Η τοποθέτηση του Δημήτρη Βρύσαλη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κρήτης:
«Απευθυνόμαστε σε κάθε αιρετό ,που θέλει να συμμετέχει στον αγώνα για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων
Σε κάθε αιρετό που έχει επιλέξει να υπηρετήσει τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες του
Καλούμε όσους η καρδιά και η συνείδηση δεν θέλει το άδικο σε συμπόρευση να αγωνιστούμε μαζί με το λαό και τη νεολαία να τιμήσουμε των αγωνιζόμενο λαό που δίνει τη μάχη της επιβίωσης
Οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε κρατική υπηρεσία, υπηρετώντας τους κεντρικούς σχεδιασμούς των κυβερνώντων, σημερινών και χθεσινών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτών που κατέχουν τον πλούτο.
Βασικός στόχος των δήμων, όπως διατείνεται η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι να πλασάρουν πιο αποτελεσματικά, την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό κέρδος και φυσικά αυτό δεν αφορά τους μικρομεσαίους, που τους καταστρέφουν τον έναν μετά τον άλλον, αλλά τους λίγους, που συγκεντρώνουν τον πλούτο. Με συνέπεια, οι κυβερνήσεις φορτώνουν αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς τους αναγκαίους πόρους, θέλοντας να απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινωνία η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.
Το παραμύθι περί δήθεν “ανάπτυξης για όλους”, όπως και το παραμύθι της “δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης”, η έξοδος από τα μνημόνια και η “κανονικότητα”, δεν αφορούν τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης των ανέργων, συνολικά της εργατικής τάξης, των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων στην πόλη και το χωριό.
Οι κυβερνώντες, χθεσινοί και σημερινοί, στοχεύουν σε ένα κράτος ακόμα πιο αυταρχικό, πιο εχθρικό για το λαό και τα συμφέροντά του. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, φιλικό στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματιών δεν μπορούν να μείνουν απ’ έξω οι δήμοι.
Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία τους, υποτάσσει βασικές υποδομές και υπηρεσίες που αφορούν το λαό, στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας. Με τον “Καλλικράτη”, τον “Κλεισθένη” τη δημοσιονομική πειθαρχεία, το οικονομικό παρατηρητήριο και το υπόλοιπο αντιλαϊκό οπλοστάσιο που διαθέτουν, έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε όργανα εξειδίκευσης της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής.
Η πετσοκομμένη χρηματοδότηση που φτάνει στο 38% σε σχέση με το 2010 τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, υπηρετούν ένα και μοναδικό στόχο, να μετατραπούν οι δήμοι σε έναν ελεγκτικό μηχανισμό και οι υπηρεσίες τους να πάνε στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που ασφυκτιούν και θέλουν να βρουν διέξοδο τα συγκεντρωμένα και λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, επενδύοντας και εμπορευματοποιώντας βασικές, ζωτικές λαϊκές ανάγκες, όπως το νερό, τη διαχείριση απορριμμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες, κ.λπ.
Η περιγραφή των προβλημάτων, εάν δεν συνοδεύεται με την ανάδειξη των αιτιών και των λύσεων που συμφέρουν το λαό, στην καλύτερη περίπτωση συγκαλύπτει τον ένοχο, το σύστημα και την πολιτική που τα προκαλεί και τα διογκώνει. Η κοινωνία μας είναι ταξικά διαχωρισμένη και τα συμφέροντα είναι διαφορετικά ανάλογα με την κοινωνική τάξη που ανήκει ο καθένας. Όσο και να θέλουμε, ουδετερότητα δεν μπορούμε να
έχουμε. Η όποια λύση στα προβλήματα δεν μπορεί να ικανοποιεί και αυτούς που παράγουν τον πλούτο, που είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός και ταυτόχρονα τους λίγους που κερδίζουν από τον ιδρώτα των πολλών.
Πολιτικοί και κοινωνικοί είναι οι λόγοι για την όξυνση των προβλημάτων, οπότε πολιτική πρέπει να είναι και η λύση τους.
Εμείς οι εκλεγμένοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” έχουμε επιλέξει μετερίζι. Για μας, οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίησή τους, αποτελούν προτεραιότητα.
Σας καλούμε σε συμπόρευση ώστε:
· Να διεκδικήσουμε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό σχεδιασμό που οι υποδομές και οι λειτουργίες του να χρηματοδοτούνται από το κράτος, να προστατεύουν την υγεία και το περιβάλλον και να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους δημότες μας.
· Να προχωρήσουν γρήγορα και να χρηματοδοτηθούν έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, γιατί η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, δεν μπορεί να εξαρτάται από την πολιτική “κόστους – οφέλους” και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που προωθούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα, θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που υπηρετεί.
Γι’ αυτό διεκδικούμε:
-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων.
-Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
-Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σ’ αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
-Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης – Κλεισθένης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν τους δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
– Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους.
-Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών των δήμων, με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Η κινητοποίηση του λαού, αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για να έχουμε θετικές εξελίξεις για τις πόλεις μας και τη χώρα μας.
Ο καθένας από εμάς μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι στην κοινή προσπάθεια, να έχει ο λαός αυτά που δικαιούται. Να συγκρουστεί με τη σημερινή κατάσταση, να μην συμβιβαστεί οι Δήμοι να διαχειρίζονται τη μιζέρια και τη φτώχια του λαού μας, να μπει μπροστά για τις ανάγκες του λαού μας και όχι για τα κέρδη των λίγων.»