“Η εκκλησία δέχεται διπλά πυρά για το ύψος που στέκεται απέναντι στη πανδημία”
Την πεποίθηση πως η εκκλησία δέχεται διπλά πυρά για το ύψος που στέκεται απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Σταμούλης.
“Η εκκλησία βρίσκεται στη μέση και δέχεται πυρά από 2 πλευρές. Από την μία εκείνοι που πιστεύουν ότι στάθηκε στο ύψος της τηρώντας τα μέτρα που τις υποδεικνύουν οι ειδικοί κι οι επιστήμονες κι οι άλλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν στάθηκε στο ύψος της από την αντίθετη πλευρά”, ανέφερε.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σταμούλης, τόνισε πως γενικότερα η εκκλησία σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα τήρησε τα μέτρα παρά ορισμένων εξαιρέσεων. Για το λόγο αυτό θεωρεί πως από την μία πολλοί ιερείς κι αρχιερείς προσβλήθηκαν από την Covid καθώς αποτελούν μέλη της κοινωνίας μας όπως όλοι οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, αλλά κι από την άλλη έγιναν και μερικές υπερβολές. Όπως για παράδειγμα την μη τήρηση των μέτρων στην εορτή του Αγίου Δημητρίου από πολλούς.
Ο κ. Σταμούλης, θεωρεί πως οι εκκλησίες δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα Χριστούγεννα αν το ιικό φορτίο της χώρας μας είναι υψηλό και πως μαζί με την εκκλησία είναι επιβεβλημένο κι άλλοι τομείς της κοινωνίας μας να παραμείνουν κλειστοί σε μία τέτοια περίπτωση. Χαρακτηριστικά τόνισε πως ο Νόμος πρέπει να τηρείται από όλους και να ισχύει για όλους, καθώς, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και η εκκλησία πρέπει να τηρεί το Νόμο πρώτη απ όλους. Πρέπει άλλωστε να καταλάβουμε όλοι μας ότι ο άνθρωπος κι η ζωή του είναι πάνω από όλα και πως όλοι μας πρέπει να δώσουμε μια μάχη αγάπης και να νικήσουμε την πανδημία χωρίς να στοχοποιούμε καταστάσεις και συνανθρώπους μας.
Περιγράφοντας μας, μάλιστα την εικόνα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες, ο κ. Σταμούλης, υπογράμμιζει την κόπωση του κόσμου από τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, τα γεμάτα νοσοκομεία και την εμπόλεμη ζώνη που επικρατεί. Τόνισε άλλωστε πως τις επόμενες μέρες, υπάρχει ενδεχόμενοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, να κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το ποιους συνανθρώπους μας θα καταφέρουν να σώσουν.