Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ και τα μηνύματα με την άσκηση «Λόγχη» του ναυτικού νότια της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε στις 06/10/2020 13:47

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ και τα μηνύματα με την άσκηση «Λόγχη» του ναυτικού νότια της Κρήτης

Την ίδια στιγμή που ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είναι στην Αθήνα κομίζοντας προς την ελληνική πλευρά τις θέσεις της Άγκυρας επί του επικείμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου, το Πεντάγωνο επιλέγει να στείλει το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία, προχωρώντας από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, στη διεξαγωγή της άσκησης «Λόγχη» του Π.Ν, με τη συμμετοχή ενός σημαντικού μέρους του στόλου.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι η συγκεκριμένη άσκηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί νότια της Κρήτης, πολύ κοντά στη θαλάσσια περιοχή που αφορά στο τουρκο- λιβυκό σύμφωνο, ενώ στο βασικό της σενάριο εντάσσεται και η πραγματοποίηση βολών με πραγματικά πυρά από τα πολεμικά μας πλοία. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που σε συμβολικό επίπεδο το Πολεμικό Ναυτικό επιλέγει να δώσει μία περισσότερο επιθετική ονομασία σε άσκησης των πλοίων του, κάτι που αξιολογείται ως μία επιπλέον κίνηση αποφασιστικότητας, αλλά και ετοιμότητας από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων. Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα, τα ονόματα που δίνονταν στις ασκήσεις του Π.Ν ήταν συνήθως «ορμή», «αστραπή» ή «βροντή».
Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης συμπίπτει με την έλευση του γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα, όπου και σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ έχει ξεχωριστή σημασία δεδομένου φθάνει στη χώρα μας έχοντας βρεθεί μία ημέρα νωρίτερα στην Άγκυρα. Εκεί, ο γ.γ του ΝΑΤΟ είχε σειρά συναντήσεων τόσο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων επαφών η τουρκική πλευρά μετέφερε στον κ. Στόλτενμπεργκ τις μαξιμαλιστικές θέσεις της αλλά και τις βλέψεις της στην Ν.Α Μεσόγειο, ρίχνοντας παράλληλα την ευθύνη στην ελληνική πλευρά για την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Ειδικότερα μετά τη συνάντηση με τον κ. Στόλτενμπεργκ, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπονοώντας τη Γαλλία και την Ελλάδα υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ».

Στο ίδιο μήκος κύματος με την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, η οποία δήλωσε ότι «θα υπερασπιστούμε την Γαλάζια Πατρίδα μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας» προσθέτοντας ότι παρενέβη το ΝΑΤΟ, καθώς είδε μια πιθανότητα σύγκρουσης.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε επίσης τις συζητήσεις του γ.γ του ΝΑΤΟ με την τουρκική πλευρά ήταν και ο στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής που αναπτύχθηκε από τη Συμμαχία για την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω του οποίου θεσμοθετήθηκε μία γραμμή επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποφυγή κρίσεων. Μέσα στις προθέσεις του ΝΑΤΟ είναι η συγκεκριμένη προσέγγιση να διευρυνθεί περαιτέρω και σε άλλα ζητήματα, κάτι που φαίνεται πως επιδιώκουν διακαώς οι τούρκοι. Η Άγκυρα δείχνει πως επιθυμεί να θέσει και σε επίπεδο στρατιωτικό διαλόγου, όλες τις αξιώσεις της έναντι της χώρας μας. Επί της ουσίας στόχος της Τουρκίας είναι να θέσει και σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, το σύνολο σχεδόν των θεμάτων που έθετε στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πραγματοποιούνταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανάμεσα σε στρατιωτικούς επιτελείς των δύο χωρών. Να σημειώσουμε ότι ο πιο πρόσφατος κύκλος των σχετικών συζητήσεων ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Μέσα στις προθέσεις του κ. Στόλτενμπεργκ είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αναζωπύρωσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και ένα πλαίσιο προσέγγισης των δύο πλευρών. «Οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ του ΝΑΤΟ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Τις συγκεκριμένες πεποιθήσεις αναμένεται να θέσει και υπόψη της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο των σημερινών συναντήσεων του με τους έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, ασκώντας βεβαίως και τις ανάλογες πιέσεις. Η γενικότερη στάση της Συμμαχίας άλλωστε έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, οι οποίες αφορούν σχεδόν το σύνολο των χωρών της περιοχής και όχι μόνο την Ελλάδα ή την Κύπρο, δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένο να διαταράξει τη σχέση του με την Άγκυρα.

Επί του πρακτέου ο κ. Στόλτενμπεργκ εκτιμάται ότι θα θέσει υπόψη της Αθήνας ότι πέραν της ανοιχτής γραμμής με την Τουρκία, θα πρέπει να επανέλθει το μορατόριουμ στις στρατιωτικές ασκήσεις κατά τους θερινές μήνες και τις μεγάλες εθνικές γιορτές και θρησκευτικές αργίες των δύο χωρών, κάτι ωστόσο που ίσχυε και παλαιότερα αλλά πλέον δεν τηρείται από την πλευρά της Άγκυρας. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ η επίσκεψη του γ.γ του ΝΑΤΟ ενδεχομένως να αποτελεί και προάγγελο εξελίξεων ενόψει της διεξαγωγής του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη και τον οποίο φαίνεται να επιδιώκει με ιδιαίτερη θέρμη η Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η προχθεσινή απόσυρση του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook