Η Τερηδόνα θερίζει τα δόντια των παιδιών στην Κρήτη
Φαίνεται απίστευτο μα είναι αληθινό πως η Τερηδόνα κυριολεκτικά “θερίζει” τα δόντια των παιδιών, που δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους, καθώς εξελίσσεται σε επιδημία του αιώνα λόγω των ποσοτήτων ζάχαρης που καταναλώνουν σε πολλές και διάφορες τροφές.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Σταμάτης Χαρίτος, καθώς μια έρευνα που είχε γίνει το 2004 στην Κρήτη, έδειξε πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και το οποίο επιδεινώθηκε με την οικονομική κρίση.
Μιλώντας στον politica 89.8 fm και στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη, ο κ. Χαρίτος ανέφερε πως το 2004 σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, σε ένα δείγμα 3000 παιδιών, εμφάνιζαν τερηδόνα στο 55,5%, το 42,9% έχρηζαν ορθοδοντικής θεραπείας, το 15% έπασχε από Ουλίτιδα, περίπου το 10% χρειαζόταν εξαγωγές, το 2% έπασχε από πολυτερηδονισμό και κάποια από τα παιδιά είχαν εντελώς κατεστραμμένα δόντια.
Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η στοματική υγεία των ενηλίκων και των παιδιών στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδονισμένα δόντια, ενώ μόνο το 0,7% των ενηλίκων ηλικίας 35-44 ετών έχει υγιή δόντια.
Η αλήθεια είναι πως η κακή στοματική υγεία συσχετίζεται με μια σειρά νοσημάτων που αφορούν στη γενική υγεία του ανθρώπου. Παρά τις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, οι δείκτες νοσηρότητας αυξάνουν, ως αποτέλεσμα των περικοπών των δαπανών και της υποβάθμισης της στοματικής και ιδίως της προληπτικής παρακολούθησης των ασθενών.
Η προληπτική παρέμβαση για τα παιδιά είναι αδιαπραγμάτευτη!
Απαράδεκτη θεωρεί η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Ιουνίου 2019, την πρόταση του υπουργείου Υγείας προς τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, των εργαστηριακών ιατρών και φυσικοθεραπευτών για αφαίρεση του κονδυλίου που θα αφορούσε την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών της χώρας προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τους εν λόγω κλάδους κατά 30 εκατ. ευρώ για το 2019.
Τα μέλη της ΕΟΟ εκφράζουν την αγωνία τους με τη συγκεκριμένη πρόταση και τονίζουν ότι το πρόγραμμα οδοντιατρικής πρόληψης που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει του χρόνου πρέπει να πραγματοποιηθεί, καθώς θα αντιμετώπιζε χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες, οι οποίες αφορούν τη στοματική υγεία των παιδιών. Ουδείς, ούτε καν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει το ηθικό δικαίωμα να αφαιρέσει αυτή την ευκαιρία από την ευάλωτη και ευαίσθητη αυτή κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού.
Παράλληλα τα μέλη της ΕΟΟ υποστηρίζουν ότι πρέπει επιτέλους να εκπονηθεί στη χώρα μας ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης στοματικών νοσημάτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Μάλιστα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «είμαστε σε θέση να υποδείξουμε στο υπουργείο Υγείας τις κατευθυντήριες γραμμές και να συνδράμουμε στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου που είναι πλέον απαραίτητο αφού η στοματική υγεία των Ελλήνων έχει εγκαταλειφθεί πλήρως».
«Τις επόμενες μέρες, δε, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους αρμοδίους για θέματα υγείας όλων των κομμάτων και θα ζητήσουμε τη δέσμευσή τους ότι θα εντάξουν στο πρόγραμμα υγείας τους τη σταθερή χρηματοδότηση της στοματικής υγείας που θα ανέρχεται στο 5% των συνολικών δαπανών υγείας» πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης και τόνισε ότι «στόχος μας είναι η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων στην πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη και να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες ότι η στοματική υγεία είναι σημαντική και αλληλένδετη με τη σωματική υγεία».
Ακούμε τι είπε στον politica 89.8 fm, o πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Σταμάτης Χαρίτος: