Γ. Χαρίτος: «Αντέχει μια κρίση στις σχέσεις του με την Αίγυπτο το Ισραήλ ;»
Τον προβληματισμό του για το αν το Ισραήλ αντέχει μια κρίση στις σχέσεις του με την Αίγυπτο, καθώς έχει να διαχειριστεί μια σειρά ζητημάτων, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει Ιστορία Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Ισραηλινού Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν Γαβριήλ Χαρίτος.
O κ. Χαρίτος, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Νότιας Αφρικής με το Ισραήλ, επισημαίνοντας πως: «Παραδοσιακά είναι δύο χώρες που δεν τα έχουν καλά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η Νότια Αφρική, να προσεταιριστεί την Άγκυρα ώστε κι η τελευταία να ενισχύσει τα μέτρα κατά του Ισραήλ για την επίθεσή του στη Γάζα. »
Για τους λόγους που το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει και την Αίγυπτο, ο κ. Χαρίτος σημείωσε πως: «Η Αίγυπτος είναι μια πολύ σημαντική χώρα αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος ο κ. Σίσι είναι πραγματικά ένας παράγοντας που όλες οι χώρες μιλούν με αυτόν. Έχει πείσει ότι η αιγυπτιακή διπλωματία είναι σε θέση να πετύχει πράγματα, οπότε η Γάζα είναι στο επίκεντρο. Οι Αιγήπτιοι διπλωμάτες στην ουσία προσπαθούν να παρέμβουν αποτελεσματικά ώστε να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα από την Ράφα και την Γάζα να μετακυλήσει στην Αίγυπτο. Διότι η Αίγυπτος, έχει στη Χερσόνησο του Σινά να διαχειριστεί μια περιοχή που εδώ και χρόνια γίνονται επεισόδια, επειδή ζουν Μουσουλμάνοι και δεν θέλει σε τίποτα να αυξηθούν οι Μουσουλμανικοί αυτοί πληθυσμοί με άλλους από τη Γάζα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετά να μην μπορεί να τους διαχειριστεί, όπως κάνει τόσα χρόνια και να την αποσταθεροποιήσουν. Η Αίγυπτος θεωρεί ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα αναγκάζει ουσιαστικά να περάσει ένα μέρος των Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο. Γι αυτό και το προηγούμενο διάστημα, συναντήθηκαν αξιωματούχοι της Μοσάντ από τη μία πλευρά και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου από την άλλη, ειδικά για αυτό το θέμα.»
Για το ότι θα έχει διάρκεια η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ ο κ. Χαρίτος ανέφερε πως: «Αυτό που βγαίνει τις τελευταίες 3 βδομάδες σε επίπεδο μαχών στη Γάζα είναι ότι παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ δρα στην περιοχή, επανεμφανίζεται η Χαμάς , στις περιοχές που το Ισραήλ είχε εκκαθαρίσει με νέο στρατό, στη Βόρεια και την Κεντρική Γάζα. Αυτό είναι που θα οδηγήσει το Νετανιάχου στο να αποφασίσει και να καταστήσει γρήγορα σαφές και γνωστό, το ποιο θα είναι το σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας την επόμενη μέρα, στη μεταπολεμική πλέον περίοδο.»
Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτος, αναφέρθηκε στις σχέσεις του Ισραήλ με το Λίβανο και στην δήλωση του Πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη τη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Παλαιστίνη, σημειώνοντας πως: «Η κυβέρνηση της Βηρυτού έλεγε ότι δεν πρέπει αυτό που συμβαίνει με το Ισραήλ και τον Λίβανο να εξαρτάται από το πώς θα πάει ο πόλεμος στη Γάζα, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει ότι συμβαίνει στη Γάζα για να σταματήσει και ότι συμβαίνει στο βόρειο μέτωπο.»