Γ. Ταβερναράκης: Γιατί κατέρρευσαν κτίρια σαν χάρτινοι πύργοι στην Τουρκία – “Καμπανάκι” για την Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στις 10/02/2023 14:27

Γ. Ταβερναράκης: Γιατί κατέρρευσαν κτίρια σαν χάρτινοι πύργοι στην Τουρκία – “Καμπανάκι” για την Κρήτη

Σαν χάρτινοι πύργοι κατέρρευσαν τα κτίρια στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από το φονικό σεισμό με, με τις εικόνες – σοκ να κάνουν το γύρο του κόσμου. Οι ειδικοί μάλιστα έθεσαν στο επίκεντρο της έρευνας τους λόγους που ολόκληρες περιοχές “αφανίστηκαν” εν μια νυκτί από το χάρτη.

Όπως σημείωσε μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Tμήματος ανατολικής Κρήτης Γιώργος Ταβερναράκης “σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά στην Τουρκία και όφειλε η πολιτεία να προστατεύσει το κτιριακό της απόθεμα ,είτε αυτό είναι παλιό είναι νεότερο ,να το προστατεύσει τουλάχιστον θεσμικά. Να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο και τουλάχιστον κάποιοι κανονισμοί τους οποίους θα ακολουθούν οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί για μια κατασκευή“.

Κατασκευές πάνω σε ένα από τα πιο επικίνδυνα ρήγματα

Όπως τόνισε ο κ.Ταβερναράκης κάτι δεν πήγε καλά από το σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή με αποτέλεσμα να καταγραφούν χιλιάδες καταρρεύσεις κτιρίων. Στο ερώτημα αν είναι ασφαλής η δόμηση 20όροφων κτιρίων πάνω σε ένα από τα πιο επικίνδυνα ρήγματα ή αν είναι απαγορευτική, ο κ.Ταβερναράκης απάντησε ότι “όταν έχουμε τέτοια ισχυρά ρήγματα , για τα οποία οι σεισμολόγοι περιμένουν αντίστοιχα μεγάλα σεισμικά φαινόμενα ,είναι αν μη τι άλλο απαγορευτικό να χτίζεις τόσο μεγάλα κτίρια και μεγάλες κατασκευές που έχουν τόσο μεγάλες ταλαντώσεις από τη μία και από την άλλη θα έπρεπε να υπάρχουν και αντίστοιχοι κανονισμοί και προδιαγραφές για τέτοια κτίρια“.

Παράλληλα υπενθύμισε την εικόνα που αντικρίσαμε σε περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από το μεγάλο σεισμό, όπως το Αρκαλοχώρι, κάνοντας λόγο παραλείψεις και ελλιπή συντήρηση σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

“Καμπανάκι” κινδύνου για την Κρήτη

Τέλος ο κ. Ταβερναράκης έκρουσε το “καμπανάκι” του κινδύνου για τα κτίρια στην Κρήτη λέγοντας ότι υπάρχουν μεν αυστηροί κανονισμοί που τηρούνται στις νέες πολυκατοικίες, αλλά ότι η ανησυχία του επικεντρώνεται στα παλιότερα κτίσματα. Όπως είπε “μπορώ να κάνω έναν διαχωρισμό στα κτίρια που χτίστηκαν με ευλάβεια με τους ισχύοντες κανονισμούς αλλά και των κατασκευών που χτίστηκαν μετά το 1985. Για τις κατασεκυές όμως προ του 1985 πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο προτεραιοποίησης και δράσεις αναβάθμισης αυτών των κτιρίων” ενώ συμπλήρωσε ότι “εγώ έχω την ανησυχία μου για τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και όσα κτίρια προϋπήρχαν του 1985“.

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook