«Γιατί προτείνουμε να μπουν ιδιώτες στην δημόσια υγεία»
Για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Χάρης Βαβουρανάκης.
«Εμείς πιστεύουμε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, έχει δύο συνιστώσες, τον κρατικό και τον ιδιωτικό, και οι δύο μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά με στόχο την παροχή υπηρεσιών του πολίτη, ως γενική αρχή και αξίωμα της υγείας. Επόμενη πρόταση μας είναι ότι τα κρατικά νοσοκομεία πρέπει να αποκτήσουν διπλή ευθύνη, να δημιουργούν έσοδα, να επενδύουν στην επέκταση τους πχ σε μηχανήματα κλπ κι όχι απλώς να απαιτεί να τους δώσει το κράτος χρήματα. Αυτές είναι οι γενικές γραμμές, των προτάσεω» δήλωσε ο κ. Βαβουρανάκης ενώ συμπλήρωσε: «Σήμερα ισχύουν τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία έχουν αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά. Ο πολίτης πληρώνει κ.ο.κ. Αυτό ισχύει εδώ και 4 χρόνια, η προσωπική μας άποψη είναι ότι παντού συμβαίνει αυτό γιατί πληροί τις προϋποθέσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Βαβουρανάκη , θέλουν μια ευέλικτη διαδικασία και μια ευέλικτη λειτουργία των νοσοκομείων. «Θέλουμε το κράτος να βάζει κανόνες σε όλα και τα νοσοκομεία να λειτουργούν προς όφελος του πολίτη. Τα περιγράφουμε όλα σαφέστατα. Ας φύγουμε από τις αντιδράσεις και ας περάσουμε στις δράσεις, να δούμε πως ο πολίτης θα κερδίσει την αξιοπιστία στην υγεία του και πως οι γιατροί θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να του δώσουν αυτά που πρέπει. Η ελληνική πολιτεία και οι επικουρικοί γιατροί ήταν μια καλή ανακάλυψη, όπου υπήρχε κενό έβαζαν ένα επικουρικό γιατρό. Όπου υπάρχει ανάγκη γιατρών πάνω από τριετία, εμείς λέμε να προκηρυχθεί αυτόματα η θέση διότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και η αξιολόγηση των γιατρών».
«Υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία κενές θέσεις ειδικευόμενων, υπάρχει και αυτό που λέμε εξειδικεύσεις. Εκεί η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, είχε καθορίσει τις 6 ειδικότητες που μπορούν να δώσουν εξειδικεύσεις. Είναι ένα ωραίο «όχημα» για να κρατήσουμε τους γιατρούς μας στη χώρα μας. Να προσελκύσουμε και ανθρώπους από το εξωτερικό να κάνουν εξειδίκευση σε εμάς. Για την ολοήμερη λειτουργία τώρα, περιγράφει αυτό που είπα στην αρχή. Αν θέλει να μιλήσει κάποιος για τα απογευματινά, περιγράφεται ως ολοήμερη λειτουργία, να επεκταθεί και σε επίπεδο χειρουργείων. Γιατί δεν θα μπορούσε σε ένα νοσοκομείο να λειτουργεί σε 24ωρη βάση το χειρουργείο του;» σχολίασε ο κ. Βαβουρανάκης.
Όπως τόνισε ο κ. Βαβουρανάκης, στην ιατρική τα πράγματα δεν είναι μόνο η αριθμητική, είναι και η βαρύτητα των περιστατικών. «Αν συζητάμε για έναν που θέλει να κάνει επέμβαση ισχύου είναι διαφορετικό από εκείνον που περιμένει να χειρουργηθεί για καρκίνο. Και στα Κέντρα Υγείας , για παράδειγμα στις Μοίρες, που όλο το καλοκαίρι, δέχεται πολύ κόσμο, για σκεφτείτε κάποιος να σπάσει το χέρι του. Θα μπορούσαν να κάνουν ένα συμβόλαιο, με έναν ιδιώτη να έρθει να φτιάξει το χέρι του ανθρώπου και να γλυτώσουμε έτσι και την κίνηση και το ασθενοφόρο».
«Φαντάζομαι ότι έτσι λειτουργεί, όλος ο κόσμος και στο εξωτερικό. Κατά την άποψη μας, αύριο το πρωί επειδή έχω κόσμο και θέλω έναν ακτινολόγο, θα τον προσλάβω. Την εποχή που οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό δίνουμε και κίνητρο παραμονής στους γιατρούς, αναβαθμίζουν και το επίπεδο υγείας μας. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε και να κατευθυνθούμε σε αυτό που θα δώσει λύσεις στον πολίτη. Το θέμα είναι η σύνθεση απόψεων και όχι οι δογματισμοί, θέλουμε να προλάβουμε να δώσουμε λύσεις πριν μας έρθουν θεόσταλτες» δήλωσε στον Politica 89.8 ο κ. Βαβουρανάκης.
Ακούστε όλη την συνέντευξη του κ. Βαβουρανάκη εδώ: