Γ. Σισαμάκης: Νερό, ECORouTs και κρητική γαστρονομία στο επίκεντρο του δήμου Ηρακλείου
Τα μεγάλα συνέδρια κι οι εκδηλώσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, όπως το θέμα της ορθής διαχείρισης και χρήσης του νερού, της μείωσης των καυσαερίων με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η ενίσχυση του τουρισμού μέσω της κρητικής γαστρονομίας, βρίσκονται και θα βρίσκονται στο επίκεντρο του δήμου Ηρακλείου τόνισε ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της υπαίθρου Γιώργος Σισαμάκης μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.
Στο σημαντικότατο 2ο διεθνές φόρουμ για το νερό που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο και με την στήριξη του δήμου Ηρακλείου, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης, υποστηρίζοντας πως ο Δήμος Ηρακλείου το στηρίζει αντιμετωπίζει προβλήματα με το νερό και οφείλουμε όλοι μας να μάθουμε για το πως να το διαχειριζόμαστε και να το χρησιμοποιούμε σωστά.
Ο κ. Σισαμάκης αναφέρθηκε επίσης στην τελική συνάντηση της Πράξης «Κοινές Δράσεις για τη δημιουργία πράσινων περιβαλλοντικά φιλικών διαδρομών μέσα σε Τουριστικές Περιοχές» με ακρωνύμιο ECORouTs, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24/9/2021 στις 13:00 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου, με αντικείμενο τον απολογισμό της υλοποίησης της, αλλά και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της.
Όπως επεσήμανε: Προσπαθούμε να κάνουμε το Ηράκλειο μια πόλη κλιματικά ενέργεια, με εφαρμογές που μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση, με την ηλεκτροκίνηση και με αλλαγή στη νοοτροπία και την φιλοσοφία των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.
Η συνάντηση διοργανώνεται από τον Επικεφαλής Εταίρο Δήμο Ηρακλείου / Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής, με συμμετέχοντες εκπροσώπους του Δήμου Ηρακλείου και του υπόλοιπου εταιρικού σχήματος από τους Δήμους Χανίων, Πάφου (Κύπρος) και Αραδίππου (Κύπρος).
Η Πράξη ECOROUTS εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «ΕΛΛΑΔΑ–ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020» και μέχρι σήμερα, έχει υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις που αφορούν τις περιβαλλοντικά φιλικές αστικές μεταφορές, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πράσινης μετακίνησης σε όλες τις πόλεις υλοποίησης, στην Κρήτη και την Κύπρο.
Στην Τελική Συνάντηση πρόκειται να συζητηθούν επίσης, οι καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν από όλους τους εταίρους στις πόλεις που συμμετείχαν στην Πράξη, (Ηράκλειο, Χανιά, Πάφο, Αραδίππου), οι διαδικασίες ολοκλήρωσης, η προοπτική βιωσιμότητας της Πράξης και η χρήση των παραδοτέων της.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σισαμάκης, αναφέρθηκε στις Ημέρες Κρητικής Γαστρονομίας, μια διοργάνωση θεσμό που αποσκοπεί στο να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν του νησιού και της πόλης μας, που δείχνει το πως μπορούμε να κάνουμε τους επισκέπτες μέσω της προώθησης της Κρητικής διατροφής να βιώσει μια ξεχωριστή εμπειρία γεύσεων .
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης,από την Παρασκευή 24 μέχρι και την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού) στην προβλήτα του «Μικρού Κούλε» με γνωστούς σεφ που θα δώσουν δυνατές γεύσεις και μαγειρικές εμπειρίες, με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, έκθεση παραδοσιακών προϊόντων καθώς και παραδοσιακά εδέσματα για όλους αλλά και τη συμβολή τοπικών σωματείων και συλλόγων που θα συμβάλουν τα μέγιστα με τις συνταγές και τις γνώσεις τους στην παραδοσιακή κουζίνα.
Το πρόγραμμα παράλληλα περιλαμβάνει και δύο ενδιαφέρουσες ημερίδες για τα «Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία, η πρόταση για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη» καθώς και για την «Γαστρονομία στην Κρήτη, καλές πρακτικές: Θεματική Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ηρακλείου».
Ο χώρος των εκδηλώσεων θα λειτουργεί την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 έως τις 23:00 και το Σάββατο, την Κυριακή και την Δευτέρα από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 23:00 το βράδυ.
Πρόκειται για την 3η διοργάνωση από το 2018 μέχρι σήμερα, μετά από μία παύση το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες διοργανώσεις χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες των εκδηλώσεις γαστρονομίας στο Ηράκλειο, που θέλησαν να γευτούν αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές από γνωστούς σεφ καθώς και κρητικά προϊόντα που πρόσφεραν ντόπιοι παραγωγοί. Το 2018 οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 6.500 και το 2019 ήταν περισσότεροι από 13.000 άτομα.
Το «Ηράκλειο, Ημέρες Κρητικής Γαστρονομίας 2021/Heraklion Cretan Gastronomy Days 2021» διοργανώνει φέτος o Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη. Συνδιοργανωτές είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου, το Wines Of Crete, το Σωματείο Μαγείρων & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων Accta, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασώσεων και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, η Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού, το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.
Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ηρακλείου, ο κ. Σισαμάκης, εξέφρασε την άποψη πως η πολιτεία δεν πρέπει να λάβει κάποια απόφαση, χωρίς την έγκρισή της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.