Γ. Μαρινάκης: “Η ανικανότητα των δημόσιων λειτουργών οδηγεί στις αποφάσεις για κλειστές δομές”
Με αφορμή την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα για την διαχείριση του μεταναστευτικού και το ενδεχόμενο των ανακοινώσεων για τις περιοχές που θα δημιουργηθούν κλειστές δομές μίλησε στην συχνότητα του Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη Δήμαρχος Ρεθύμνου και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργος Μαρινάκης.
Στο κενό δείχνουν να πέφτουν μέχρι αυτή την ώρα οι αντιπροτάσεις των φορέων της Κρήτης για την διεύρυνση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων ESTIA, καθώς παρόλα τα ψηφίσματα τις αρνητικές ενστάσεις, η κυβέρνηση δείχνει να παραμένει πιστή στον σχεδιασμό της για την δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας στην Κρήτη. “Προφανώς θέλουν να διαλύσουν κι άλλες περιοχές χωρίς να σέβονται τις τοπικές κοινωνίες, δεν μπορώ να γνωρίζω τον τρόπο που σκέφτονται στην κυβέρνηση καθώς και το γιατί αρνούνται τις προτάσεις μας ως ΠΕΔ Κρήτης. Έχουμε επισημάνει πως δεν θέλουμε κλειστές δομές, θέλουμε να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες, με τα επιτυχημένα μοντέλα του ESTIA, για να ενταχθούν ομαλά και στην κοινωνία οι πρόσφυγες. Δεν θέλουμε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης με φράγματα και συρματοπλέγματα, οι άνθρωποι έχουν ανάγκες, είναι ταλαιπωρημένοι χρειάζεται περαιτέρω προσοχή για την αντιμετώπιση του ζητήματος.”
Οι κλειστές δομές δεν είναι η λύση, η επιτάχυνση χορήγησης ή μη ασύλου είναι
Δεν είναι λύση να μεταφέρεις ένα πρόβλημα στον άλλο, ανέφερε ο κ Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για διεθνή υποκρισία στο προσφυγικό μεταναστευτικό. “Χρειάζεται να δουν το προσφυγικό συνολικά και να το αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα με την βοήθεια και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς όμως ζούμε σε μία περίοδο διεθνούς υποκρισίας, καθώς και τα άλλα κράτη θα μπορούσαν να έχουν δομές και να σηκώσουν το βάρος 70.000 προσφύγων. Άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς δεν θέλουν να μείνουν στην χώρα μας, θέλουν να φύγουν σε άλλα κράτη της Ευρώπης. Όπως και να χει η χώρα καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα γιατί δεν είναι λύση να το επιλύεις μεταφέροντας το στον άλλο, ως Κρήτη, θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά όχι με κλειστές δομές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.”
Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ή μη ασύλου, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: “Έχουμε σπαταλήσει χρόνο ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε έτοιμο σύστημα υποδοχής για να μην ταλαιπωρούμε τους ανθρώπους αυτούς και να εγκρίνουμε γρήγορα ποιοι πρέπει να φιλοξενηθούν στη χώρα μας και ποιοι θα πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα τους. Το μεταναστευτικό προσφυγικό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ενώ ως χώρα δεν γνωρίζουμε ποιοι από τους ανθρώπους που έρχονται στην χώρα μας είναι πρόσφυγες ή μετανάστες.”
“Βάζουν το Ρέθυμνο στην συζήτηση χωρίς καν να ρωτήσουν πως λειτουργεί το νοσοκομείο του”
“Δεν ξέρουν στην κυβέρνηση τι ακριβώς θέλουν να κάνουν από την μία μιλάνε για στρατόπεδα στο Ρέθυμνο χωρίς να έχουν αναρωτηθεί αν το νοσοκομείο στο Ρέθυμνο αντιμετωπίζει προβλήματα. Για την δημιουργία στρατοπέδου χρειάζεται μία απομακρυσμένη περιοχή, με νοσοκομειακή κάλυψη που να μην δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Αυτά όμως δεν τα έχει εξετάσει κανείς, προκρίνουν σχέδια και περιοχές χωρίς να έχουν σαφή ενημέρωση.”
“Δέχθηκα προπυλακισμούς για το θάρρος της γνώμης μου”
“Δέχτηκα μέχρι και προπυλακισμούς για το θάρρος της γνώμης μου, να αναρωτηθώ δημόσια γιατί στο τραπέζι της συζήτησης είναι δύο περιοχές κι όχι τέσσερις”, επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης συμπληρώνοντας πως: “Προκαλεί αλγεινή εντύπωση, εγώ θα έλεγα ότι τίθεται και ζήτημα δημοκρατικών διαδικασιών, πως παρ όλες τις ενστάσεις και τις αντιπροτάσεις σύσσωμων των φορέων της Κρήτης. Καμία άλλη πρόταση δεν περνάει παρά μόνο αυτή που αρχικά ελέω πολιτών της Κρήτης ανακοινώθηκε.”
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Μαρινάκη: