Γ. Λιονάκης: “Η αρρώστια στο νησί μας είναι τα τροχαία”

Δημοσιεύτηκε στις 11/05/2020 13:25

Γ. Λιονάκης: “Η αρρώστια στο νησί μας είναι τα τροχαία”

Με αφορμή το θανατηφόρο τροχαίο, το οποίο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη για την οδηγική συμπεριφορά.

«Θεωρείται ότι εμείς εδώ δεν συνετιζόμαστε και πως άλλωστε να φανεί αυτό, γιατί η τραγικότητα του πράγματος είναι ότι μόνο με την επιβολή καταλαβαίνουμε, αυτό το συμπέρασμα βγαίνει εκ πρώτης. Αυτό στεναχωρεί, είναι δυνατόν να σε τρομάζει, να φοβάσαι μη σου συμβεί κάτι και να σου είπαν ότι θα πληρώσεις πρόστιμο και εσύ σε μεγάλο βαθμό να συμμορφώνεσαι και μόλις περνάει αυτό και σου δίνεται η δυνατότητα να μετακινηθείς, να μπεις στο αυτοκίνητο σου, να λες ωχ τι θα γίνει τώρα; Γιατί να γίνεται αυτό; και γιατί αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες και που έχουν βάλει σε τάξη άλλα πράγματα εμείς εδώ δεν καταφέραμε αυτό το πολύ βασικό και έρχεσαι μετά από όλα αυτά που συμβαίνει, πρέπει να το σκεφτεί όχι εμείς εδώ που το συζητάμε. Το θέμα αυτό είναι πανδημικά, αυτό είναι η πανδημία μας, η αρρώστια σε εμάς εδώ στο νησί είναι τα τροχαία! Θα πρέπει η πολιτεία κάποια στιγμή επειδή και η Ελλάδα δεν άλλαξε όλο το σκηνικό, μήπως θα έπρεπε να το δει λίγο διαφορετικά. Είναι κάποιες χώρες που δεν τα κατάφεραν με ελεύθερους τρόπους, να επιβάλλουν δημοκρατικές διαδικασίες. Να έρθουν με επιβολή, και τρομάζει όταν το σκεφτόμαστε. Να λες ότι πρέπει να σου στερήσω την ελευθερία σου για να σε σώσω; Δε γίνεται αυτό!» ανέφερε ο κ. Λιονάκης.

«Κάθισα χθες βράδυ σε ένα υπαίθριο χώρο στα ανατολικά του Ηρακλείου, από τις 17.30 και μετά, ήταν απίστευτό οι βολίδες μηχανές που περνούσαν και έλεγες αυτό το κορμί Χριστέ μου, αν συναντήσει κάτι, μετά από πόσα μέτρα θα το βρουν;» επεσήμανε γεμάτος νόημα, ο κ. Λιονάκης.

Όσον αφορά την παραλιακή λεωφόρο, ο κ. Λιονάκης ανέφερε πως πρέπει να ξεκινήσουν αύριο κιόλας την μελέτη για τοποθέτηση καμερών ασφαλείας. «Επανακαταθέτω την πρόταση μου, αύριο κιόλας να ξεκινήσουν την μελέτη για τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στην παραλιακή. Σκέψου μόνο ότι έρχεται καλοκαίρι και η κίνηση των ποδηλάτων ούτως ή άλλως θα είναι αυξανόμενη από εδώ και μπρος, οι βιομηχανίες δουλεύουν προς τα εκεί τους τελευταίους μήνες».

«Να πούμε και το άλλο με αφορμή όλα αυτά, το έχω ζητήσει πολλές φορές, λένε προσωπικά δεδομένα, εγώ τα οποία εν πολλοίς τα κατανοώ, από εκεί και πέρα όταν αναφέρονται σε μείζονα αγαθά αυτά πρέπει να υποχωρούν, αυτή είναι η εκτίμηση μου. Γιατί πρέπει να ρωτάμε τους παθόντες, πρέπει δηλαδή να πούμε σε κάποιον ρε παιδί μου σε πειράζει εσένα που έχασες το παιδί σου αν μαθευτεί ότι αυτός που το σκότωσε ήταν μεθυσμένος; Γιατί να μην τον ρωτήσουμε δηλαδή; Μέχρι εκεί, η ελευθερία που τελειώνει; Δεν πρέπει να έχει τα όρια της, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται σε βασικά θέματα» τόνισε ο κ. Λιονάκης.

«Με στεναχώρησε το τροχαίο αυτό, γιατί είχα την αίσθηση και εξακολουθώ να το πιστεύω ότι δεν θα γυρίσουμε σε παλαιότερες εποχές, έχω αυτή την αισιοδοξία, πιστεύω σε νέους ανθρώπους. Θα ήθελα να φωνάξουμε, να πούμε στους νέους να το σκεφτούν καλύτερα. Μέχρι να δούμε πως θα δράσουμε συντονισμένα, ας σκεφτούν καλύτερα αυτά τα παιδιά. Οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν μετά το θάνατο της άτυχης Κάλλιας, η αύξηση της αστυνόμευσης, κάτι άνδρες και επάνδρωσαν τμήματα τροχαίας, απλά θέλει τη δική μας αλλαγή. Τη δική μας αλλαγή σκέψης» κατέληξε ο κ. Λιονάκης.