Η Ελένη Μαράκη την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: “Σημαντική ευκαιρία να αναλογιστούμε το ρόλο που έχουμε όλοι μας στην προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών”
Η κ. Ελένη Μαράκη Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης για θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, αλλά και ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης και έμπειρη εκπαιδευτικός στην Ειδική Αγωγή, έχει αναμφισβήτητα μια μοναδική οπτική στα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά. Μιλήσαμε μαζί της σχετικά με το πώς βλέπει την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού μέσα από αυτό το πρίσμα και τονίζει:
«Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναλογιστούμε το ρόλο που έχουμε όλοι μας στην προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Ως εκπαιδευτικός αλλά και ως Σύμβουλος, έχω δει από κοντά τις προκλήσεις που υπάρχουν και αναγνωρίζω την σημασία του να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, να αισθάνονται αποδεκτά και να έχουν ίσες ευκαιρίες. Αυτή η μέρα μας υπενθυμίζει ότι η παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του ανθρώπου και ότι η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας.»
Η κ. Μαράκη θέλησε να σχολιάσει το γεγονός πως οι τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο, όπως οι πόλεμοι και οι προσφυγικές κρίσεις, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα παιδιά, καθώς αποτελούν μια τραγική πραγματικότητα που τους στερεί τα βασικά τους δικαιώματα: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά που βιώνουν πολέμους και συγκρούσεις έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα και υποστήριξη. Ως κοινωνία, οφείλουμε να τους προσφέρουμε ασφάλεια, σταθερότητα και την ευκαιρία να αναπτυχθούν σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Μέσα από προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και επανένταξης, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους και να ενταχθούν στην κοινωνία.»
Συνεχίζοντας, συνέδεσε το παραπάνω ζήτημα με την έννοια της ανεκτικότητας, η οποία έχει άμεση σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ανεκτικότητα δεν είναι απλώς μια λέξη, αλλά μια στάση ζωής που χτίζεται από μικρή ηλικία. Μας καλεί να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τις διαφορές μας, να απορρίψουμε τα στερεότυπα και τους προκαταλήψεις και να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας. Στο σχολείο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, ιδέες και απόψεις. Μέσα από δραστηριότητες όπως οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές, τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής και τα θεατρικά παιχνίδια, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της διαφορετικότητας και να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση και η αποδοχή του άλλου.»
Περνώντας σε ένα βαθύτερο ζήτημα, μίλησε σχετικά με το μεγάλο ποσοστό παιδιών σε όλο τον κόσμο που, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας: «Τα προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί την προσοχή μας. Οι σύγχρονες κοινωνίες, με τους γρήγορους ρυθμούς και τις αυξημένες απαιτήσεις, ασκούν και σε αυτά μεγάλη πίεση, οπότε και είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου θα αισθάνονται ασφαλή να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να ζητήσουν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και των γονέων στο να αναγνωρίζουν τα σημάδια των προβλημάτων ψυχικής υγείας στα παιδιά είναι επίσης απαραίτητη.»
Κλείνοντας την συζήτηση, αναφέρθηκε στα οφέλη της συμμετοχής των παιδιών στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν και στο πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε περαιτέρω: «Η συμμετοχή των παιδιών στη λήψη αποφάσεων είναι μια επένδυση στο μέλλον τους. Όταν δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν στις αποφάσεις που τα αφορούν, τους διδάσκουμε την αξία της αυτονομίας και της ευθύνης. Είναι σαν να τους δίνουμε τα εργαλεία για να χτίσουν το δικό τους μέλλον. Με την παροχή ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση της αυτοέκφρασης, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν ανεξάρτητα και υπεύθυνα άτομα.»
Η κ. Ελένη Μαράκη, με την πολυετή εμπειρία της στον τομέα της εκπαίδευσης μας προσέφερε μια ολιστική ματιά στα ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά σήμερα. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα περιβάλλον που θα προάγει την ανεκτικότητα, την ενσυναίσθηση και την ψυχική υγεία των παιδιών και επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής των παιδιών στη λήψη αποφάσεων που τα αφορούν, μας υπενθυμίζει ότι η φροντίδα και η προστασία τους είναι ευθύνη όλων μας. Από την θέση της ως Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης, δεσμεύεται να συνεχίσει να ενισχύει κάθε προσπάθεια για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες να αναπτυχθούν σε υγιείς και δημιουργικούς πολίτες.