Η Πρόταση του Γ. Παπακωνσταντή για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
Την Πρόταση του για την δημιουργία φορέα κατά των τροχαίων ατυχημάτων, κατέθεσε, ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωντσταντής, μιλώντας στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.
Η κουλτούρα οδήγησης μας, σε συνδυασμό με το κακό οδικό δίκτυο αλλά και την άγνοια κινδύνου οδηγούν στα πολλά τροχαία ατυχήματα. Δυστυχώς έχουμε αποδεχτεί το θάνατο από τροχαία ατυχήματα ως κανονικότητα. Προτείνω την ίδρυση ενός φορέα σε Περιφερειακό επίπεδο, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντής.
Σε άρθρο του μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντής αναλύει την πρόταση του για δημιουργία φορέα με στόχο την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υποστηρίζοντας πως:
Τελειώνοντας την καραντίνα, αρχίσαμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Κανονικότητα στην Κρήτη μέχρι τώρα σημαίνει ότι κυκλοφορούμε πάλι με τα αυτοκίνητά μας για να κάνουμε τις δουλειές μας ή τη βόλτα μας και …σκοτωνόμαστε! Δεν είχαμε νεκρό από κορωνοϊό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Αλλά μόλις τελείωσε ο περιορισμός μετακίνησης από τις 6 Μαϊου μέχρι τώρα 5 οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα και δεκάδες οι τραυματίες. Σπίτια κλείνουν, νέοι άνθρωποι χάνονται, αλλά δε βαριέσαι..Αυτή είναι η κανονικότητά μας.
Να δοκιμάζουμε κάθε μέρα την ίκανότητά μας να ξεγελούμε το θάνατο. Να έχουμε κατά μέσο όρο το χρόνο στο νησί μας πάνω από 200 θανάτους ανά εκατομμύριο ετησίως από τροχαία…Ποιος κορονοϊός, και ποια επιδημία. Την έχουμε την επιδημία μαζί μας συνεχώς.
Η Κρήτη έχει πολύ πλούσιο οδικό δίκτυο, αλλά υπερβολικά κακής ποιότητας. Έχουμε δρόμους παντού, με άσφαλτο, με τσιμέντο, με χώμα, αλλά όλοι είναι απαράδεκτοι από πλευράς ασφάλειας και προστασίας οδηγού και αυτοκινήτου. Χρήματα έπεσαν στο νησι για πολλά χρόνια, αλλά προτεραιότητά μας ήταν να κάνουμε δρόμους και στου “βουγιού το κέρατο”, να έχουν άσφαλτο (ταλαιπωρημένη, λεπτή, κακοστρωμένη, ένα απίστευτο εργολαβικό όργιο, χωρις επαρκή τεχνικά, χωρίς σήματα, με ασταθή πρανή κλπ), αλλά έχουν άσφαλτο…Όσο για τον περιβοήτο ΒΟΑΚ, ας μη σχολιάσουμε…Ένα δρόμος αλαλούμ, χωρίς σήμανση σωστή, χωρίς άσφαλτο σωστή, χωρίς φωτισμό, με αμέτρητες παράνομες εισόδους-εξόδους, με δέντρα και καλάμια παντού με ελάχιστη συντήρηση…
Ωραία αφού τα ξέρουμε όλα αυτά, γιατί δεν προσαρμόζουμε την οδήγησή μας στην επικινδυνότητα των δρόμων; Γιατί δεν μπορούμε να προσέχουμε περισσότερο;
Μα γιατί είμαστε Κρητικοί. Λεβέντες, “Κουζουλοί” όπως μας αρέσει να μας λένε και θεωρούμε ότι δεν θα τύχει σε μας. Θεωρούμε εμείς οι άντρακλες, ότι με πέντε ουίσκια και 10-15 ρακές, μπορούμε κάλιστα να πάμε βόλτα με το αμάξι, αφού εμάς δε μας πιάνει το πιοτό. Θεωρούμε ότι αν γκαζώσουμε λίγο παραπάνω και προσπεράσουμε όπου βρούμε, κερδίζουμε πόντους στο αντριλίκι και τέλος πάντων οι κανόνες κυκλοφορίας είναι για τους υποταγμένους …εμείς κάνουμε αντίσταση!
Έτσι έχουμε μάθει. Έτσι κοινωνικοποιούμαστε ως οδηγοί πολλοί από εμάς και δυστυχώς είναι δύσκολο να πας κόντρα σε μια γενικευμένη συνήθεια ή ακόμη και στα στερεότυπα της παρέας (π.χ. Τι άντρας είσαι εσυ που δεν αντέχεις το πιοτό και θα βάλεις τη…γυναίκα να οδηγήσει…)
Δυστυχώς ο συνδυασμός του θανάτου είναι ακριβώς αυτός. Η όμορφη Κρήτη με τους επικίνδυνους δρόμους, οι οποίοι όσο όμορφα και νόμιμα και να πηγαίνεις δεν σε προστατευουν από τον απέναντι που δεν πηγαίνει όμορφα . Οι λεβέντες Κρητικοί που για λόγους που εντάσσονται στα βαθύτερα σκοτάδια της ψυχοσύνθεσής και της παιδείας μας, θεωρούμε ότι το αυτοκίνητο είναι μέσο επιρροής, επίδειξης αλλά και επιθετικότητας, δημιουργούν το συνδυασμό που κάθε τόσο σκοτώνει…Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος. Και για να μην αδικούμε τον τόπο μας, μάλλον γενικευμένη Ελληνική κατάσταση είναι αυτή…
Και καλά οι διαπιστώσεις, όλοι λίγο πολύ τις κάνουμε. Τι κάνουμε για να βελτιωθεί η κατάσταση;
Αφήνω εδώ μια πρόταση, η οποία μπορεί να διασαφηνιστεί περισσότερο.
Η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, να προχωρήσουν στη δημιουργία Φορέα Αντιμετώπισης Τροχαίων Δυστυχημάτων Κρήτης, με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα τροχαίας, κυκλοφορίας, ασφαλειών, τεχνικών, ειδικών επικοινωνίας , σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και με καθήκον την άμεση εκπόνηση ενός προγράμματος ετήσιας, ανανεώσιμης διάρκειας, με τίτλο π.χ. “Οδηγώ ασφαλώς”, το οποίο θα περιλαμβάνει
-Επαρκή, συντονισμένη και αξιόπιστη αστυνόμευση, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματική
-Καμπάνια για την ασφαλή οδήγηση στα τοπικά μέσα με συγκεκριμένες επικοινωνιακές παρεμβάσεις
-Καμπάνια στα σχολεία, ιδιαίτερα στη μέση εκπαίδευση
-Συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και αγροτικούς συνεταιρισμούς για προγράμματα σεμιναρίων ασφαλούς οδήγησης και ενημέρωσης
-Συνεργασία και κίνητρα στους επιχειρηματίες μαζικής εστίασης για να συμετέχουν στην πρόληψη οδήγησης με την επήρεια αλκοόλ
-Παρεμβάσεις fast track σε σημεία του οδικού δικτύου τα οποία έχουν μεγάλη επικινδυνότητα,
και ότι άλλο μελετηθεί και που υπάρχει στη διεθνή εμπειρία και θα μπορεί ως παρέμβαση να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Το σχέδιο πρέπει να έχει τη σφραγίδα και την πρωτοβουλία των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών ως πρώτη προτεραιότητα γαι τον τόπο. Παρόλο που η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2019 έχει εξαγγείλει σε κεντρικό επίπεδο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των τροχαίων στην Κρήτη αλλά με μόνο φορέα εφαρμογής το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δε φαίνεται να έχει εκπονηθεί ή να εφαρμόζεται κάποιο σχέδιο.
Το πρόγραμμα θα αξιολογείται σε ετήσια βάση, θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της περιφέρειας, αλλά μπορούν να διεκδικηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι. (Για μια σοβαρή προσπάθεια το κόστος υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, όσο σχεδόν κοστίζει μια…ανάπλαση οικισμού που έχει δεν έχει 100 κατοίκους) και θα έχει στόχο τη μείωση των θανάτων από τροχαία στην Κρήτη, τουλάχιστον 70% σε μια δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι αν ξεκινήσει την 1η/1ου /2021, με μια μείωση θανάτων μεσοσταθμικά 9% το έτος, που είναι μια ιδιαίτερα συντηρητική πρόβλεψη για ένα σοβαρό πρόγραμμα, θα σωθούν πάνω από 200 συνάνθρωποί μας στα πρώτα δέκα χρόνια, με στόχο να μηδενιστούν οι νεκροί από τροχαία σε μια εικοσαετία. Ευχής έργο θα ήταν να εφαρμοστεί ένα παρόμοιο πρόγραμμα στο σύνολο της χώρας, αλλά ας δούμε πρώτα τη δική μας ιδιαίτερη περίπτωση…Για να κάνουμε συγκρίσεις σχετικά με το ύψος της αναγκαίας χρηματοδότησης, ας δούμε τα ποσά που διατέθηκαν για αναπλάσεις οικισμών σε διάφορους δήμους της Κρήτης…
Κάποτε σ αυτό τον τόπο πρέπει να βάλουμε μπροστά και πάνω από όλα τη ζωή σε καθημερινή βάση, όπως τη βάλαμε και πετύχαμε, στην πανδημία του Κορονωιού.