Για το Μάτι τοποθετήθηκε ο Γιώργος Λογιάδης σε Επιτροπή της Βουλής
Κενά, παραλείψεις και γραφειοκρατία, στο σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση στο Μάτι διαπιστώνει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Ηρακλείου, Γιώργος Λογιάδης που ήταν ο εισηγητής, του ΜέΡΑ25, στην συζήτηση που έγινε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο της Βουλής υπό την προεδρία του κ. Γεώργιου Βλάχου.
Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν : Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ««Κύρωση της από 24.07.2019 Π.Ν.Π «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.» (Α’ 127), σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας «Μάτι Ξανά».
Στην συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτριος Οικονόμου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, o Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Λογιάδης ανέφερε ότι πρέπει να διευκρινιστούν σημαντικά ζητήματα επί διαδικαστικών θεμάτων, για να μην επαναληφθούν μοιραία λάθη του παρελθόντος, όπως έγινε με το περιβόητο ταμείο μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία, το 2007.
Επιπλέον το ζήτημα της πρόληψης, και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να γίνεται στην λογική των πυροσβεστικών λύσεων.
Η νομοθεσία πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρη, αυστηρή και να μην αφήνει παραθυράκια.
Η εισήγηση του κ. Λογιάδη, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου έχει ως εξής:
«Το άρθρο 1 νομοθετεί το αυτονόητο, απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών, απλά δεν λέει πού θα πάνε και τι θα γίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτή η παράλειψη είναι αντιφατική, πραγματικά, με το πνεύμα του εν λόγω νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το άρθρο 2, περί ίδρυσης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «Μάτι Ξανά», αναφέρεται στη δράση για την ανάπλαση της περιοχής και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Στην εταιρεία συμμετέχουν πάρα πολλοί φορείς, όπως ορίζει, αλλά στο τέλος, καταλήγει, κάθε ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία, τους σκοπούς, τους πόρους, την οικονομική διαχείριση και τη συγκρότηση της εν λόγω εταιρίας, θα ορίζεται με απόφαση του κ. Πρωθυπουργού.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει αντίφαση, Εμείς από την πλευρά μας παρακολουθούμε το θέμα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε μια επανάληψη του περιβόητου ταμείου που είχε στηθεί τότε, το 2007, μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας.
Τελειώνω με το άρθρο 3, όπου στη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφέρεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μπορεί να προβαίνει σε αναθέσεις κατά παρέκκλιση από τις πάγιες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που αφορούν στη διαδικασία ανάθεσης συμβάσεων έργων, υπηρεσίας ή προμήθειας.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού, μιλά από μόνη της!
Θα ήθελα να τονίσω, επίσης, ότι αυτά τα πράγματα θα πρέπει να είναι σε ένα ευνομούμενο κράτος, διαδικασίες δεδομένες για κάθε καταστροφή, για κάθε φωτιά, για κάθε σεισμό και όχι κάθε φορά a la carte να νομοθετούμε».