Γ. Νικηφόρος: Στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα “κόκκινα” δάνεια – Χρειάζονται διορθώσεις
Θετικές χαρακτήρισε τις προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος και περιλαμβάνουν υιοθέτηση κανόνων στη λειτουργία των funds, αλλά και συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου το ιδιωτικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, ο οικονομολόγος Γ. Νικηφόρος. Κάλεσε δε και τα υπόλοιπα κόμματα να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις για το θέμα.
Όπως σημείωσε κ. Νικηφόρος μιλώντας στην εκπομπή “Καθαρά Πολιτικά” και τον Χρήστο Κώνστα για το θέμα “χαίρομαι που τα κόμματα ξεδιπλώνουν τι προτάσεις τους για διάφορα ζητήματα με αυτή την έννοια καλοδεχούμενη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ ότι φαίνεται αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα σοβαρό που απασχολεί πολλά εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, το αντιμετωπίζει σοβαρά και υπεύθυνα. Τώρα το ιδιωτικό χρέος ξέρουμε είναι περίπου 260 δισεκατομμύρια με ένα χρέος περίπου στο 45% να χρωστάται στο δημόσιο και τα υπόλοιπα σε ασφαλιστικά ταμεία και σε τράπεζες. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να την έχω μελετήσει αλλά όπως τη διάβασα, τη θεωρώ θετική. Γιατί προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με θεσμικές παρεμβάσεις και με κανόνες στη λειτουργία των funds και προσπαθεί να περιγράψει το πρόβλημα και να δώσει και κάποιες λύσεις συγκεκριμένες. Φαίνεται ότι το παίρνουν σοβαρά το θέμα δημιουργώντας ένας υφυπουργείο προσπαθώντας να βάλουν τα funds σε διαδικασία λογοδοσίας“.
Για τη διαγραφή οφειλής
Σε ότι αφορά τη διαγραφή οφειλής 40-60% και την πρόβλεψη για κρατική επιδότηση ως και 50% για την εξυπηρέτηση της εναπομείνασας οφειλής, με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και στο ερώτημα αν περνά το μήνυμα και στους υπόλοιπους πολίτες ότι “αν χρεωθείτε θα βάλει το κράτος τα χρήματα” ο κ.Νικηφόρος απαντά: “δεν μπήκα στις λεπτομέρειες της πρότασης. Μπορώ να πω όμως ένα γενικότερο σχόλιο. Πάντα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ωφελούνται και κάποιοι οι οποίοι μπορούν να την πατήσουν όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Το θέμα δεν είναι αυτό αλλά πως θα αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα που είναι τροχοπέδη στην οικονομία και στην προσωπική ανάπτυξη και καλυτέρευση ζωής των ανθρώπων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αναγκαιότητα η ελληνική οικονομία να μπει σε μια εύρυθμη λειτουργία και από την άλλη έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που θα ωφεληθούν. Κάποιοι έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους και ανταπεξέρχονται και κάποιοι που ζορίζονται πραγματικά και όχι πλασματικά ή κατά σύστημα νομίζω πως το κράτος δηλαδή όλοι εμείς, πρέπει να τον βοηθήσει να πάει παραπέρα. Δεν ξέρω το βαθμό της βοήθειας με ή χωρίς εισαγωγικά, ενδεχομένως κάποιοι να έχουν έχουν ενστάσεις”.
Μηνιαία δόση στα 3/10 εισοδήματος
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη χρονική επέκταση με χαμηλές δόσεις και καταβολή του 100% της αντικειμενικής αξίας του προστατευόμενου ακινήτου, σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις αλλά και την παράμετρο η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά τα 3/10 του εισοδήματος και η διάρκεια της ρύθμισης να κυμαίνεται από 10 έως 35 έτη και σταθερό χαμηλό επιτόκιο (ίσο με 2%).
Όπως σημείωσε ο κ. Νικηφόρος για το θέμα “είναι μια εύλογη αξία η αντικειμενική αξία που προσδιορίζει το ίδιο το κράτος την αξία του ακινήτου. Έρχεται λοιπόν το ίδιο το κράτος που λέει εγώ δέχομαι να εξοφλήσει την οφειλή σου μέχρι την αντικειμενική αξία. Αν είναι παραπάνω διαγράφεται. Αν είναι λιγότερο, πάμε στο λιγότερο. Γι’ αυτό είπα βάζει και στη διαδικασία τον πολίτη να πληρώσει ένα εύλογο τίμημα που ορίζει η αντικειμενική αξία. Θυμάμαι και το 2004 από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν τότε μια αντίστοιχη ρύθμιση σε κάποιους που χρωστούσαν πολλά σε πολλές τράπεζες και ήρθε ο νόμος και έβαλε ένα πλαφόν στην οφειλή. Νομίζω τότε ήταν ένα θετικό μέτρο που βοήθησε πολλούς να αποπληρώσουν τα χρέη και να μπει μια κόκκινη γραμμή ανάμεσα στα πανωτόκια και στις υπερημερίες και τις χρώσεις των τραπεζών που ήταν υπερβολικές. Φτάναμε και σε υπερβολικά φαινόμενα κάποιοι να πληρώνουν και να έχουν πληρώσει το τριπλάσιο του αρχικού ποσού και να χρωστάνε ακόμα ένα υπόλοιπο. Με αυτή την έννοια , ορίζεται μια κόκκινη γραμμή. Ποια είναι; η αντικειμενική αξία του ακινήτου, πάνω από αυτήν την διαγράφουμε . Αν είναι κάτω από αυτήν πάμε στο ευνοϊκότερο“.
Στον αντίλογο τέθηκε το ερώτημα γιατί να μην συζητάμε ως ποσοστό αποπληρωμής να ορίζεται το ποσοστό που εξαγόρασαν τα funds από τις τράπεζες το δάνειο, με τον κ. Νικηφόρο να απαντά ότι ” πρέπει να πω ότι εγώ εξαρχής δεν συμφωνώ στην εξαγορά σε αυτές τις τιμές και τις πολιτικές των fund όπως στήθηκε το “παιχνίδι”. Αλλά προσέξτε με την ίδια λογική θα σας έλεγα αν συνέβαινε αυτό ο δανειολήπτης ο σωστός, νοικοκύρης που έχει ξεχρεώσει δεν θα αισθανόταν τον εαυτό του δύο φορές… κορόιδο;“.
“Πιστεύω ότι στην πρόταση αυτή θα υπάρξει διάλογος και σε κάποια σημεία που χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις να διευκρινιστούν“, τόνισε ο κ. Νικηφόρος που επισήμανε είναι θετικό τα κόμματα να καταθέτουν προτάσεις και όπου χρειάζεται να υπάρχουν και διορθώσεις.