Ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την θεσμοθέτηση του ΣΟΑΠ, ο Β. Λαμπρινός

Δημοσιεύτηκε στις 24/02/2020 20:44

Ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την θεσμοθέτηση του ΣΟΑΠ, ο Β. Λαμπρινός

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την θεσμοθέτηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του Δήμου Ηρακλείου. 

Το Σχέδιο πήρε ΦΕΚ και τώρα θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού που έχει γίνει από την δημοτική αρχή. Μάλιστα κατά την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σε τοποθέτηση του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Κουράκη, που συνέβαλε στο να μπουν γρηγορότερα οι υπογραφές από τα Υπουργεία Πολιτισμού κι Ανάπτυξης, κατηγορώντας τον, όμως πως θα έπρεπε πριν τη δημοσίευση μίας τέτοιας απόφασης, να έχει ενημερωθεί η δημοτική αρχή, ενώ θα ήταν ακόμα πιο ευχάριστη μία τέτοια απόφαση, εάν το 2016, η παράταξη του κ. Κουράκη μετείχε στην διαβούλευση που έγινε το 2016.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο 3.7.5 , Γιάννης Κουράκης, τόνισε απαντώντας στις αιχμές που άφησε ο Δήμαρχος. “Ενδιαφέρθηκα για τα θέματα της πόλης, ως όφειλα κι έτρεξα το θέμα όπως μου ζητήσατε, ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί με κατηγορείτε για θέματα περί δημοσιότητας της απόφασης. Κατάφερα και πήρα άμεσα τις υπογραφές που απαιτούνταν για να τρέξει το ΣΟΑΠ και να θεσμοθετηθεί με ΦΕΚ, κάτι το οποίο  απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα πολλών μηνών, κι ασχολείστε με το ποίος έδωσε τι και που; Εγώ ξέρω πως αυτό που έπρεπε να κάνω το έκανα αθόρυβα”

Μάλιστα δευτερολογώντας, ο κ. Κουράκης επεσήμανε στο Δήμαρχο πως : “Δεν θέλω να έχω καμία ανάμειξη με το έργο,  είναι δικό σας,  αν είναι να δημιουργήσουμε ενστάσεις για ένα θέμα που έχει ολοκληρωθεί”.

Υπενθυμίζεται πως στο ΣΟΑΠ, σχεδιάστηκε από τη δημοτική αρχή Λαμπρινού το 2016 και πρόκειται για ένα σχέδιο, συστηματικής, συνεχούς και συντονισμένης ολοκληρωμένης Στρατηγικής, που αξιολογείται ως προς τις ανάγκες και τη δυναμική της Περιοχής Παρέμβασης και τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης, που έχει χρονικό ορίζοντα πρώτης εφαρμογής έξι έτη από την έγκριση του.

Θα δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα δράσης μέσα από το οποίο θα αξιοποιηθούν και θα αναδειχτούν τα ειδικά χαρακτηριστικά της πόλης  όπως το λιμάνι του Ηρακλείου και το παράκτιο μέτωπο, ο  αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού.

Επίσης βασική στόχευση του προγράμματος είναι ο  αναπτυξιακός σχεδιασμός σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές καθώς και στο δίκτυο κοινοχρήστων χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή, ενώ ταυτόχρονα θα ενδυναμώσουν τη σύνδεση του λιμανιού και του παράκτιου μετώπου με τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού καθώς και με επιμέρους ζώνες ιστορικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Εντός των ορίων του ΣΟΑΠ περιλαμβάνονται 16 Πολεοδομικές Ενότητες (ΠΕ) εκ των οποίων οι 11 ΠΕ εντάσσονται και εντός της περιοχής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης- ΒΑΑ, στο σύνολο της έκτασής τους ή σε τμήμα της.

Οι περιοχές αυτές είναι η Αμμουδάρα, περιφερειακό κέντρο,  τα Καμίνια η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Μηνάς ο Άγιος Τίτος, η περιοχή Βαλιδέ Τζαμί (ευρύτερη περιοχή της πλ. Κορνάρου) το ανατολικό κέντρο, οι περιοχές  Χρυσοπηγή -Πόρος -Κατσαμπάς , Δημοκρατίας – Ανάληψη, η συνοικία  Μπεντεβή, ο Κάτω Κατσαμπάς – Μετόχι Παπά Τίτου Παγκρήτιο, ο Άγιος Ιωάννης,και τέλος η περιοχή των Μεσαμπελιών και της Φορτέτσας.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στα όρια του  ΣΟΑΠ εντάσσονται και οι ζώνες προστασίας Α και Β του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού.

Με πληροφορίες από το patris.gr