Η βία στα ζώα υποκρύπτει ενδοοικογενειακή βία

Δημοσιεύτηκε στις 13/08/2019 17:55

Η βία στα ζώα υποκρύπτει ενδοοικογενειακή βία

Ένα θέμα που έρχεται συχνά στην επικαιρότητα είναι αυτό που αφορά την διαχείριση που έχει ο άνθρωπος απέναντι στα ζώα, πιο συγκεκριμένα την κακοποίηση των ζώων και τα αλλεπάλληλα περιστατικά που έρχονται στο προσκήνιο και όχι μόνο στο Ηράκλειο. Ο κ. Νίκος Χρυσάκης, υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ηρακλείου, μίλησε γι’ αυτά τα περιστατικά αλλά και για το βιβλίο που έγραψε για την κακοποίηση των ζώων , στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Αυτά τα περιστατικά αποτελούν την κορυφή ενός παγόβουνου που οι Αστυνομικές Αρχές εξετάζουν.

 

Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετούν σε μια διαφορετική βάση την προστασία των αδέσποτων ζώων και προσπαθούν να δώσουν την δική τους οπτική γωνία. Μέσα από ένα εγχειρίδιο που έχει βασικό στόχο την βοήθεια των επιχειρησιακών στελεχών στο να γίνουν γνώστες του νομικού ”status quo” των ζώων. Η έννομη τάξη δείχνει πως και οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν σε αντίστοιχα περιστατικά.

 

Ο κ. Χρυσάκης ανέφερε πως έναυσμα για την συγγραφή του βιβλίου αυτού, αποτέλεσε η διαπίστωση ότι οι κακοποιητικές συμπεριφορές δηλαδή η  εκδήλωση βίας σε βάρος των βιολογικών μας ετέρων καθώς και των συναφών εγκλημάτων που η κακοποίηση των ζώων σηματοδοτεί, απασχολούν έντονα όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αστυνομικό τμήμα που να μην διαχειρίζεται τέτοια περιστατικά.

 

«Άθελα μας κληρονομήσαμε μια σχέση ανθρώπου προς το ετερογενές που λειτουργεί εκμεταλλευτικά και εξουσιαστικά προς τα ζώα, από αυτή θεωρώ τη λάθος σχέση κινείτε και κάθε άθλια συμπεριφορά απέναντι στα ζώα» ανέφερε ο κ. Χρυσάκης καθώς συνέχισε «Η κακοποίηση των ζώων είναι ο προθάλαμος για την κακοποίηση του ανθρώπου. Πίσω από την κακοποίηση του ζώου μπορεί να κρύβεται μια κακοποίηση ενός παιδιού ή μιας γυναίκας, ένα άτομο ενδεχομένως με ψυχοπαθητική προσωπικότητα και ροπή προς το έγκλημα».

Μένουμε στο αυτοτελές γεγονός που πολλές φορές, το αποδίδουμε σε μια άτυχη στιγμή. Σε καμία περίπτωση δεν εμβαθύνουμε τόσο πολύ το κάθε γεγονός. Όμως σύμφωνα με τον κ. Χρυσάκη τόσο οι μελέτες όσο και τα περιστατικά δίνουν τα παραπάνω δείγματα, αυτό ήταν άλλος ένας σκοπός του βιβλίου, να βοηθηθεί ο αστυνομικός να ανοίξει την εμβέλεια της έρευνας του και στο οικογενειακό περιβάλλον του θύτη ώστε να διαπιστωθούν τυχόν τέτοια περιστατικά.

Δεν είναι μόνο θέμα της προσωπικότητας του δράστη ενδεχομένως η δράση του συγκεκριμένου να αποτυπώνεται και στο οικογενειακό του περιβάλλον. Όπως τόνισε ο κ. Χρυσάκης έχει διαπιστωθεί από έρευνα, με αφορμή την κακοποίηση ζώου όπου υπήρχε μια παραμέληση στα ζώα, ότι και το οικογενειακό περιβάλλον του θύτη ήταν σε αντίστοιχη κατάσταση.

 

Με βάση τα περιστατικά που καταγράφονται μέσα στο βιβλίο του κ. Χρυσάκη, ο ίδιος σχολίασε πως η εμφανιζόμενη αυξητική τάση σε περιστατικά κακοποίησης στην Κρήτη, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Καταγραφές περιστατικών βίας απέναντι στα ζώα έχουν γίνει σε όλους τους νομούς του Ηρακλείου. Στο Λασίθι δε, έγινε μια καλύτερη προσπάθεια και γι’ αυτό τα αποτελέσματα είναι πιο σημαντικά.

 

Μέσα από το βιβλίο λοιπόν, ο αστυνομικός μπαίνει στη διαδικασία της εκπαίδευσης τόσο σε επίπεδο διατάξεων και ερμηνειών όσο και νοοτροπίας. Είναι ένας πρακτικός οδηγός αναφορικά με το τι πρέπει να πράξει, άμεση πρόσβαση στο γνωστικό αντικείμενο και παράλληλα όλο αυτό ενδυναμώνει τα αντανακλαστικά των φιλοζωικών του ανησυχιών.

 

Βασικά σημεία ευθυνών ιδιοκτητών – ζώων

Οι συνήθεις παραβάσεις που διαπιστώνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, σχετίζονται με περιστατικά παθητικής κακοποίησης. Δηλαδή αδιαφορία για την ποιότητα ζωής του ζώου, τα καταλύματα, η ποιότητα τροφής του ζώου, η μόνιμη αλυσόδεση, οι εμβολιασμοί είναι όλο το σύνολο που συνθέτει την παθητική κακοποίηση ενός ζώου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χρυσάκη το ζώο σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρίσκεται με ασφάλεια και λουρί δίπλα στον ιδιοκτήτη του σε περίπτωση που το ζώο βγει εκτός σπιτιού. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κρατάει μαζί του τα δικαιολογητικά νόμιμης κατοχής όπως το βιβλιάριο ενός σκύλου, ώστε σε τυχόν έλεγχο να διαπιστωθεί αν το ζώο είναι όντως δικό του.

Πέρα από τις κυρώσεις της νομοθεσίας υπάρχουν οι αστικές κυρώσεις που γίνονται σε περίπτωση που το ζώο ξεφύγει από την εποπτεία του ιδιοκτήτη και προκαλέσει ατύχημα ή ακόμη και σωματική βλάβη.

 

Φτάνοντας στο τέλος, ο κ. Χρυσάκης πρόσθεσε πως η βία στην οικογένεια είναι αυτή που ανοίγει την πόρτα στην οποιαδήποτε κακοποίηση. Τα παιδιά μεγαλώνουν παίρνοντας μαθήματα ζωής που μπορούν να εφαρμόσουν μόνο σε κάποιους πιο αδύναμα από εκείνα, τα ζώα. Συχνά γονείς με επιθετική συμπεριφορά διδάσκουν στα παιδιά πως η συμπεριφορά εκείνη είναι η επίλυση ενός προβλήματος.

Το παιδί για να εκτονώνει μια τέτοια συμπεριφορά σημαίνει πως είναι ήδη θύμα βίας.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του κ. Χρυσάκη: