «Ξεκινώντας από τα θέματα που θέτει η ίδια η Άγκυρα, από εκεί και πέρα το γεγονός ότι φίλοι, εταίροι κλπ είναι απρόθυμοι να εμπλακούν. Ακόμη και αν δεν ήταν απρόθυμοι δεν είχαν την δυνατότητα να εμπλακούν. Απλώς ξέρουμε ότι σε αυτή την αντιπαράθεση είμαστε μόνοι μας, καλοδεχούμενη η στήριξη των άλλων χωρών αλλά δεν πρέπει να προσδοκούμε ότι χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ έχουν είτε το στομάχι, είτε τη δυνατότητα, να παρέμβουν υπέρ μας».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

«Δεν περίμενα καμία ανακοίνωση για τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα γιατί θα ήταν μεγάλη αφέλεια από την πλευρά της Άγκυρας να επιτρέψει να βγει κάτι τέτοιο. Η Ε.Ε από την άλλη πλευρά έστω και με καθυστέρηση και με τους δικούς της ρυθμούς πήρε κάποια μέτρα. Η στήριξη της δεν είναι ότι είναι χωρίς καμία σημασία απλά στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε κρίση πάλι φύση – θέση. Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε είναι μια παρέμβαση διπλωματική από κάποιες από τις μεγάλες πρωτεύουσες.  Η Ε.Ε έχει προοδεύσει σε πολλά πράγματα αλλά σε τέτοια ζητήματα εξακολουθεί να είναι απογοητευτική» δήλωσε ο κ. Υφαντής στον Politica 89.8.

Για το ενδεχόμενο να ξεφύγουν τα πράγματα ο κ. Υφαντής σχολίασε: «Πάντα ήταν ένα πραγματικό ενδεχόμενο στο Αιγαίο, η συγκέντρωση σε τόσο μικρό χώρο, τέτοιας ποσότητας και ποιότητας οπλικών συστημάτων, υψηλής τεχνολογίας, εγκυμονεί κινδύνους όταν μάλιστα έχεις νέους άντρες κι από τις δύο πλευρές. Το θέμα αυτή τη φορά είναι αν ένα θερμό επεισόδιο είναι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας, θεωρώ ότι μέχρι τώρα δεν ήταν στους σχεδιασμούς. Αυτή τη στιγμή φαίνεται και ελπίζω να κάνω λάθος ότι η Τουρκία έχει εντάξει στα σενάρια τα οποία ενδεχομένως έχει επεξεργαστεί και το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου. Μια ανάφλεξη έστω και σύντομη. Αν τελικά φτάσουμε σε ένα επεισόδιο λίγων ωρών ή ενός ή δύο ημερών, η πίεση είναι τέτοια που θα καθίσουμε τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος φόβος».