Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για τη συζήτηση σχετικά με τη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου
Για το θέμα της λειτουργίας της ΒΙΠΕ Ηρακλείου, που συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε ως εξής :
«Ο νόμος για τα επιχειρηματικά πάρκα (Ε.Π.) δεν αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις τις θεωρούν διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας και ο στόχος είναι η εξαφάνισή τους.
Παρέχει νέες διευκολύνσεις και κίνητρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας συνολικά ευνοϊκότερους όρους και προνόμια, με φοροαπαλλαγές και νέες διευκολύνσεις (πολεοδομικές, φορολογικές, κτλ) στις μεγάλες επιχειρήσεις ως προς τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας τους, είτε για να δημιουργήσουν νέα είτε για να ενταχθούν σε υπάρχοντα επιχειρηματικά πάρκα (Ε.Π.), με απώτερο στόχο την απρόσκοπτη κερδοφορία τους, σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.
Με βάση τον νόμο για τα επιχειρηματικά πάρκα (Ε.Π.), είναι ξεκάθαρο ότι ένας αυτοαπασχολούμενος ή μικρός επαγγελματίας (πχ επιπλοξυλουργός ή σιδηροβιοτέχνης) δεν θα έχει ούτε τη δυνατότητα ούτε θα τον συμφέρει να εγκατασταθεί σε ένα Ε.Π., κυρίως λόγω υψηλού κόστους. Το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας μιας επιχείρησης σε Ε.Π. θα είναι ψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο εκτός Ε.Π., αφού στα πάγια προστίθεται η αμοιβή της Εταιρείας Διαχείρισης του Ε.Π., όπως και η ετήσια συνδρομή για το αποθεματικό της.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να δείξουν τη δύναμή τους σε συμπόρευση με όλο τον λαό, για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, καταδικάζοντας αυτήν την πολιτική, σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, τους στόχους του κεφαλαίου, τους σημερινούς και επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες»».
Επιπρόσθετα για τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ:
Η «ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές ΑΕ» μέτοχοι της οποίας είναι η STRIX με 64% (νομική μορφή που ανήκει στο fund Blantyre), τo Υπερταμείο με 35% και η Τράπεζα Πειραιώς με 1%, προφανώς δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, αλλά για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Η ίδια η διοίκηση της περιφέρειας υποκλίνεται στην ασυδοσία του κεφαλαίου και της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ :
Πρόσφατα, η περιφερειακή αρχή υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Μαλεβιζίου και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, με αντικείμενο τη διερεύνηση αξιοποίησης έκτασης περίπου 2.500 στρεμμάτων κυριότητας Δήμου Μαλεβιζίου στην περιοχή Κορακιά – Φόδελε ΔΕ Γαζίου, όχι για τις ανάγκες του λαού, αλλά για τα κέρδη των ομίλων.
Παράλληλα, με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας η «ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές ΑΕ», διαχειρίστρια της ΒΙΠΕ Ηρακλείου, για χρόνια λειτουργεί χωρίς μελέτη και μέτρα περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ειδικότερα, από το 2006 δεν υπάρχει έλεγχος, συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των υπόγειων νερών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση του υδροφορέα, που δέχεται τα επεξεργασμένα λύματα της ΒΙ.ΠΕ.Η.
Συνολικά, είναι στον αέρα τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων της ΒΙΠΕ όπως και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς, επιπλέον, εκκρεμούν στοιχειώδεις όροι ασφάλειας πχ για τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, με συγκεντρωμένους πάνω από 2500 εργατοϋπαλλήλους, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο εδώ και χρόνια, ενώ δεν υπάρχει ούτε υγειονομικός σταθμός, για άμεση επέμβαση σε πιθανό εργατικό ατύχημα, όπως ζητούν τα σωματεία εργαζομένων.
Στην ίδια κατεύθυνση, όλες οι κυβερνήσεις έχουν συρρικνώσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ με τον νόμο «Χατζηδάκη» η ήδη αποδυναμωμένη Επιθεώρηση Εργασίας μετατράπηκε σε «ανεξάρτητη αρχή», ώστε το αστικό κράτος να αποποιείται ακόμα και την ευθύνη του.
Η κατάσταση στη ΒΙΠΕΗ σχετίζεται, επίσης, με σοβαρά πολιτικά ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική και δημόσια υγεία και ασφάλεια και το περιβάλλον όπως : τον έλεγχο των επιχειρήσεων για τα μέτρα πρόληψης για τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, τη λήψη μέτρων με ευθύνη του κράτους για την προετοιμασία -με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενημέρωσης, εκπαίδευσης εργαζομένων και πληθυσμού- για τους κινδύνους από ένα ενδεχόμενο μεγάλο ατύχημα, την ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών και εξοπλισμού αντιμετώπισης ατυχημάτων, προστασίας των εργαζόμενων, οδών διαφυγής, εγκαταστάσεων προστασίας κ.ά..
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, χρειάζεται να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Και μπροστά στις ευρωεκλογές, ο λαός έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει τη δύναμή του και με την ψήφο του στο ΚΚΕ!