Γ.Κουτσομύτης: «Οι δεύτερες κάλπες θα κρίνουν την φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική στροφή της χώρας – Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς»
Τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως οι δεύτερες κάλπες θα κρίνουν την φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική στροφή της χώρας εξήγησε ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης στον Politica 89.8. Ο ίδιος μεταξύ άλλων υποστήριξε πως στις εκλογές σημαντικό ρόλο θα παίξει η πολιτική που θα εφαρμοστεί για την οικονομία της χώρας, καθώς η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς.
Ο κ. Κουτσομύτης αναφέρθηκε στις πολιτικές κόντρες των κομμάτων μετά το δυστύχημα των Τεμπών καθώς πηγαίνουμε για εκλογές επισημαίνοντας πως: «Ξεκίνησε το σκληρό ροκ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, μετά από την ανάπαυλα λόγω της ειδησεογραφίας που αφορούσε το δυστύχημα στα Τέμπη, μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο, παρότι αυτές θα προκυρηθχούν προς το τέλος του Απριλίου. Ήδη και οι 2 πλευρές εξαπολύουν τα επιχειρήματα τους για το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές και κυρίως ίσως μετά τις δεύτερες εκλογές και για το ποιες είναι οι πιθανότητες για μια συγκυβέρνηση. Είδαμε την συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος επανέλαβε την γνωστή θέση που είχε εδώ και αρκετούς μήνες, ότι δεν θα αποδεχθεί, μια συγκυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία ούτε του κ. Μητσοτάκη, ούτε και του κ. Τσίπρα, κι αμέσως απάντησε η κυβέρνηση πως όλα αυτά οδηγούν στην ακυβερνησία κλπ. Πιθανότητα αυτό το αφήγημα, αυτή η διχογνωμία να αποτελέσει κι ένα από τα βασικά ζητήματα, ένα από τα διλήμματα των εκλογών, γιατί ναι μεν υπάρχει σοβαρή κριτική για την διακυβέρνηση, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, όμως ο κόσμος, η κοινωνία, οι πολίτες, ενδιαφέρονται στο τέλος για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας την ηγεσία της χώρας και ποιος θα είναι Πρωθυπουργός. Εδώ υπάρχει ένα κενό στο αφήγημα του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν μπορείς να ζητάς την ψήφο του λαού, χωρίς να έχεις μια ξεκάθαρη πρόταση για τον ποιο πρωθυπουργό θέλεις να προτείνεις. Αν υπάρχει όντως ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει στο μυαλό του ο κ. Ανδρουλάκης, καλό θα ήταν να το δημοσιοποιήσει για να κριθεί και να ζυγιστεί στην κρίση του εκλογικού σώματος. »
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσομύτης, υποστήριξε πως σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές θα παίξει η πολιτική τεκμηρίωση από πλευράς κομμάτων, καθώς αυτή θα βοηθήσει στο όποιο αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως: «Θεωρώ πως είναι λάθος να επικεντρωθεί η συζήτηση γύρω από ένα πρόσωπο. Χρειάζεται να υπάρχει μια πολιτική τεκμηρίωση στο γιατί θέλουμε τον χ ή τον ψ και όχι τον κ. Μητσοτάκη, αν έχουμε θέμα με το επιτελικό κράτος, τι είδους διακυβέρνηση ζητάμε, ποια σημεία θέλουμε να διεκδικήσουμε, ως πολιτικές αλλαγής και μεταρρυθμίσεων κι εκεί ο λαός να κρίνει με βάση μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να διαμορφωθεί κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύω ότι μετά το Πάσχα που θα γίνει κι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο σαφή και ξεκάθαρα. »
Σχετικά με το αν συμφωνεί πως το μόνο χαρτί που μένει στη Νέα Δημοκρατία για να πιέσει το ΠΑΣΟΚ, θα είναι αυτό της ακυβερνησίας ο κ. Κουτσομύτης απαντά πως: Αυτό θα το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση πάρα πολύ, γιατί όταν δεν είναι σαφές στον απλό αδέσμευτο πολίτη για το ποια είναι η πρόταση διακυβέρνησης την επόμενη ημέρα, ποιος θα είναι πρωθυπουργός, εκεί πέρα δημιουργούνται ασάφειες σαφέστατα κι υπάρχει όντως ο κίνδυνος να υπάρξει ακυβερνησία η να πάμε και σε τρίτες εκλογές με άδηλο το αποτέλεσμα. Τα πολιτικά θέματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ, δε νομίζω ότι είναι θέσφατα η οι εντολές από το βουνό από τον Μωυσή, που δεν μπορεί κάτι να αλλάξει, όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε δει στο παρελθόν κυβερνήσεις να ανατρέπουν δικές τους Νομοθετικές πρωτοβουλίες για διάφορους λόγους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι αλλαγές που ζητάει το ΠΑΣΟΚ, έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπου εκεί πέρα θα είναι το πραγματικό πρόβλημα. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν απευθύνονται στον σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας αλλά κυρίως στις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους συνεταίρους της. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν συνάδουν με το πλαίσιο της μνημονιακής προσαρμογής με το οποίο βρίσκεται η χώρα τα τελευταία χρόνια. Αν υπάρχει απόφαση πολιτική να υπάρξει ρήξη, η να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές ότι είναι κυρίαρχο ζήτημα κι όχι να βρίσκουμε επιμέρους προτάσεις, οι οποίες ουσιαστικά ανατρέπουν αυτό το πλαίσιο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και διάφορα άλλα, αντί να θέσουμε το μείζον, το οποίο είναι η βασική επαναδιαπραγμάτευση, της οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους εταίρους της.
Για το αν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κερδίσει μέρος των απωλειών που της δημιούργησε η τραγωδία των Τεμπών ο κ. Κουτσομύτης απαντά πως: «Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, είναι πως οι απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία έχουν κάπως περιοριστεί κάπως φρενάρει. Θεωρώ πως αν δεν δούμε πρώτα ο θεός κάποιο άλλο τραγικό συμβάν να συμβαίνει τους επόμενους 2 μήνες, η Νέα Δημοκρατία έχει περιθώριο να ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών το επόμενο διάστημα, πόσες όμως απώλειες μπορεί να ανακτήσει είναι ένα μεγάλο ερώτημα και θα εξαρτηθεί, από το τι σχέδιο θα παρουσιάσει για την επόμενη μέρα, πόσο κρίσιμες θα θεωρήσουν οι πολίτες ότι είναι οι πρώτες εκλογές όταν θα είναι σαφές, ότι δεν θα μπορέσει να συγκροτηθεί κυβέρνηση και τι πρόγραμμα θα εμφανίσουν τα άλλα κόμματα, όπως λέγαμε πριν το ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι και το αντίπαλον δέος. Θεωρώ ότι σε ένα βαθμό η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ανακτήσει ένα μέρος των ψηφοφόρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην γκρίζα ζώνη, αντίστοιχα και η αντιπολίτευση αν παρουσιάσει κάποιο συνεκτικό πρόγραμμα και προτάσεις διακυβέρνησης για να βελτιώσει τα ποσοστά της. »
Σε ότι αφορά τις εκλογές και τους στόχους των κομμάτων ο κ. Κουτσομύτης αναφέρει πως: «Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας έχει καταστεί πιο δύσκολος σε σχέση με εκείνον που είχε πριν από τον Μάρτιο πριν το ατύχημα, θεωρώ όμως πως το πολιτικό κλίμα και η συζήτηση μετά τις πρώτες εκλογές και πηγαίνοντας προς τις δεύτερες εκλογές, όπου εκεί τα διλήμματα θα είναι πιο συγκεκριμένα θα φανεί η πλειοψηφία των πολιτών τι θέλει να συμβεί σε σχέση με την διακυβέρνηση της χώρας. Αν πείσει ο κ. Μητσοτάκης, ότι θα υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας κλπ είναι πιθανό να κερδίσει ένα ικανό ποσοστό ψηφοφόρων και να επιτύχει την αυτοδυναμία, αν όμως οι περισσότεροι πολίτες κρίνουν ότι πρέπει να υπάρξει ας πούμε μια συγκυβέρνηση σε μια συναίνεση και το δείξουν αυτό στην κάλπη, σαφέστατα, θα οδηγηθούμε σε μια νέα διαδικασία διερευνητικών εντολών με άγνωστο αποτέλεσμα. Σαφέστατα το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, θα έχει σημασία, αν και δεν θεωρώ πως θα είναι το κυρίαρχο. Στις Δεύτερες εκλογές θεωρώ πως θα είναι πολύ διαφορετικά τα διλήμματα κι εκεί ενδεχομένως να δούμε και μετακινήσεις ψηφοφόρων. Οι δεύτερες κάλπες θα κρίνουν την φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική στροφή της χώρας. Η οικονομική πορεία της χώρας, θα αποτελέσει ένα από τα διλήμματα των δεύτερων εκλογών. Πολύ σοβαρό ζήτημα για εμένα είναι να υπάρξει μια νέα συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς. »