Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου για τα μέτρα της Κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε στις 22/03/2020 09:24

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου για τα μέτρα της Κυβέρνησης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου, με αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, τονίζοντας πως χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου μπροστά στην εξελισσόμενη πανδημία του κορονοϊού και το «όψιμο» ενδιαφέρον της κυβέρνησης με μπαράζ δηλώσεων για τους ηλικιωμένους που αποτελούν την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, δηλώνουμε ότι το ενδιαφέρον αυτό είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αφού ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τον πρόσφατο νόμο για το νέο ασφαλιστικό (Κατρούγκαλου – Βρούτση )που ψηφίστηκε στη Βουλή, με τον οποίο αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ενώ η Αναλογιστική Μελέτη που συνοδεύει τον νόμο προβλέπει τα επόμενα χρόνια αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70, ακόμα και στα 72 χρόνια. Οι νόμοι αυτοί είναι αντίθετοι με τους «βιολογικούς νόμους» της φύσης, αφού με τη στρατηγική της «ενεργούς γήρανσης» εξισώνεται ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία με ανθρώπους που διάγουν την 6η και την 7η δεκαετία της ζωής τους.  Σ’ αυτή την αντίφαση υπάρχει κάτι κοινό.  Θεωρούν τους 67άρηδες και τους 70άρηδες «βάρος» για το ασφαλιστικό σύστημα, βάζοντάς τους να δουλεύουν μέχρι τα στερνά τους για να γλιτώσουν το κράτος και η εργοδοσία τις συντάξεις, έτσι τους αντιμετωπίζουν ως «κόστος» και για το δημόσιο σύστημα της Υγείας, καλώντας τους μπροστά στην επιδημία να μείνουν «ακούνητοι, αμίλητοι, αγέλαστοι» ως «ευπαθείς ομάδες», μόνο και μόνο για να μην επιβαρύνουν τα ξεχαρβαλωμένα από προσωπικό και μέσα νοσοκομεία.

Η έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας στη δημόσια δωρεάν Υγεία στο βωμό της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνοι μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να πληρώνουμε αδρά για να φουσκώνουν οι τσέπες των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων. Η πρόληψη δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού, όπως την προβάλλουν η κυβέρνηση και τα κάθε λογής παπαγαλάκια που από το πρωί μέχρι το βράδυ μας βομβαρδίζουν για τη σημασία της «ατομικής ευθύνης», πίσω από την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την αδυναμία της να παρατάξει απέναντι στον ιό ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο και την ευθύνη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων από τον κορονοϊό ενώ τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση επιδιώκει να πληρώσει ο λαός, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι γι’ ακόμα μια φορά το μάρμαρο.

Στο διάγγελμα ο πρωθυπουργός είπε ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος.

Η εμπροσθοφυλακή σ’ αυτό τον πόλεμο είναι οι γιατροί και όλο το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Τα λόγια συμπαράστασης και ευχαριστίας από την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τα ΜΜΕ προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες της πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις με αποτέλεσμα να κλείσουν εκατοντάδες δομές, νοσοκομεία, μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, ΜΕΘ, ιατρεία, εξεταστήρια των ασφαλιστικών ταμείων, θεραπευτήρια κ.α. Τα νοσοκομεία έμειναν υποστελεχωμένα τη στιγμή που χρειάζονται χιλιάδες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και υπαλληλικό προσωπικό. Η αλήθεια είναι πως το προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας αξίζει το χειροκρότημα του λαού, καθώς πασχίζει να διατηρήσει τη λειτουργία του με κόπους και βάσανα.

Όσα αυτά τα χρόνια προβλέψαμε και διεκδικούμε, τώρα ξεσπούν με δραματικό και επικίνδυνο τρόπο σε βάρος των συνταξιούχων, εργαζομένων, του λαού. Ο δημόσιος τομέας της Υγείας αδυνατεί και βρίσκεται μακριά στο να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες και ο ιδιωτικός τομέας υπάρχει για να κερδοσκοπεί όπως ετάχθη.   Στη μάχη ενάντια στον “αόρατο εχθρό” χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μη βγει εκτός μάχης). Αυτά είναι τα αιτήματα των υγειονομικών για να αντιμετωπίσουν την επιδημία και στον αγώνα τους αυτό είμαστε στο πλευρό τους.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή από την παγκόσμια πανδημία και τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και διεκδικούμε:

  • Την άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, όλων των κλάδων ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνιμη βάση, με στελέχωση όλων των αναγκών της Δημόσιας Υγείας.
  • Να ανοίξουν όλες δομές, τα νοσοκομεία, οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, οι ανενεργές δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας σε 24ωρη λειτουργία.
  • Να εφοδιασθούν όλα τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα φάρμακα, υλικά, μέσα προστασίας για το προσωπικό και τους ασθενείς.

Αυτή την περίοδο μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί από τους συνταξιούχους, αλλά και νεότεροι σε ηλικία ασθενείς που είναι κλεισμένοι στα σπίτια και αντιμετωπίζουν διάφορες σοβαρές αρρώστιες και νοσήματα. Κινδυνεύουν περισσότερο από αυτές και όχι από τον κορονοϊό και αυτό γιατί χρειάζονται εξετάσεις που δεν μπορούν τις να κάνουν αφού δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία. Επίσης δεν μπορούν να έχουν συνταγογράφηση η οποία έχει ουσιαστικά κοπεί ώστε να πάρουν τα φάρμακά τους. Αδυνατούν να καλέσουν και να πληρώσουν ιδιώτες γιατρούς από τις πενιχρές τους συντάξιμες αποδοχές. Είναι χιλιάδες οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ αφού για πολύ μεγάλο διάστημα δεν έχουν λάβει τη σύνταξή τους.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων

Να επιταχτούν οι ιδιωτικές δομές Υγείας, καθώς και οι ιδιώτες γιατροί να επισκέπτονται τους έχοντες ανάγκη ασθενείς στα σπίτια τους. Να γίνονται οι εξετάσεις και η συνταγογράφηση εκεί, ώστε να πάρουν τα φάρμακά τους. Το κόστος να αναληφθεί από το κράτος δίχως καμιά πληρωμή από τους ασθενείς.

Άμεσα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να αυξηθεί το προσωπικό διανομής των φαρμάκων που είναι ελάχιστο, να εξασφαλιστούν τώρα νέες δομές για τη διανομή τους. Οι ουρές που δημιουργούνται είναι τεράστιες έξω από αυτά τα φαρμακεία με καθυστερήσεις ωρών από  ασθενείς  που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις και κινδύνους.

Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην Υγεία σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων.

Οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια είχαν θανατηφόρες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους, σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, αφαίρεση του ΕΚΑΣ, σε κοινωνικές παροχές. Οι συντάξεις τους είναι κοντά στα προνοιακά βοηθήματα. Είναι σωστό και δίκαιο μπροστά στις απαιτήσεις της κατάστασης αλλά και του Πάσχα, να τους καταβληθεί το πληρωμένο από αυτούς δώρο τους»”.