H Περιφέρεια Κρήτης σε πολιτική συζήτηση για την ανάκαμψη αλιείας και υδατοκαλλιεργειών στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις 01/06/2020 20:01

H Περιφέρεια Κρήτης σε πολιτική συζήτηση για την ανάκαμψη αλιείας και υδατοκαλλιεργειών στην Ευρώπη

Σε Πολιτική Συζήτηση με θέμα “Στήριξη μέτρων στους τομείς της Αλιείας και της Ιχθυοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19” προήδρευσε  ο  Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά & Διεθνή Θέματα και Αντιπρόεδρος της CPMR (Διάσκεψη Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) επί Θαλασσίων Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης,. 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε  διαδικτυακά, με την παρουσία του Γάλλου Ευρωβουλευτή και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλιείας Pierre Karleskind και με τη συμμετοχή: του Στυλιανού Μιτολίδη, Επικεφαλής Μονάδας Διαρθρωτικής Υποστήριξης στη Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα και Περίκλειστων Χωρών, της Γεν. Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας DG MARE και εκπροσώπων των Περιφερειών Galicia (Ισπανία), Pays de la Loir (Γαλλία),  Σικελία (Ιταλία), Flevoland (Ολλανδία), Tulceland  (Ρουμανία) και Στοκχόλμης (Σουηδία). Την Πολιτική Συζήτηση διοργάνωσε η CPMR.

Ο Γιώργος Αλεξάκης, συντονίζοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε στα προβλήματα και στην ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάκαμψη της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην Ευρώπη, λόγω της ζημίας που υπέστησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονωιού. Για το σκοπό αυτό ο κ. Αλεξάκης, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της CPMR αρμοδίου επί Θαλασσίων Θεμάτων, απέστειλε τον Απρίλιο 2020 σχετική επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevičius, συνέχεια της οποία αποτέλεσε και η τωρινή Πολιτική Συζήτηση.

Ο Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια και στην Ελλάδα, αλλά και σε προτεινόμενες ρυθμίσεις και μέτρα ανάκαμψης που μπορούν να εφαρμοστούν στην χώρα μας. Στη διάρκεια της συζήτησης παρουσίασε και τις προτάσεις συναρμοδίων φορέων στην Ελλάδα, έχοντας αναπτύξει πρότερη επικοινωνία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιχθυολόγων του Δημοσίου και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιχθυολόγων ΤΕ.

Αλιεία & Υδατοκαλλιέργεια μαζί με τους άλλους τομείς της Γαλάζιας Ανάπτυξης, αποτελούν σημαντικούς κλάδους της Γαλάζιας Οικονομίας για τις παράκτιες περιοχές του πλανήτη μας. Ενόψη της επικείμενης Διεθνούς Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου), της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας (20 Μαίου), αλλά και υπό την επικαιροποίηση Ευρωπαϊκών Στρατηγικών, Πολιτικών Ανάλαμψης και χρηματοδοτήσεων, χώρες και Ευρωπαϊκές παράκτιες και νησιωτικές Περιφέρειες οφείλουν να αναπτύξουν και να διατηρούν σε εγρήγορση: ισχυρούς μηχανισμούς τροποποίησης των Στρατηγικών τους στην μετα-κορωνοϊό εποχή, για τους καίριους κλάδους της Οικονομίας.