Γ. Μαρινάκης: «Το Ρέθυμνο φιλοξενεί ήδη χιλιάδες αχαρτογράφητους μετανάστες»
Να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία στο Ρέθυμνο και οι τοπικές κοινωνίες στην Κρήτη ώστε μαζί με τους φορείς να εκφράσουν την άποψη τους και να προτείνουν λύσεις για το Μεταναστευτικό, ζήτησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με το Σύλλογο Ξενοδόχων και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.
Όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μαρινάκης: «Χαίρομαι διότι υπάρχει απόλυτη συναντίληψη επί του θέματος αλλά και με όλους τους φορείς του Ρεθύμνου. Τους έδωσα τη σκυτάλη της ευθύνης για το ζήτημα της φιλοξενίας Μεταναστών και προσφύγων, διότι μέχρι σήμερα το θέμα το πάλευα προσωπικά μαζί με ένα δύο συνεργάτες. Από δω και πέρα πιστεύω πως η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον της, αλλά και το θέμα του υπαρξιακού της συστήματος».
Ο κ. Μαρινάκης ως δήμαρχος Ρεθύμνης αλλά και ως αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κάνει λόγο για ευθύνη όλων αλλά και των τοπικών κοινωνιών, απέναντι στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται και πονάνε ως μετανάστες πρόσφυγες αλλά και στο μέγεθος του προβλήματος της φιλοξενίας τους. «Από την άλλη μεριά όμως έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους τόπους μας και στους ανθρώπους μας, στους πολίτες. Αν πραγματικά εννοεί η κυβέρνηση ότι θέλει να διαχειριστούμε τον αριθμό των 1.500 μεταναστών και προσφύγων, έχουμε έτοιμη λύση, ώστε αυτό να γίνει. Εάν όμως θέλει να δημιουργήσει μικρές Μόριες σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή τόπους δυστυχίας όπου θα είναι ένα σημείο αναφοράς για συνεχόμενες μεταγγίσεις όπως έχει κάνει και σε άλλα μέρη της χώρας, τότε η Ελληνική Πολιτεία έχει χάσει την αξιοπιστία της και στην Κρήτη δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα το επιτρέψουμε για τις περιοχές που είναι συνδεδεμένες με την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου».
Το ζήτημα απασχολεί την τοπική κοινωνία μετά και την απόρριψη ως χώρου φιλοξενίας του xωριού Αρμένων μιας και ξεκινάει από την αρχή η συζήτηση για ανεύρεση τόπου που θα μεταφερθούν πρόσφυγες μετανάστες. Όπως είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος, «Κάθε πολίτης στο Ρέθυμνο είναι φιλόξενος πολίτης κάτι που ισχύει για όλη Κρήτη. Θέλουν όμως να επικρατήσει η καλή οργάνωση ο συντονισμός και η λογική. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το πώς μπορεί να ζητήσει κανείς νομιμοποίηση, ώστε το Ρέθυμνο να πάρει τη μερίδα του Λέοντος όταν έχει ένα Γενικό Νοσοκομείο υποστελεχωμένο, χωρίς γιατρούς, με γιατρούς στα όρια του ηρωισμού να παλεύουν να το κρατήσουν ανοιχτό, με τις κλινικές κλειστές λόγω έλλειψης στελεχών. Ζητάνε να αναλάβει το Ρέθυμνο δυσανάλογο αριθμό προσφύγων μεταναστών όταν δεν υπάρχει ουσιαστική υποδομή. Στο Ρέθυμνο πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα αντικειμενικά κριτήρια αλλά και στα τοπικά κριτήρια που υπάρχουν, σε συνάρτηση με τις συνθήκες και τα προβλήματα.
Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει σε κάθε περιοχή του νησιού. Η προηγούμενη πρόταση περί του χωριού Αρμένων δεν έπληττε μόνο το δήμο Ρεθύμνης έπληττε συνολικά το νόμο και το τουριστικό προϊόν του νόμου, καταργώντας ουσιαστικά την ενδοεπικοινωνία Βορρά και Νότου του νομού από το ένα και μοναδικό οδικό δίκτυο που μάλιστα βρίσκεται και σε άσχημη κατάσταση. Παράλληλα, για την απεμπλοκή του χωριού Αρμένων από δημιουργία χώρων φιλοξενίας πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος με κοινή λογική που να είχε το οποιοδήποτε περιθώριο να δικαιολογήσει τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας στο συγκεκριμένο χωριό. Η απόφαση εξαίρεσης έγινε πιο κατανοητή και από την επιχειρηματολογία βουλευτών και υπουργών της Κυβέρνησης».
Σχετικά με τον αποκλεισμό του Νομού Χανίων σε ότι αφορά τον προγραμματισμό φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών, ο δήμαρχος Ρεθύμνης και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, ανέφερε στο Πρακτορείο, ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί κανένα λόγο που να δικαιολογεί τη μη συμμετοχή του Νομού Χανίων στον προγραμματισμό φιλοξενίας. «Κυρίως δεν αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι κάποιοι δικαιολογούν τη μη συμμετοχή του Νομού Χανίων λόγω των Αμερικανικών Βάσεων που υπάρχουν. Να θυμίσω πως υπάρχουν περιοχές στα Χανιά που γεωγραφικά είναι πιο μακριά από τις βάσεις, από ότι είναι το Ρέθυμνο». Ζήτησε μάλιστα πριν τις όποιες αποφάσεις, οι υπεύθυνοι «… να κάνουν τον κόπο να διαβουλεύονται με τις τοπικές κοινωνίες διότι χωρίς αυτές, όλα τα σχέδια θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων», είπε ο κ. Μαρινάκης υπενθυμίζοντας πως:
«Το Ρέθυμνο φιλοξενεί ήδη χιλιάδες μεταναστών που είναι αχαρτογράφητοι τόσο υγειονομικά όσο και από πλευράς ταυτοποίησης τους. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει πλήρης απουσία ελέγχου κάτι που συμβαίνει φυσικά σε όλη την Κρήτη αλλά και στο νομό Ρεθύμνου όπου είναι ιδιαίτερα έντονη η παρουσία των μεταναστών». Ο Γιώργος Μαρινάκης ζητάει να υπάρξει ορθή κατανομή με τα κριτήρια που πρέπει να έχει μία σωστά πολιτική επιλογή. «Το Ρέθυμνο θα αναλάβει πλήρως το ποσοστό μεταναστών και προσφύγων που του αναλογεί. Ζητάμε το λογικό το ορθό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποδεχτούμε μεν την όποια λύση προτείνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να την κάνουμε αποδεκτή χωρίς ενστάσεις. Η οποία εύκολη λύση θα είναι λύση καταστροφική», είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Από πλευράς το δήμου Ρεθύμνου όπως είπε ο κ. Μαρινάκης δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση δεδομένου ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει ο τοπικός βουλευτής υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Επικουρικά όμως, με την βασική μας πρόταση, η οποία αφορά σε πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ δηλαδή στα διαμερίσματα που μπορούν να ενοικιαστούν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μετανάστες. Πρόκειται για μία δοκιμασμένη λύση που είναι αξιοπρεπής με την οποία ούτε η κοινωνία ματώνει ούτε υπάρχουν προβλήματα, ούτε αναπτύσσονται αντιδράσεις και πραγματικά οι μετανάστες ενσωματώνονται πάρα πολύ γρήγορα στις τοπικές κοινωνίες και στις γειτονιές. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο το δικό μας. Οι άνθρωποι αυτοί, να γίνουν μέρος των κοινωνιών μας χωρίς προβλήματα με αρμονική συνύπαρξη», ανέφερε.
Η λύση αυτή δοκιμάστηκε και επί υπουργίας του κυρίου Μουζάλα, την οποία είχε προτείνει ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης με αποτελέσματα, όπως τα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, θετικότατα. «Και παρά τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν στην πορεία όλα πήγαν εξαιρετικά και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για κανέναν πολίτη ή πρόσφυγα μετανάστη. Όλα λοιπόν ξεκινούν από νέα βάση σε ότι αφορά τη συζήτηση για εξεύρεσή φιλοξενίας των μεταναστών προσφύγων. Νομίζω ότι αν σκεφτούμε πως δεν μιλάμε για μία οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος αλλά για ένα νόμο το Ρέθυμνο, για τέσσερις νομούς για ένα ολόκληρο νησί την Κρήτη, που έχει το 15% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και που στην ουσία ιδιαίτερα στο νομό Ρεθύμνης ο τουρισμός είναι δυστυχώς μονοκαλλιέργεια.
Σημαντική οικονομική πηγή δηλαδή μετά τον κλάδο της κτηνοτροφίας που έχει τεράστια και σοβαρά προβλήματα, τα τρομερά προβλήματα που έχει η ελαιοκομία ειδικά φέτος, συν τις απώλειες που είχαμε από τις φυσικές καταστροφές που ακόμα δεν επουλωθεί. Σε όλη αυτή την κατάσταση να προστεθεί και η τρομακτική απώλεια εισοδημάτων σε επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και γενικότερα της αγοράς από την πτώχευση της THOMAS COOK. Έχουμε δεχτεί απανωτά χτυπήματα ως νομός οπότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στις αποφάσεις μας και σε όλα όσα αφορούν τον τόπο μας και τους πολίτες μας», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.