Γ. Στειακάκης: “Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην μετά – φυλακή ζωή”

Δημοσιεύτηκε στις 06/05/2020 12:16

Γ. Στειακάκης: “Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην μετά – φυλακή ζωή”

Με αφορμή την είδηση της αποφυλάκισης του Νίκου Σειραγάκη αλλά και για την οπλοκατοχή μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη ο νομικός Γιώργος Στειακάκης.

«Είναι θέμα νομοθεσίας. Για να γίνει κατανοητό και στους ακροατές ότι όταν κάποιος καταδικάζεται σε πρόσκαιρη κάθειρξη δηλαδή όχι ισόβια, την οποία υποχρεωτικά πρέπει να εκτίσει εντός φυλακής, μέχρι 1η Ιουλίου ο νόμος προέβλεπε 15 χρόνια τώρα μετά την 1η Ιουλίου όποιος τελέσει έγκλημα και καταδικαστεί σε ισόβια θα εκτίσει 16 χρόνια, αυτό είναι το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής κάθειρξης. Όταν καταδικάζεται όχι σε ισόβια κάθειρξη αλλά σε πρόσκαιρη κάθειρξη τότε θα πρέπει γι΄αυτούς που έχουν καταδικαστεί πριν την 1η Ιουλίου να παραμείνουν το 1/3 της ποινής. Αν έχει καταδικαστεί δηλαδή σε 20 χρόνια κάθειρξης θα εκτίσει περίπου 7 χρόνια. Για να γίνει κατανοητό το πώς λειτουργεί αυτό, θα πω το εξής. Ο νόμος προβλέπει όταν καταδικαζόσουν πριν την 1η Ιουλίου  το ανώτερο που μπορεί να είναι σε μη ισόβια ποινή, σε πρόσκαιρη κάθειρξη δηλαδή, ακόμη κι αν η ποινή ήταν 200 – 300 χρόνια, δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 25 χρόνια. Από 1η Ιουλίου το 25 έγινε 20, που σημαίνει ότι η ανώτερη ποινή που μπορεί να καταγνωστεί είναι τα 20 χρόνια. Αυτό ισχύει και γι΄ αυτούς που έχουν καταδικαστεί πριν την 1η Ιουλίου, που σημαίνει σήμερα όποιος δεν έχει πάρει ποινή ισόβια αλλά πρόσκαιρη κάθειρξη και 1.000 χρόνια να είναι θα θεωρείται ότι εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών» σχολίασε ο κ. Στειακάκης.

Το χρονικό διάστημα που παραμένει στη φυλακή κάποιος είναι το 1/3, σύμφωνα με τον κ. Στειακάκη. «Επομένως αν συμπληρώσει 7 χρόνια, υποχρεωτικά ο διευθυντής της φυλακής σύμφωνα με το νόμο υποχρεούται να στείλει στον Εισαγγελέα του τόπου έκτισης ποινής, ότι αυτός έχει συμπληρώσει το 1/3 της ποινής. Τότε, το Συμβούλιο αποφασίζει και λέει ότι η απόλυση που λέει ο νόμος, μπορεί να μη χορηγηθεί – υποχρεωτικά χορηγείται αλλά μπορεί να μην χορηγηθεί – αν κριθεί  με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδικασθέντος, κατά της έκτισης της ποινής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησης του για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν νέων πράξεων. Αυτό λέει ο νόμος, που σημαίνει ότι αν η διαγωγή που έχει δείξει εντός του καταστήματος, δεν μαρτυρεί ότι η συμπεριφορά του είναι τέτοια, η οποία δημιουργεί επικινδυνότητα, είναι υποχρεωμένο το Συμβούλιο να τον αποφυλακίσει».

Για το γεγονός, ότι ο προαναφερόμενος το 2016, δήλωσε στο Εφετείο σε δημόσιο ακροατήριο ότι δεν μετανιώνει για τις πράξεις του και για το αν ο Εισαγγελέας θα έπρεπε να το λαμβάνει αυτό υπόψη του, ο κ. Στειακάκης σχολίασε: «Θα μπορούσε αλλά αυτό είναι μια διείσδυση στον εσωτερικό κόσμο, αυτό θα πρέπει να το διαγνώσει κάποιος με αντικειμενικά στοιχεία. Δηλαδή αν αυτός μετά από 6 χρόνια έχει αλλάξει σαν χαρακτήρας ή αυτό που ζητάει ο νόμος αν είναι επικίνδυνος βγαίνοντας για να τελέσει τα ίδια εγκλήματα. Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει οπότε η ερμηνεία που δίνει για την κατάσταση του είναι υπέρ του κατηγορουμένου. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με την αξιολόγηση από τον ίδιο το νομοθέτη, αυτών των καταστάσεων, δηλαδή αν για ορισμένα εγκλήματα θα έπρεπε να υποχρεώνει να παραμένει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό το έχω ξαναπεί, μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσουμε στη μετά τη φυλακή ζωή, όχι βγαίνεις από τη φυλακή πηγαίνεις σπίτι σου και συνεχίζεις την ζωή σου. Αυτό που υπάρχει σε άλλα κράτη, είναι η επιτήρηση αυτό. Θα έπρεπε να παρακολουθείται στενά ο κάθε αποφυλακιζόμενος, ενδεχομένως στον οποίο υπάρχει μια σκέψη ότι μπορεί να τελέσει παρόμοια εγκλήματα από κάποιον ειδικό και να είναι – να μου επιτρέψετε την λαϊκή έκφραση – σε στενό  «μαρκάρισμα». Δηλαδή αυτό είναι που θα μας δώσει μια προφύλαξη απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και όχι μια υποθετική εντύπωση ότι ίσως αυτός κάνει κάτι. Εδώ πρέπει να πάμε εκ τους ασφαλούς. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά για τον καθένα».

“Η κοινωνία είναι έτοιμη να προσαρμοστεί”

Όσον αφορά την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία στην Κρήτη, ο κ. Στειακάκης ανέφερε: «Κάπου διάβαζα αυτές τις ημέρες, ότι κάποιος στο facebook, έγραψε ένα σχόλιο, ένας δημοσιογράφος. Ο νόμος που ισχύει τώρα για τα όπλα είναι ο 2168/1993. Ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή το 1993, τότε λοιπόν είχε τεθεί ένα θέμα τι θέσεις θα πάρουν οι βουλευτές της Κρήτης, του Ηρακλείου κλπ. πάνω στο θέμα αλλαγής του νόμου, τι ποινές θα ισχύσουν και το παρασκήνιο αυτής της συζήτησης, ο δημοσιογράφος αυτός είχε μιλήσει με κάποιους βουλευτές και είχε καταγράψει τις δηλώσεις τον βουλευτών της Κρήτης εκείνης της περιόδου, και πραγματικά έβλεπες τριάντα σειρές που δεν καταλάβαινες τι θέση παίρνει. Κανείς ξεκάθαρα δεν πήρε θέση, ακριβώς διότι θεωρεί ότι η γνώμη, η επιθυμία όλων των ανθρώπων εδώ στην Κρήτη είναι ότι εντάξει είναι κακό να σκοτώνεις, αλλά εν πάση περιπτώσει μην πειράξεις το θέμα της οπλοκατοχής και μην μας βάλεις δύσκολα σε αυτό το θέμα όσον αφορά τους βουλευτές».

Για την περίπτωση, όπου Εισαγγελέας έκανε παρέμβαση διότι καταστηματάρχες εστίασης δεν πλήρωναν πνευματικά δικαιώματα στις εταιρίες, και διέταξε ο Εισαγγελέας με την διαδικασία του αυτόφωρου να πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα, ο κ. Στειακάκης ανέφερε: «Ο Εισαγγελέας, έχετε δίκιο στο ένα θέμα, γιατί δεν κάνει παρέμβαση τώρα αφού έχει γίνει ένα θέμα ή είναι στην επικαιρότητα ή ο Υπουργός ή κάποιοι βουλευτές. Ο Εισαγγελέας καλά κάνει αφού είναι παράνομο το ένα παράνομο και το άλλο, θα ακολουθήσει το νόμο που ισχύει. Το θέμα είναι θέμα νομοθετικό. Οι δικαστές και οι Εισαγγελείς ακολουθούν το νόμο. Υποχρεωτικά. Αν αλλάξει ο νόμος θα ακολουθήσουν τον καινούριο, είναι θέμα επιλογής νομοθετικής και πολιτικής. Αν αυτό το πράγμα υπήρχε βούληση και πρόθεση να περιοριστεί πραγματικά θα γινόταν σε 24 ώρες».

Για το αν είναι εφικτό το παραπάνω, ο κ. Στειακάκης απάντησε: «Εφικτό είναι.               Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Πριν από μερικά χρόνια ήταν γεμάτο το Ηράκλειο με παράνομα ηλεκτρονικά παιχνίδια τυχερά. Βγήκε ένας νόμος ο οποίος είπε πως όποιος διεξάγει στο κατάστημα του, παράνομα τυχερά παιχνίδια τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών. Πηγαίνετε σήμερα σε ένα καφενείο, σε μια αίθουσα ψυχαγωγίας και αν βρείτε έστω ένα τυχερό παιχνίδι, ελάτε να μου το πείτε. Έκανε ο ΟΠΑΠ, ήταν τα συμφέροντα τότε του ΟΠΑΠ, που έπρεπε να κάνει. Αυτά έγιναν, νόμιμα αλλά τα παράνομα έπαψαν να υπάρχουν. Γιατί πήραν μερικούς, τους πήγαν στον Εισαγγελέα, κινδύνεψαν με φυλάκιση, τελείωσε τα έβγαλαν. Αν ακουστεί στο Ηράκλειο ότι κάποιος κυκλοφορούσε στο τάδε μπαρ ή στην οδό Καλοκαιρινού με το όπλο στη μέση και είχε συνέπειες φοβερές και αυτό είχε διαδοθεί ποιος θα ξανακατέβει μετά να κινδυνεύει να του κάνουν έλεγχο; Αλλά αν τώρα ξέρει ότι θα πάει στο αυτόφωρο και θα αφεθεί ελεύθερος την επόμενη ημέρα είναι λογικό να μην τον αποτρέπει. Δεν θέλουν οι βουλευτές δεν θέλει η κυβέρνηση να τα βάλει με ένα κόσμο που έχει για κάποιο λόγο μια κουλτούρα διαμορφωμένη, ότι ξέρεις το όπλο είναι ένα στοιχείο που είναι προέκταση του εαυτού μου. Δεν είναι ότι θέλουν να σκοτώσουν αλλά αν το έχεις μαζί σου κινδυνεύεις πολύ να το κάνεις».

Τέλος, για το αν η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί κάτι τέτοιο, ο κ. Στειακάκης απάντησε: «Εδώ η κοινωνία δέχτηκε να κλειστεί στο σπίτι, δεν θα δεχτεί να αφεθούν τα όπλα; Η κοινωνία θα προσαρμοστεί, αλλά περιμένει  από εκείνον που έχει το καρπούζι, έχει το μαχαίρι να πάρει τις αποφάσεις του. Αν πει ότι θα το κάνει φυσικά και θα συμμορφωθεί».

Aκούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Δικηγόρου Γιώργου Στειακάκη στον Politica 89.8:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook