“Η ώρα της πληρωμής για την Κρήτη αρχίζει από φέτος”

Δημοσιεύτηκε στις 21/06/2019 13:05

“Η ώρα της πληρωμής για την Κρήτη αρχίζει από φέτος”

Για την πλήρη αναστροφή της απόφασης της τωρινής κυβέρνησης να μην υπογράψει το αίτημα χορηγίας για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector μετά την 7η Ιουλίου, αλλά και τις εξελίξεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης έκανε λόγο ο Νίκος Λυγερός μιλώντας στον Politica 89,8 και την εκπομπή της Αντιγόνης Ανδρεάκη.

“Από τις 7 Ιουλίου και μετά θα μιλούν με άλλον παίκτη”

Δεν θεωρεί δεδομένη την απόφαση της Αθήνας να μην υπογράψει την αίτηση χορηγίας της EuroAsia ο Νίκος Λυγερός λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

“Οι καθυστερήσεις θα μετατραπούν εύκολα σε αποδοχή από την επόμενη κυβέρνηση. Με τίποτα δεν έχει χαθεί το παιχνίδι. Η ΕΕ αυτό που θέλει είναι το καλώδιο να περάσει από την Κρήτη ώστε το νησί να μην έχει πια αυτήν την ενεργειακή εξάρτηση κιαι το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Επομένως περιμένει το σωστό τάιμινγκ. Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι το καλώδιο θα κάνει απόσβεση σε πέντε χρόνια, θα λειτουργήσει για 50 χρόνια και θα αλλάξει την ζωή των Κυπρίων και των Κρητικών, θα βοηθήσει έμπρακτα και όλη την Ελλάδα. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα πράγματα που γίνονται σε υψηλής στρατηγικής με αυτά που γίνονται σε τοπικό επίπεδο. Μετά την 7η Ιουλίου θα είμαστε εμείς αυτοί που θα ξαφνιαστούμε με την Ελλάδα που θα είναι από εκείνους που θα προωθήσουν όλο το προτζέκτ.

Είναι αναστρέψιμη πλήρως η επιλογή της Αθήνας να γυρίσει την πλάτη στην επιχορήγηση των 355 εκ. ευρώ. Από την στιγμή που έχουμε ανακοινώσει τις εκλογές, η ΕΕ ξέρει καλύτερα από άλλον ότι εκείνος που πήρε την απόφαση δεν αντιπροσωπεύει όλη την χώρα. Μετά τις 7 Ιουλίου θα γίνει νέα αίτηση και θα δείτε ότι όχι απλώς είναι αναστρέψιμη αλλά και προγραμματισμένη η ανατροπή”.

Εντός του 2019 ξεκινούν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης

Ο Νίκος Λυγερός προβλέπει ότι θα κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι επόμενες ενέργειες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει σε όσους μιλούν για περιβαλλοντική καταστροφή πως δεν μιλάμε για εξόρυξη πετρελαίου αλλά φυσικού αερίου.

Αναλυτικά όσα είπε:

“Η τωρινή αντιπολίτευση είναι υπέρ των κινήσεων που έχει κάνει ο Υπουργός Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει παύση των εργασιών αλλά αντιθέτως θα κυλήσουν πιο δυναμικά και ομαλά. Όσο πιο γρήγορα υπογράψουμε τις συμβάσεις, σταθεροποιούμε την περιοχή σε ένα ενισχυμένο συμμαχικό πλαίσιο. Μην ξεχνάμε το νόμο περί υδρογονανθράκων όσον αφορά στην Περιφέρεια Κρήτης πως το 5% των απολαβών του Δημοσίου πάει απευθείας εκεί. Υπάρχει +20% για τα περιβαλλοντικά προγράμματα, αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια παίρνει το 25% και από την στιγμή που είναι ενημερωμένη, αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε φάση αξιοποίησης για ένα πράγμα που παλιότερα αποτελούσε όνειρο και μετετράπη σε όραμα και αυτό συνέβη χάρις στην Βιργινία Μανασάκη αποτελώντας δικαίωση για τον μεγάλο αγώνα που έκανε αντίθετα σε ανθρώπους που δεν το πίστευαν.

Πρώτα από όλα μιλάμε για φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας. Δεν μιλάμε για αέριο από διάσπαση πετρελαίου. Θα είμαστε μακρυά από τις ακτές, δεν θα υπάρχει οπτική όχληση, θα έχουμε ανθρώπους που θα έρθουν και οι ίδιοι θα φέρουν τουρισμό όπως συμβαίνει στην Κύπρο και τις περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας. Με την μεταφορά του προσωπικού υπάρχει και ανάπτυξη στην περιοχή ζητώντας κατοικίες και υποδομές κάτι που θα προσφέρουν στην οικονομία του νησιού.. Όταν γίνονται αυτές οι εγκαταστάσεις και ειδικά όταν περνάμε στην φάση της εξόρυξης θα έχουμε θέσεις εργασίας από ντόπιους. Θα μιλάμε για μια μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής. Δεν βλέπω να μην έχουμε και στην Κρήτη να έχουμε φυσικά λιμάνια που θα δουλεύουν με φυσικό αέριο και όχι με πετρέλαιο.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια πλατφόρμα που κάνει εξόρυξη φυσικού αερίου είναι να εκραγεί και να έχουμε έναν θάνατο 800 ανθρώπων που εργάζονται πάνω σε αυτήν. Το φυσικό αέριο που θα βγει από την γεώτρηση έχει μηδενική διαλυτότητα πάνω στο νερό. Αυτοί που μιλούν για πετρελαιοκηλίδες δεν ξέρουν καν ότι πάμε να κοιτάξουμε για φυσικό αέριο. Να ξέρετε ότι μιλάμε για φυσικό αέριο και όχι για πετρέλαιο. Μιλάμε για βιογενές φυσικό αέριο, πιο καθαρό και από αυτό που παράγεται στα διυλιστήρια”.