Η συμφωνία με την Ευρώπη Κατέρρευσε – Μονόδρομος η εμπλοκή της ΕΕ στο προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε στις 28/02/2020 17:26

Η συμφωνία με την Ευρώπη Κατέρρευσε – Μονόδρομος η εμπλοκή της ΕΕ στο προσφυγικό

Την πεποίθηση πως Ευρώπη είναι αναγκασμένη να  παρέμβει στο προσφυγικό έπειτα από την παραβίαση της άτυπης συμφωνίας του Ερντογάν με την ΕΕ, επεσήμανε η  Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο  Ντανιέλα Μαρούδα στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, συμπληρώνοντας πως: “Aπό σήμερα η Ευρώπη καλείται να βρει πολιτική λύση στο προσφυγικό, καθώς τα τελευταία χρόνια, αντιδρούσε περίεργα στον πόλεμο που διεξάγεται στη Συρία και δεν έπαιρνε θέση στις εκκλήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για την διαχείριση του”. 

Η  Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο  Ντανιέλα Μαρούδα

Η Τουρκία παραβίασε την άτυπη συμφωνία με την Ε.Ε

Η Τουρκία παραβιάζει την άτυπη συμφωνία που είχε κάνει από τον Φεβρουάριο του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των ροών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε συμφωνήσει με την Τουρκία και την Συρία , πως τα 2 κράτη θα δημιουργούσαν συνθήκες ασφαλείας στα σύνορα μέσω ζώνης, για την οποία ο Ερντογάν ζητούσε την στήριξη της Ευρώπης με χρηματοδότηση. Γεγονός που δεν είχε αντίκρισμα κι οδήγησε τον Ερντογάν σήμερα να ακυρώσει την συμφωνία, ανοίγοντας τα σύνορα πετώντας το μπαλάκι στην Ευρώπη.

Καθόλου τυχαία η κίνηση του Ερντογάν

“Πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιδράσει και να αφήσει πέρα απόψεις τύπου δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε, χρειάζεται δηλαδή μία νέα προσέγγιση από την πλευρά της Ευρώπης. Ενδεχομένως προχωρήσει σε αύξηση φύλαξης των θαλάσσιων και χερσαίων ζωνών για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές, κάτι όμως που από μόνο του δεν φτάνει χρειάζεται να λύσει το ζήτημα παρεμβαίνοντας τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά. Το μόνο βέβαιο είναι πως μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας δεν έγινε τυχαία τη δεδομένη χρονική στιγμή, έγινε για να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη πως ξέμεινε από μέτρα διαχείρισης του προσφυγικού, ενώ την ίδια στιγμή το πρόβλημα κατέδειξε κι ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του για τον κοροναϊό και τις ροές από το Ιράν (χώρα που έχει προσβάλλει ο ιός), θέλοντας να κερδίσει χρόνο και να ζητήσει τη διαχείριση των ροών κι από πλευράς Ευρώπης. “

“Η κυβέρνηση έχει λύσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού χρειάζεται να τις υλοποιήσει άμεσα”

“Υπάρχουν λύσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ελληνική πλευρά, αλλά χρειάζεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, υπάρχουν παραδείγματα με πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία, αλλού φιλοξενήθηκαν όντας λιγότεροι σε δομές φιλοξενίας κι αλλού φιλοξενήθηκαν με πρόγραμμα όπως την Κρήτη.Όπως και να χει όμως χρειάζεται να κατανοήσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, χρειάζεται να βρει ανθρώπους έμπειρους σχετικά με τη διαχείριση των προσφύγων για να πείσει για τις τοπικές κοινωνίες για το σχεδιασμό της ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού, χωρίς τα ΜΑΤ. Είναι δεδομένο πως με τις υπάρχουσες συνθήκες οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ζήσουν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου ενώ και η λύση για κλειστές δομές δεν είναι η ενδεδειγμένη καθώς με τη διανομή ασύλου δεν μπορεί να δημιουργήσει κλειστού τύπου δομές καθώς κάτι τέτοιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενδεχομένως να χρειάζεται ελεγχόμενα κλειστές δομές. Όπως και να χει, οι δομές στα νησιά της Χίου και της Λέσβου ήταν μία λύση που προκάλεσε αντιδράσεις δεδομένου τις αντιδράσεις των κατοίκων που είναι βέβαιοι πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα αποτύχει, όταν πρόκειται για δομές φιλοξενίας 5.000 όπως την Μόρια που ολοένα και αυξάνονται. “

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη της Επίκουρου Καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου Ντανιέλας Μαρούδα στον Politica 89.8: