Η έλλειψη κρέατος φέρνει αύξηση τιμών αυτά και τα επόμενα 5 Χριστούγεννα
Οι ελλείψεις σε παραγωγή κρέατος, ανεβάζουν τις τιμές στο χοιρινό κρέας και στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αλέκου Στεφανάκη, που μίλησε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.
Στήριξη στα τοπικά προϊόντα ζητά ο κ. Στεφανάκης
Ο τόπος μας έχει όλα τα καλά αγαθά και πρέπει να τα προσέχουμε. Δυστυχώς δεν προσέχουμε τον τόπο μας άρα κατ επέκταση και την οικονομία. Χρειάζεται να γνωρίζουμε αυτό που καταναλώνουμε εάν είναι από τον τόπο μας, έχει σημασία αυτό γιατί ενισχύοντας την τοπική αγορά ενισχύουμε και οικονομικά τον τόπο μας. Δεν χρειάζεται στο νησί μας να απορυθμίζουμε την ποιότητα των τοπικών προϊόντων καταναλώνοντας τα ξένα. Χρειάζεται να προστατέψουμε και να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα μας τα οποία είναι και ποιοτικά, γνωρίζουμε τον τρόπο παραγωγής τους, γνωρίζουμε την ταυτότητα τους κι από που προέρχονται.
Η έλλειψη παραγωγής φέρνει εισαγωγές και υψηλές τιμές στο κρέας
“Έχουμε τοπικά κρέατα, επαρκούν σε ποσότητες για εμάς, αλλά δεν θα φτάσουν για να ταΐσουν την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι παραγωγοί λόγω των υψηλών εξόδων δεν θα προτιμήσουν την αγορά της Ελλάδας, αλλά θα φροντίσουν να τα διοχετεύσουν στην τοπική αγορά. Χρειάζεται να καταναλωθούν, ώστε να έχουν το κέρδος που θα τους επιτρέψει μελλοντικά να τα διοχετεύσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χρειάζεται να στηριχθεί η τοπική οικονομία για να αυξηθεί η ζήτηση και η τιμή στο αρνί, προκειμένου να μπορεί και ο παραγωγός να το διοχετεύσει σε επάρκεια στην αγορά. Δυστυχώς όμως η κρίση έχει φέρει έλλειμμα παραγωγής της τάξης του 25% με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια σε κρέας στην Κρήτη, όχι όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι εισαγωγές που γίνονται για να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας σε χοιρινό κρέας είναι μεγάλες και για να καλύπτεται η ζήτηση γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Αν κλείσει η creta farms, θα σημειωθεί σημαντική έλλειψη χοιρινού στην αγορά, το οποίο θα επαρκεί οριακά για την Κρήτη, περιμένουμε επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά η λύση στο πρόβλημα δεν βρίσκεται στην λύση απέξω, αυτό που χρειάζεται είναι να αναδειχτούν τα τοπικά προϊόντα, τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν στο εξωτερικό. Από αυτό συμπεραίνουμε πως θα υπάρξει αυξημένη τιμή στο εισαγόμενο κρέας. Η ζήτηση όσο θα αυξάνονται οι τιμές στο χοιρινό θα μετατοπίζεται και στα άλλα κρέατα, κάτι που έρχεται με τον πιο τραγικό τρόπο να αποδείξει πόσο λάθος κάναμε, ως Κρήτη και ως χώρα, που χάσαμε την αυτάρκειά μας στον τομέα της ζωικής παραγωγής, ειδικά εφόσον οι Κινέζοι για να καλύψουν τις ανάγκες τους εισάγουν διαρκώς και αυξάνουν τόσο τη ζήτηση όσο και τις τιμές.”
Στεφανάκης: Αύξηση τιμών στο κρέας για την επόμενη πενταετία
“Εγκαταλείψαμε την παραγωγή μας σε οικόσιτα χοιρινά, με αποτέλεσμα, αυτά τα Χριστούγεννα, και για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια να υπάρχει έλλειμμα σε χοιρινό, γιατί οι Κινέζοι έχουν χρήματα. Έχει αρχίσει και ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο και αυξάνουν τις αγορές. Άρα θα υπάρχει συμπίεση στις τιμές. Και αυτό θα συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα κρέατα και ασφαλώς σε όλα τα ζωικά προϊόντα.”
Aκούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του πρόεδρου του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκου Στεφανάκη στον Politica 89.8: