«Γιατί αυξάνετε τις ασφαλιστικές εισφορές της πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών;»
Επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Γιατί αυξάνετε τις ασφαλιστικές εισφορές της πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών;» προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
Είναι γνωστές οι σοβαρές στρεβλώσεις που προκαλεί ο ν.4387/2016, ιδιαίτερα σε βάρος των μη μισθωτών (δηλαδή ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξάρτητα απασχολούμενων και αγροτών), αφού συνδέει ευθέως το ύψος των ασφαλιστικών τους εισφορών με το εισόδημά τους, όπως η δημιουργία κινήτρου για φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα αντικινήτρου για την παραγωγή και την αύξηση του εισοδήματος.
Τo Κίνημα Αλλαγής είχε εγκαίρως εντοπίσει τις παραπάνω στρεβλώσεις και είχε υποβάλει ένα χρόνο πριν (13/11/2018) προς τη Βουλή των Ελλήνων την πρόταση νόμου «Πρώτη δέσμη μέτρων Οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης» με σκοπό την υπέρβαση αυτών των στρεβλώσεων.
Ήδη, με την πρόσφατη απόφαση 1888/4-10-2019 του ΣτΕ, η εποικοδομητική και έγκαιρη κριτική του Κινήματος Αλλαγής επιβεβαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κρίνοντας τις σχετικές διατάξεις του ν.4387/2016 (άρθρα 39-41) ως αντισυνταγματικές.
Επειδή, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ καλείται άμεσα να νομοθετήσει συμμορφούμενο με την απόφαση του ΣτΕ και
επειδή, ήδη στον Τύπο δημοσιεύονται σχέδια του Υπουργείου περί τροποποίησης των σχετικών διατάξεων του ν. 4387/16 και εισαγωγής ενός συστήματος 6 ασφαλιστικών κατηγοριών και ελεύθερης επιλογής από τον μη μισθωτό ασφαλιστικής κατηγορίας ενώ παράλληλα σχεδιάζεται αύξηση των εισφορών της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, μέσω της αύξησης της εισφοράς στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (ενδεικτικά στους ελεύθερους επαγγελματίες η αύξηση αυτή υπολογίζεται στο 20%)
Ερωτάσθε κε Υπουργέ:
· Γιατί αυξάνετε τις εισφορές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών;
· Υπάρχει κάποια, οικονομική ή αναλογιστική μελέτη, που υπαγορεύει την δόμηση των ασφαλιστικών κατηγοριών σε 6 και όχι σε 8 ή 10 ή 12 ή 4 και με ποια παραδοχή έγινε ως προς την ελεύθερη επιλογή; Γενικότερα, η τροποποίηση των άρθρων 39-41 που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά, θα συνοδευτεί από κάποια αναλογιστική ή οικονομική μελέτη;