“Μια ολόκληρη ζωή εργαζόμαστε στο εξωτερικό με το όνειρο της επιστροφής στον τόπο μας κι όταν αυτό γίνει δυστυχώς ψάχνουμε πάλι τρόπο να επιστρέψουμε στο εξωτερικό” δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Κουγιουμτζής , ο οποίος βρέθηκε στον Politica 89.8 συνοδευόμενος από την πρόεδρο του 9ου Συνεδρίου Μαρία Χναράκη συνομιλώντας με την Αντιγόνη Ανδρεάκη
“Η έλλειψη υποδομών, η μη τήρηση των νόμων, η ανασφάλεια στους δρόμους αλλά ακόμα και οι ελλείψεις στην νοσοκομειακή περίθαλψη είναι από τα πρώτα πράγματα που διαπιστώνει ο Έλληνας που ζει στο εξωτερικό επιστρέφοντας στην πατρίδα του” δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μ. Κουγιουμτζής, συμπληρώνοντας πως: “Κοιτούμε με αγωνία πως να περάσουν τα χρόνια και να επιστρέψουμε πίσω στον τόπο μας για να ζήσουμε τα τελευταία χρόνια της ζωής μας και δυστυχώς διαπιστώνουμε τις σοβαρές παλινωδίες που αφορούν την οργάνωση του Ελληνικού κράτους. Έχουμε μία ελπίδα με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης που αφορούν στον απόδημο Ελληνισμό χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν φοβόμαστε μην μείνουν απλά και μόνο εξαγγελίες, ακόμα και στο αυτονόητο δικαίωμα ψήφου που η χώρα μας στέρησε”.
Το τετραήμερο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών φιλοξενείται στο Ηράκλειο από μία έως τέσσερις Αυγούστου.
Στο λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του Ερωτόκριτου επικεντρώνεται το φετινό 9ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, η έναρξη του οποίου προγραμματίζεται 1 Αυγούστου στον Τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο λόφο Μαρτινέγκο ενώ οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου
“Πρόκειται για ένα συνέδριο που φέρνει στο επίκεντρο τον Κρητικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη διεθνοποίηση του μηνύματος του Ερωτόκριτου με επιλεκτική θεματική διασύνδεση κοινοτήτων και δραστηριοτήτων και την προώθησή του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, δήλωσε στον Politica η πρόεδρος του συνεδρίου κ. Μαρία Χναράκη προσθέτοντας πως “πρόκειται για μία εκδήλωση αντάμωμα των Ελλήνων αποδήμων και των μόνιμων κατοίκων του νησιού με την συνεργασία με τους φορείς εδώ, τους κατοίκους τους συγγενείς και τους φίλους μας να είναι πολύ συγκινητική”.
“Ο Αύγουστος προσφέρεται για τέτοιες συναθροίσεις , η Κρήτη γι εμάς είναι ο κορυφαίος προορισμός γιατί ερχόμαστε για να ξεκουραστούμε, να δούμε συγγενείς και φίλους, να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της Κρήτης και της Ελλάδας, είναι μεγάλο γεγονός για εμάς η επιστροφή στην Κρήτη” δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μ. Κουγιουμτζής, “ακόμα και στο εξωτερικό έχουμε χτίσει μία μικρή Κρήτη και φροντίζουμε να διατηρήσουμε την επαφή με την καταγωγή μας αλλά και να την μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά μας”.
“Ξεκινά αύριο με την έναρξη να πραγματοποιείται στον τάφο του Καζαντζάκη , οι απόδημοι έχουν χρεωθεί όλο το συνέδριο και είναι ανοικτό για το κοινό”, η έναρξη προγραμματίζεται μεταμεσημβρινή ώρα, στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, στο λόφο Μαρτινέγκο, ενώ οι εργασίες που θα ακολουθήσουν θα πραγματοποιηθούν στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου μεταξύ 1 και 3 Αυγούστου.
Στις 2 Αυγούστου πρόκειται να υλοποιηθεί το «Βιωματικό Σεμινάριο Αυτογνωσίας μέσα από τον Ερωτόκριτο» από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Ακριβή Βρέντζου. Έπειτα, θα διεξαχθούν οι ομιλίες, «Ο Ερωτόκριτος και οι Κρητολογικές σπουδές στο ΑΠΘ: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τάσος Α. Καπλάνη, και «Ο Ερωτόκριτος και η σημερινή Κρητική Διάλεκτος» από τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Το ίδιο βράδυ, στην παραλία Καράβολας, θα λάβει χώρα η Πολιτιστική βραδιά «Μαλβαζίας» σε συνεργασία με το «Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης» και τον Λαογραφικό Όμιλο «Λάζαρος & Μανώλης Χνάρης» και τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.
Στις 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία εκ μέρους του Ομότιμου Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, David Holton και η βράβευση του, το δε Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών θα βραβεύσει κατά Ομοσπονδία τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (Παγκρητική Ένωση Αμερικής), το Νίκο Χατζάκη (Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης) κα τους Δημήτρη Παπαδοδημητράκη & Σωκράτη Τσουρδαλάκη και θα ολοκληρώθει με την θεατρική παράσταση “Ερωτόκριτος” από το “ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ”. Το πρωί την ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση “Τα ενετικά τείχη και μνημεία του Ηρακλείου” από την ξεναγό και συγγραφέα Αθηνά Ν. Κυριακάκη-Σφακάκη.
Τέλος, στις 4 Αυγούστου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στο χωριό «Κρουσώνας», όπου και θα πραγματοποιηθεί «Ξενάγηση και καντάδα ‘στα χνάρια του Ερωτόκριτου’» στο Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων «Θύραθεν» και θα ακολουθήσει φιλοξενία και γεύμα.
Παράλληλα με τις συνεδρίες, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου θα λειτουργεί έκθεση με υφαντά από τη συλλογή της Θ. Μεταξά και χειροτεχνημένους πίνακες της Ε. Ταχατάκη καθώς και τράπεζα εδεσμάτων με υλικά και πιάτα του 17ου αιώνα από το «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» – παρουσίαση γραφικών & γευσιγνωσία με «αναγεννησιακά ντακάκια» από τον προπτυχιακό φοιτητή του Drexel-υπότροφο Βιδαλάκη Jason Wong.
Επίσης το χώρο της Πειραματικής Σκηνής θα κοσμήσουν ζωγραφιές εμπνευσμένες από το Ερωτόκριτο, από μαθητές του 13ου Γυμνασίου Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου