Γ.Σουρβίνος: «Δεν ενοχοποιείται το νερό για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Υψηλός βαθμός μεταδοτικότητας»
Την άποψη πως δεν ενοχοποιείται το νερό για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά και πως ο βαθμός μεταδοτικότητας του νοροϊού, είναι αρκετά υψηλός με αποτέλεσμα την έξαρση, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος.
Για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά και τον νοροϊό, ο κ. Σουρβίνος ανέφερε: «Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα εργαστηριακά, πρόκειται για έναν ιό τον νοροιο που προσβάλλει το γαστρεντερικό μας σύστημα και προκαλούν οξεία συμπτώματα γαστρεντερίτιδας με διάρροια, εμμετούς, πόνους στο στομάχι, εξάντληση. Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα. Είναι ένας ιός που έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, είναι γνωστό αυτό κι από την βιβλιογραφία. Δεν είναι τόσο επικίνδυνος σαν ιός, που να απειλεί τη ζωή μας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Τα παιδιά, σε περίπτωση μόλυνσης τους, πρέπει να προστρέξουν σε παιδίατρο, οπωσδήποτε για να μην φτάσουν στα σημεία της αφυδάτοσης. Κατά τα λοιπά, είναι συμπτώματα αυτοπεριοριζόμενα, δηλαδή διαρκούν 1-2 ημέρες και στη συνέχεια συνήθως εξασθενούν από μόνα τους και γι αυτό πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται επισήμως στα νοσοκομεία. Δεν είναι ιός που περιγράφεται, συχνά να μεταδίδεται από μολυσμένο νερό. Ακόμη στα πρώτα δείγματα από αναλύσεις που έγιναν στο νερό, δεν δείχνουν νοροϊό. Είναι ένας ιός που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, όπως σας είπα, μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων με άμεση επαφή από άτομο που νοσεί προς άλλο και επίσης μέσα από από επιφάνειες είναι ένας ιός που παραμένει για αρκετή ώρα στις επιφάνειες. Είναι ανθεκτικός ιός και γι αυτό τα μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα και η απολύμανση των επιφανειών σε τακτά διαστήματα με αντισηπτικά ή χλωρίνη.»
Για τον χρόνο επώασης του ιού αλλά και τι μπορεί να κάνει κανείς εφόσον γνωρίζει ότι νοσεί από τον νοροϊό, ο κ. Σουρβίνος αναφέρει: «Ο χρόνος επώασης είναι μια με 2 μέρες, περίπου 24-48 ώρες και μετά εμφανίζονται τα συμπτώματα. Είναι ένας ιός που αποκρίνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αν ένα άτομο γνωρίζει πως νοσεί από τον ιό, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να απομονωθεί, να χρησιμοποιεί δικά του σκεύη δικά του αντικείμενα, εί δυνατόν και δική του τουαλέτα, η αν δεν είναι αυτό εφικτό, να γίνεται χλωρίωση κι απολύμανση σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμα δεν μπορεί εφόσον γνωρίζει ότι νοσεί, να ετοιμάζει φαγητό για άλλους. Καλό είναι να απομονωθεί το άτομο που νοσσεί από τους άλλους.»
Για το αν υπάρχουν περιστατικά νοροϊόύ και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, ο κ. Σουρβίνος απαντά: «Έχουμε περιστατικά πέρα των Χανίων και στο Ν. Ρεθύμνου. Υπάρχουν δείγματα και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως και της χώρας, αλλά όχι στον βαθμό που υπάρχει στα Χανιά. Θα μπει σε ύφεση στο επόμενο διάστημα, ο νοροϊός, χρειάζεται ωστόσο, προσοχή, σε σχολεία, σε γηροκομεία, σε κλειστές δομές και μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός.»