“Η φοβικότητα των κυβερνήσεων θέτει σε κίνδυνο τον ενεργειακό πλούτο της χώρας”

Δημοσιεύτηκε στις 04/09/2019 17:13

“Η φοβικότητα των κυβερνήσεων θέτει σε κίνδυνο τον ενεργειακό πλούτο της χώρας”

Ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου της Πάτρας Αβραάμ Ζελιλίδης ως ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί τόσα χρόνια με τους υδρογονάνθρακες και τα κοιτάσματα τους στην χώρα μας μίλησε στον Politica89.8 και τον Χρήστο Κώνστα εκφράζοντας την ανησυχία του για την τύχη των υδρογοναθράκων στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “ο φόβος των κυβερνήσεων θέτει σε κίνδυνο τον ενεργειακό πλούτο της χώρας”

Μάλιστα όπως ανέφερε “έχω επιφυλάξεις σχετικά με το ζήτημα των υδρογονανθράκων και κρατώ μικρό καλάθι γιατί περιμένω να δω αν στην βουλή θα γίνει λόγος για όλο το πακέτο που αφορά τους υδρογονάθρακες στην χώρα μας, γιατί υπάρχουν στην Πρέβεζα και τον Πατραϊκό”. 

O καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζελιλίδης

Υπάρχουν κοιτάσματα πέραν από την Κρήτη στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο και οι κυβερνήσεις αδιαφορούν να ασχοληθούν με τους υδρογονάνθρακες. Συνέπεια αυτού του αρνητισμού και του μικροκομματικού κόστους είναι η δραματική καθυστέρηση υπογράμμισε ο κ. Ζελιλίδης.

Πιο αναλυτικά ο κ. Ζελιλίδης αναφέρει πως: “Να θυμίσω ότι στην Κύπρο όπου έχουν προχωρήσει οι έρευνες και μάλιστα έχουν γίνει και γεωτρήσεις ουδέν πρόβλημα προέκυψε για το περιβάλλον και την πανίδα και ουδεμία όχληση επήλθε για τους κατοίκους των παράκτιων.  Η χώρα κινδυνεύει να διαχειριστεί και να διεκδικήσει τα δικαιώματα της για τους υδρογονάθρακες και τις γεωτρήσεις, και έχει τεθεί το ζήτημα στην βουλή, επειδή το έχουν θέσει μεγάλες εταιρίες όπως την EXXON και την TOTAL . Δεν πιστεύω ότι η χώρα θέλει να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες. Οι κυβερνήσεις κοιτούν την τετραετία κι όχι σε βάθος χρόνου, δεν υπάρχει σχεδιασμός για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.

Μιλώντας με απτά παραδείγματα ο κ. Ζελιλίδης ανέφερε πως “η γεώτρηση των ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό ήταν να γίνει στις αρχές του 20, εγώ πιστεύω πως πλέον δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Διαχρονικά κανένας δεν θέλει να γίνει εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Οι σεισμικές έρευνες για παράδειγμα των ΕΛΠΕ στην περιοχή Αρτας – Πρέβεζας που ήταν να ξεκινήσουν τον Μάρτιο μεταφέρονται για μετά τις δημοτικές εκλογές”. 

Οι αντιδράσεις για τους υδρογονάνθρακες και ο προβληματισμός των οικολογικών οργανώσεων για τις  εξορύξεις των υδρογονανθράκων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τον κ. Ζελιλίδη ο οποίος φάνηκε καθυσηχαστικός  αναφέροντας πως “στο στάδιο των (κακώς) αποκαλούμενων σεισμικών ερευνών γίνονται μετρήσεις με ηχοβολιστικά μηχανήματα και συνεπώς ουδεμία σχέση με την πρόκληση σεισμών υπάρχει.Ακόμα και σε γεωτρήσεις που μπορεί να καταρρεύσουν σε περίπτωση σεισμού η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να αποτραπεί ακόμα κι αυτό το ενδεχόμενο. Οι αντιδράσεις που  υπάρχουν συνεχώς από το κράτος και ποικίλουν κάθε φορά  καθώς υπάρχουν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για τις ανεμογεννήτριες, αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για τα υδροηλεκτρικά φράγματα, αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για τα σκουπίδια, αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στην παραγωγή ενέργειας και εν γένει στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

“Η χώρα μας δεν έχει καταλάβει το οικονομικό της όφελος καθώς αν η Ελλάδα εξορύξει τους υδρογονάνθρακες της θα μπορέσει να καλύψει ενεργειακά την Ευρώπη για πάνω από 40 χρόνια”, ανέφερε συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Ζελιλίδης.

Για την Κυπριακή ΑΟΖ και τα κοιτάσματα στον χώρο εκεί ο κ. Ζελιλίδης επισημαίνει πως “με τον εντοπισμό του πρώτου μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην Κύπρο η ευρύτερη περιοχή αποκτά ιδιαίτερα ενδιαφέρον και εστιάζει την προσοχή των πετρελαικών κολοσσών και των χωρών που βρίσκονται πίσω από αυτές. Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ελλάδα η γραφειοκρατία και οι αντιδράσεις που εκφράζονται από ομάδες πολιτών αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε καθυστερήσεις το πρόγραμμα έρευνας εντοπισμού υδρογονανθράκων”.

Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Ζελιλίδης στον Politica89.8:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook