Γριμάνης: “Η φωτιά στον Αμαζόνιο μας επηρεάζει όλους”

Δημοσιεύτηκε στις 23/08/2019 19:20

Γριμάνης: “Η φωτιά στον Αμαζόνιο μας επηρεάζει όλους”

 

Με αφορμή την φωτιά στον Αμαζόνιο, τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη μετά τους ωκεανούς αλλά και για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην νότια Κρήτη, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο κ. Κώστας Γριμάνης, υπεύθυνος της εκστρατείας κλιματικής δικαιοσύνης της GreenPeace.

“Το πιο βασικό είναι ότι ο Αμαζόνιος αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα δασικών εκτάσεων στον πλανήτη μετά τους ωκεανούς, δηλαδή παράγει το 20% του οξυγόνου που αναπνέουμε και να απορροφήσει διοξείδιο του άνθρακα σε πάρα πολύ μεγάλο επίπεδο. Άρα το τι συμβαίνει εκεί πέρα σίγουρα επηρεάζει κι εμάς εδώ και τον κόσμο όλο» δήλωσε ο κ. Γριμάνης ενώ στη συνέχεια μίλησε για τις επιπτώσεις που θα έχουμε από τη φωτιά λέγοντας: «Οι δασικές πυρκαγιές σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών, θα αυξήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου με αποτέλεσμα να αυξήσει την συνολική θερμοκρασία του πλανήτη και να έχουμε την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη, όπως μεγάλες ξηρασίες, απότομες βροχοπτώσεις, θα έχουμε πλημμύρες και πολλά ακόμη».

Σύμφωνα με τον κ. Γριμάνη, αυτό δεν αφορά μόνο την Βραζιλία αλλά όλο τον πλανήτη. Από τη δική τους πλευρά προσπαθούν να πιέσουν κυβερνήσεις και να φτάσουν τον «ενάμιση» βαθμό τα επόμενα χρόνια. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ορυκτά καύσιμα, να μειώσουν τη χρήση και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων στο 50% μέχρι το 2030 και να έχουμε ένα μηδενικό ισοζύγιο του άνθρακα μέχρι το 2050. Αυτό για να μην ανέβει η πλανητική θερμοκρασία πάνω από τον «ενάμιση» βαθμό.

Όσον αφορά την Ελλάδα, στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι η οικολογική κοινότητα για τους χειρισμούς που γίνεται όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, κι αν θεωρεί ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα στη χώρας μας, ο κ. Γριμάνης απάντησε: «Με βάση μελέτες που έχουν γίνει στη Μεσόγειο σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, το κόστος που προέρχεται από τις πυρκαγιές φτάνει τα 2 δις. ευρώ και το 80% αυτών των χρημάτων πάει στην καταστολή κι όχι στην πρόληψη. Άρα όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες έχουν πολλά να κάνουν στο κομμάτι της πρόληψης. Το ειδικό βάρος θα πάει σε δράσεις και πολιτικές πρόληψης και να υπάρξει ένας συντονισμός μεταξύ πρόληψης και καταστολής αλλά να δοθεί και μια έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Να τηρείται η νομοθεσία γιατί σε πυρκαγιές που οφείλονται στον ανθρωπογενή τομέα υπάρχει μια ατιμωρησία».

Για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν από την διαδικασία των σεισμικών ερευνών στα νότια της Κρήτης, από την εξόρυξη υδρογονανθράκων ο κ. Γριμάνης υποστήριξε πως δεν εκφράζει ανησυχίες η GreenPeace. Αλλά μια πάγια πεποίθηση ότι κάθε σχεδιασμός για τους υδρογονάνθρακες πρέπει να σταματήσει, διότι όλοι σαν κράτη-μέλη επιδιώκουμε τον «ενάμιση» βαθμό και ταυτόχρονα ακυρώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. «Τα ορυκτά καύσιμα είναι ένας ενεργειακός πόρος, ο οποίος σε λίγα χρόνια θα είναι πεπερασμένος και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι, πως μπορούμε να κάνουμε μια ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές με σωστό σχεδιασμό  και με χρονοδιάγραμμα. Δεν γίνεται να συζητάμε για μείωση έκκρισης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα τα επόμενα χρόνια όταν στη χώρα μας σχεδιάζονται νέες επενδύσεις εξορύξεων όταν σε άλλες χώρες έχουν σταματήσει. Αυτό δεν το λέει μόνο η GreenPeace, αλλά και οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες το έχουν αναδείξει ξανά και ξανά. Να βρούμε μια προτεραιοποίηση του κινδύνου, και προσοχή η έκκληση να προστατέψουμε το κλίμα είναι παγκόσμια και το βλέπουμε κάθε μέρα».

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Γριμάνη: