H ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν μπορεί να καλύψει θετικά περιστατικά

Δημοσιεύτηκε στις 14/10/2020 13:30

H ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν μπορεί να καλύψει θετικά περιστατικά

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του cοvid-19 στη χώρα. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 65 για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ το 1/3 των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι κατειλημμένο, τη στιγμή που οι επιστήμονες περιμένουν έξαρση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Στην Κρήτη η πορεία του covid  εμφανίζει ύφεση, ωστόσο ο χειμώνας είναι μπροστά και οι επιστήμονες ανησυχούν.

Στο Ρέθυμνο ειδικότερα, υπάρχει προβληματισμός για την νοσηλεία τυχόν θετικών κρουσμάτων που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, αφού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο νοσοκομείο λόγω έλλειψης ειδικού ιατρικού προσωπικού.

Όπως τόνισε η διευθύντρια της παθολογικής Κλινικής, λομωξιολόγος, Ελένη Ιωαννίδου, “η μονάδα μας χρειάζεται ενίσχυση δεν μπορεί να καλύψει τα θετικά περιστατικά covid γιατί δεν έχει το προσωπικό που χρειάζεται. Έχει 7 κρεβάτια, ενώ θα μπορούσε να έχει 9 και δεν μπορεί να νοσηλεύσει θετικά κρούσματα. Με δυο ή τρεις γιατρούς επιπλέον θα μπορούσαμε. Γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι προτεραιότητα πια για το νοσοκομείο.

Αν έχουμε στην κλινική θετικούς σε covid ασθενείς και επιδεινωθεί η υγεία τους θα πρέπει να τους μετακινήσουμε.

Εξαρτόμαστε δηλαδή από τους γειτονικούς νομούς για κάτι που θα μπορούσε εύκολα να διορθωθεί”.

 

“ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ”

Όσο περισσότεροι κάνουν το εμβόλιο, τόσο καλύτερο, αυτή είναι η ιατρική σύσταση, τόνισε η κα Ιωαννίδου, υπογραμμίζοντας πως “ο εμβολιασμός για τη γρίπη καλό είναι να ξεκινήσει νωρίτερα για μειώσουμε τη νοσηρότητα και την πιθανότητα να ψάχνεται ο καθένας για κορωνοιό κάθε φορά που εμφανίζει μια λοίμωξη του αναπνευστικού”.

Η ίδια εξέφρασε την άποψη πάντως ότι φέτος λόγω και των αυξημένων μέτρων λόγω covid, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τις αποστάσεις και το συχνό πλύσιμο χεριών, θα είναι μικρότερο το ποσοστό των ανθρώπων που θα νοσήσουν από τον ιό της γρίπης.

“Οι τρόποι μετάδοσης της γρίπης είναι ακριβώς οι ίδιοι με τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοιού, οταν προφυλασσόμαστε με μάσκες και αποστάσεις, προφυλασσόμαστε και για τη γρίπη”.

Οι ευπαθείς ομάδες έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό, σημείωσε,  αλλά έχει επεκταθεί η “λίστα”. Δηλαδή άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, οι άνθρωποι που φροντίζουν ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, εκπαιδευτικοί, όσοι δουλεύουν σε κλειστούς χώρους και έρχονται σε απαφή με κόσμο,  όπως οδηγοί λεωφορείων και ταξί.

Η διαφορά είναι ότι φέτος δεν μπορεί να πάει κάποιος μόνος του να το αγοράσει, πριν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά.

goodnet.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook