«Η απολιγνιτοποίηση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και χιλιάδων εργαζομένων»

Δημοσιεύτηκε στις 17/12/2019 18:08

«Η απολιγνιτοποίηση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και χιλιάδων εργαζομένων»

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προχώρησε ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας αποκλειστικά στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της επιχείρησης μετά τις ανακοινώσεις του για το business plan της ΔΕΗ που φέρνει τα πάνω κάτω.

Την άποψη των εργαζομένων για το πρόγραμμα μετέφερε ο κ. Αδαμίδης λέγοντας: «Καταρχάς πριν από μισή ώρα τελείωσε μια συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο για όλα αυτά τα θέματα που τέθηκαν χθες. Το πρώτο σχόλιο είναι ότι αυτό που ανακοίνωσε είναι η «ταφόπλακα» σε δύο περιοχές, Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Μετά από 70 χρόνια λειτουργίας η συμπεριφορά σε αυτές τις περιοχές δεν είναι η πρέπουσα. Δεύτερον είναι η εθελουσία. Κάτι το οποίο απασχολεί και σήμερα. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί να προκύψει κάποια στιγμή μετά τον μήνα Μάιο, όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζουν το σχέδιο . Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα ικανοποιούσε όλους τους εργαζόμενους με βάση και την γνώση που μπορούμε να έχουμε Αυτά τα περί εθελουσίας τύπου ΟΤΕ δεν υφίστανται. Μιλάμε για εθελουσία ότι φεύγει κάποιος μισθωτός επειδή δεν έχει συμπληρωμένα τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, εδώ τώρα αυτόν τον αριθμό των 4 χιλ., αυτοί βαφτίζουν εθελουσία την φυσιολογική συνταξιοδότηση. Εθελουσία σημαίνει ότι εγώ δεν δικαιούμαι να συνταξιοδοτηθώ και έρχεται ένα πρόγραμμα, το οποίο το πληρώνει η εταιρία, μου πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, τις εργοδοτικές εισφορές και μέχρι να συμπληρώσω τα συνταξιοδοτικά μου δικαιώματα μου δίνει μίνιμουμ το 80% του μισθού μου κι είμαι στην άκρη για 5- 6 χρόνια μέχρι να έρθει η χρονολογία για να πάρω σύνταξη. Θα γίνει μια συνάντηση λοιπόν στον επόμενο χρόνο για να δούμε πως θα κουβεντιάσουμε το θέμα αυτό» ενώ ο κ. Αδαμίδης συμπλήρωσε: «Αυτός ο αριθμός των 3.5χιλ. σημαίνει απολύτως φυσιολογική έξοδο μέχρι το 2023 δεν μιλάμε για εθελουσίες. Του προτείνει η εταιρία και εργοδοτικές εισφορές για να κερδίσει από μια νέα πρόσληψη αυτό που θα πάρει με ένα καινούριο εργαζόμενο ο οποίος δεν θα έχει συμβάσεις και θα του δίνει χρήματα τα οποία θα είναι στα όρια του κατώτατου μισθού».

«Μιλάμε για βίαιη απολιγνιτοποίηση και εκεί θα τεθούν ζητήματα. Γιατί σε αυτούς τους χώρους υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα έχουν θεμελιώσει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Γι’ αυτό είπαμε ότι θα το κουβεντιάσουμε στις αρχές του χρόνου. Υπάρχει η δυνατότητα κάποιοι από τη ΔΕΗ να μετακινηθούν εντός του στενού δημόσιου τομέα. Αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα. Επειδή στη Δυτική Μακεδονία είναι  μεγάλη η πληθώρα που θα βρεθούν να επιλέξουν που θα πάνε και δεν υπάρχουν πολλές δομές του στενού δημόσιου τομέα στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Δεν υπάρχει τόσος αριθμός εργαζομένων κενός. Εκεί θα υπάρξει ένα πρόβλημα και μένει να δούμε τι θα γίνει» δήλωσε ο κ. Αδαμίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, ως ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ διαφωνούν πλήρως με την απολιγνιτοποίηση. «Πρώτον θα υπάρχει τεράστιο θέμα με την ασφάλεια της χώρας, την ηλεκτροδότηση της γιατί όσο και να πιστεύει κάποιος ότι θα καλύψουν την ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτό δεν πρόκειται να γίνει, και η αντικατάσταση με το φυσικό αέριο πως θα γίνει; Εδώ θυμίζω τον χειμώνα του 2016- 2017 που υπήρχε έλλειμμα από τα γεωπολιτικά γεγονότα που έγιναν εκεί την περίοδο, η χώρα μας δεν είχε φυσικό αέριο. Λέμε ότι το πρώτο ζήτημα είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και είμαστε υποχρεωμένοι να το βάλουμε στο τραπέζι. Είμαστε υποχρεωμένοι να το επισημάνουμε διότι είδαμε τα παραδείγματα. Δεν είναι αθρόο το ζήτημα του φυσικού αερίου ενώ ο λιγνίτης είναι μια σταθερή πηγή ενέργειας. Κατασκευάζουμε μια μονάδα η οποία μπορώ να πω ότι είναι η πιο σύγχρονη παγκοσμίως και θα κλείσει. Η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί, οι καταναλωτές ήδη παραπονιούνται. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος και δεύτερον ότι προφανώς η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή η οποία ηλεκτροδότησε το σύνολο της χώρας δεν μπορεί να την πετάξει κάποιος σαν «στημένη λεμονόκουπα».

«Εμείς μιλήσαμε για μια δίκαιη μετάβαση, αυτό προϋποθέτει μέτρα για τις περιοχές αυτές. Ξέρουμε ότι δουλεύουμε σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται από τον λιγνίτη και κάποια στιγμή θα τελειώσει, όμως δεν μπορεί να το κάνει η Ελλάδα 30 χρόνια νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί οι Γερμανοί λένε ότι θα το κλείσουν το ’38 και εμείς λέμε το ’23; Για ποιο λόγο να κλείσουν αυτές οι μονάδες το 2023;» τόνισε ο κ. Αδαμίδης.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Αδαμίδη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook