“Η ατομική ευθύνη είναι κενό πουκάμισο όταν δεν στηρίζεται πάνω σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο”

Δημοσιεύτηκε στις 26/03/2020 12:59

“Η ατομική ευθύνη είναι κενό πουκάμισο όταν δεν στηρίζεται πάνω σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο”

Τις σοβαρές ελλείψεις στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης αλλά και της Νότιας και Ανατολικής Ελλάδας, που εξυπηρετεί περισσότερους από 600.000 κατοίκους και τώρα είναι νοσοκομείο αναφοράς για την πανδημία, έφερε στη βουλή ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτησή του.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, διαπιστώνονται οι διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού, η απουσία ΜΑΦ, η έλλειψη μονάδας λοιμωδών, ο περιορισμένος αριθμός κλινών ΜΕΘ, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Η ενίσχυση κρεβατιών ΜΕΘ, προέρχεται από τη συγχώνευση ή το κλείσιμο τμημάτων, ενώ αυτές οι κλίνες θέλουν εκπαιδευμένους και ενισχυμένους σε αριθμό εργαζομένους, που δεν καλύπτονται από τις όποιες προσλήψεις συμβασιούχων. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού σε απαραίτητα μέτρα προστασίας των υγειονομικών (μάσκες, γάντια, στολές, αντισηπτικά), με αποτέλεσμα να δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι 80 επικουρικοί εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για το ΠΑΓΝΗ, είναι σταγόνα στον ωκεανό των πάνω από 400 κενών οργανικών θέσεων με βάση τους οργανισμούς του 2012.

Κατήγγειλε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, αντί να λάβει μέτρα για τις ελλείψεις και τα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και ασθενείς, εγκάλεσε τον πρόεδρο του Σωματείου επειδή επισήμανε τα προβλήματα στη λειτουργία του Ιδρύματος στο πλαίσιο των χρόνιων ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Με τα μέτρα – μπαλώματα που πήρε η κυβέρνηση, επιχείρησε ο υφυπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης να ωραιοποιήσει την κατάσταση στα νοσοκομεία, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει “καλή πληροφόρηση”. Οσον αφορά τον πρόεδρο του Σωματείου, υπεραμύνθηκε της δίωξής του από τη Διοίκηση, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να επιτραπούν συμπεριφορές που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες», την ώρα που οι επισημάνσεις και οι καταγγελίες του Σωματείου γίνονται εδώ και χρόνια πατώντας πάνω σε πραγματικές ελλείψεις που προκάλεσε η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση για μέτρα – μπαλώματα και μεταφορά των διαχρονικών ευθυνών που έχουν όλες οι κυβερνήσεις, στην «ατομική ευθύνη», προσθέτοντας ότι αυτή είναι κενό πουκάμισο, όταν δεν στηρίζεται πάνω σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο. Ποιος έχει την ευθύνη, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Μ.Συντυχάκης για τις 2.000 κενές θέσεις νοσηλευτών σε ολόκληρη την Κρήτη, εκ των οποίων οι 400 είναι για το ΠΑΓΝΗ;». «Ποιος έχει την ευθύνη για την έλλειψη 40 ειδικευμένων γιατρών και 80 ειδικευόμενων» αν δεν την έχει η κυβέρνηση επισήμανε.

Καταλήγοντας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας και να σταματήσει να στέλνει τον κόσμο με ήπια συμπτώματα, στα ιδιωτικά κέντρα για να κάνει το τεστ του κορονοϊού.