Γ. Παπαπροδρόμου: Το «Διαδίκτυο» πάει και στις διακοπές μας αλλά η ασφάλεια του δεν κάνει ποτέ διακοπές

Δημοσιεύτηκε στις 15/07/2021 09:47

Γ. Παπαπροδρόμου: Το «Διαδίκτυο» πάει και στις διακοπές μας αλλά η ασφάλεια του δεν κάνει ποτέ διακοπές

Τους κανόνες ασφαλής πλοήγησης στο διαδίκτυο επεσήμανε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, o Υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου, πρώην διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τονίζοντας πως το «Διαδίκτυο» πάει και στις διακοπές μας αλλά η ασφάλεια του δεν κάνει ποτέ διακοπές.

Το καλοκαίρι είναι πάντα μια ευκαιρία απόδρασης μικρής ή μεγάλης για όλους τους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα όμως το καλοκαίρι, όπως και σε όλες οι εποχές του χρόνου,   εξακολουθούμε να είμαστε συνδεδεμένοι στο ίδιο , κοινό για όλους μας, διαδικτυακό περιβάλλον. Μια κοινή «θάλασσα» όπου ο καθένας μας μπορεί να σερφάρει λιγότερο ή περισσότερο. Εξάλλου την μεταφορική αυτή εικόνα ενισχύει και το πρώτο συνθετικό της λέξης «κυβερνοχώρος», το οποίο προέρχεται από την ελληνική λέξη «κυβερνήτης». Η λέξη αυτή στην πρώτη της σημασία αποδίδει την έννοια του καπετάνιου ενός πλεούμενου, ενός σκάφους.

Όπως και στη θάλασσα έτσι και στον Κυβερνοχώρο, η πλοήγηση , το σερφάρισμα στο νέο οικοσύστημα της τεχνολογίας απαιτεί το σεβασμό ορισμένων κανόνων απλών μεν μη εφαρμόσιμων όμως πάντα.

Υπό αυτή την έννοια εμείς μπορούμε να πηγαίνουμε διακοπές, μπορούμε να είμαστε συνδεδεμένοι διαδικτυακά αλλά δεν «πάνε διακοπές» ούτε οι κανόνες ασφαλείας της πραγματικής ζωής ούτε οι κανόνες ασφαλείας της εικονικής πραγματικότητας.

Οι κανόνες αυτοί προέρχονται από τα παθήματα προηγουμένων πλοηγήσεων τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο κι από παθήματα περιηγήσεων των ανθρώπων γύρω μας.

Ειδικότερα ένα θέμα ασφάλειας που υφίσταται συνδέεται με τους τόπους προορισμού των διακοπών μας, τους οποίους επισκεπτόμαστε, όπου υπάρχει η πρόκληση της δημόσιας ασύρματης διασύνδεσης επικοινωνίας (wifi).

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας διότι άλλο πράγμα είναι να ψάχνω τι καιρό θα κάνει αύριο στον τόπο που περνώ τις διακοπές μου κι άλλο πράγμα είναι η πραγματοποίηση μιας οικονομικής συναλλαγής ή μιας τραπεζικής συναλλαγής.

Ένα άλλο θέμα είναι η αλίευση, όχι αυτή μόνο της θάλασσας που υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες αλλά και η αλίευση των προσωπικών μας δεδομένων, η οποία μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Τα δεδομένα μας χαρακτηρίζονται ως ο σύγχρονος «πλούτος» γι αυτούς που τα κατέχουν ή επιθυμούν να τα κατέχουν.

Αναφορικά με τις απάτες που έχουν σχέση με τις διακοπές μας και το διαδίκτυο μεγάλη προσοχή στις «ευκαιρίες» βρίσκουμε σε αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε δωμάτια και καταλύματα, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, όπως προκύπτει κι από την σχετική καμπάνια ενημέρωσης της Europol.

Και να μην ξεχνούμε στην πανδημική περίοδο που ζούμε την διακίνηση των ψεύτικων ειδήσεων που διακινούνται μέσω του διαδικτύου και αφορούν τη δημόσια υγεία. Εμπιστευόμαστε μόνο τις επίσημες πηγές και επιστημονικές προσεγγίσεις.

Τέλος, ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί η αυξημένη συμμετοχή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) όλων των μορφών και αποχρώσεων. Ειδικότερα για θέματα που αφορούν τα παιδιά μας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί  και να αποφεύγουμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας διότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε ποιου ατόμου τα χέρια μπορεί να πέσουν.

Σεβόμαστε τα δεδομένα τους κι αυτό πολλές φορές δεν είναι δεδομένο.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook