«Η καθολική εφαρμογή του, χωρίς εξαιρέσεις, θα κρίνει και την βιωσιμότητα του αντικαπνιστικού»
Για τον αντικαπνιστικό νόμο και για τις πτυχές του, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο γιατρός Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλης Λουμπούνης.
Σε τι διαφέρει ο νόμος από το 2009, ο κ. Λουμπούνης απάντησε: «Δεν νομίζω ότι διαφέρει σε κάτι. Ενδεχομένως να υπάρχει αυτή τη φορά περισσότερη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νόμου. Απ’ ότι είδα τα πρόστιμα δεν είναι διαφορετικά, ελπίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για μια καλύτερη διάθεση ελέγχου από τα ελεγκτικά όργανα. Αρχίζουν τα πράγματα με μια επιβολή και σιγά – σιγά περνάμε στην συνειδητοποίηση. Η συνειδητοποίηση θεωρώ ότι έχει προχωρήσει, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος που να μην ξέρει ότι το κάπνισμα μας βλάπτει».
«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιείς νέος τι κάνει το τσιγάρο»
«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιείς νέος τι κάνει το τσιγάρο. Πρέπει να πω ότι αυτό που συμβαίνει, είναι ότι δεν είναι εχθρός ο συνάνθρωπος μας ο καπνιστής. Είναι εξαρτημένος, όπως και εκείνοι που είναι εξαρτημένοι με το αλκοόλ ακόμη και με το τηλέφωνο. Το τσιγάρο βλάπτει, προσφέρει μολυσμένο αέρα στους συνανθρώπους μας. Δεν μπορεί να πει κάποιος, «εμένα δεν με νοιάζει». Δεν είναι δυνατόν να μου προσφέρεις έναν μολυσμένο αέρα να αναπνέω. Δεν μπορώ να απαγορέψω το κάπνισμα, μπορεί κάποιος να καπνίζει σε έναν χώρο που το αναπνέει μόνος του. Τώρα μάλιστα έχουν βγει και μελέτες με τον λεγόμενο ατμισμό. Ακόμη και η εισπνοή βλάπτει!».
«Οι μη καπνιστές είναι περισσότεροι από τους καπνιστές»
Για τον φόβο των καταστηματαρχών, που ενδεχομένως να πληγούν οικονομικά από την εφαρμογή του νόμου, μίλησε ο κ. Λουμπούνης, λέγοντας: «Πρώτον στατιστικά οι μη καπνιστές είναι περισσότεροι από τους καπνιστές. Οι καπνιστές είναι πιο δραστήριοι κοινωνικά. Φαίνονται περισσότεροι. Πιστεύω ότι οι καταστηματάρχες απατώνται από την ιδέα αυτή, αν ανέβουν ένα επίπεδο να πουν ότι δεν με ενδιαφέρει αν χάσω, αλλά να δείξω ότι σκέφτομαι τον πελάτη μου και του παρέχω καθαρό αέρα. Αν το πεις αυτό σε οποιοδήποτε καταστηματάρχη θα το υιοθετήσει γρήγορα. Δεν είναι υποχρεωμένος να του παρέχει καθαρά πιάτα; Το ίδιο συμβαίνει και με τον αέρα. Θεωρώ ότι κάλλιστα μπορούν οι άνθρωποι να κάθονται μέσα και να βγαίνουν για 5 λεπτά να κάνουν το τσιγάρο τους. Και το τσιγάρο θα μειώσουν και όλοι οι πολίτες θα είναι υποψήφιοι πελάτες».
Για το πως οι καταστηματάρχες θα επιβεβαιώνονται ότι γίνονται έλεγχοι και στα γειτονικά καταστήματα ο κ. Λουμπούνης απάντησε: «Αυτό είναι ένα κύριο θέμα για να νιώθει ο πολίτης ότι έχει μια ισόνομη αντιμετώπιση. Αν αυτό λυθεί θα νιώσει πολύ πιο ικανοποιημένος για να εφαρμόσει το νόμο. Αυτό είναι το θέμα της πολιτείας, αν η πολιτεία φτιάξει σωστά συνεργεία που να πηγαίνουν συνεχώς, με μια συχνότητα που να ξέρει ο άλλος ότι ίσως συναντήσω κάποιον έλεγχο. Να ξέρουν ότι πάνε σε διαφορετικά καταστήματα. Αν το καταφέρει η πολιτεία και φτιάξει αυτόν τον μηχανισμό θα αλλάξουν πάρα πολλά. Εδώ είναι το στοίχημα. Θα πρόσθετα, δική μου άποψη βέβαια στα αρχικά στάδια να υπάρχει παρουσία κι ενός εισαγγελέα, αυτό θα έδινε κύρος στους ελέγχους».
Για το αν οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη το νόμο ο κ. Λουμπούνης απάντησε: «Απ’ ότι άκουσα η μόνη υπηρεσία που δήλωσε αδυναμία ήταν η ΕΛ. ΑΣ και το βρίσκω λογικό διότι εκείνοι προσέχουν και για την ασφάλεια μας. Όλες οι άλλες υπηρεσίες μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο, το έκαναν και στο παρελθόν απλώς δεν ήταν πολλοί».
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Λουμπούνη: