Γ. Κουτσομύτης: «Oι βουλευτές που χειροκροτούσαν τον Σαμαρά θα πρέπει να απαντήσουν αν συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση»

Δημοσιεύτηκε στις 02/07/2024 19:22

Γ. Κουτσομύτης:  «Oι βουλευτές που χειροκροτούσαν τον Σαμαρά θα πρέπει να απαντήσουν αν συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση»

Για την κυβερνητική σταθερότητα αλλά και τους εσωτερικούς τριγμούς εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όπως επεσήμανε θα χρειαστεί οι βουλευτές που χειροκροτούσαν τον Σαμαρά να απαντήσουν αν συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.

Για τη Νέα Δημοκρατία και την ισχυρή κριτική που δέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης αλλά και για την κριτική που του έγινε από τους κ. Σαμαρά και Καραμανλή, ο κ. Κουτσομύτης σημείωσε πως:  «Όντως το ύφος και η ένταση των επιθέσεων που έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν νομίζω στο ανώτερο επίπεδο που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Σαμαράς, αποτελεί μέλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι απλά πρώην Πρωθυπουργός, αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας κι εδώ τίθεται ένα ερώτημα, οι βουλευτές που χειροκρότησαν τον κ. Σαμαρά με το τέλος της ομιλίας του, συμφωνούν με αυτά που είπε ; Στηρίζουν ακόμα την κυβέρνηση ή δεν την στηρίζουν ή υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Θεωρώ ότι σε κάποιο σημείο θα πρέπει να τραβηχτεί και μια γραμμή, αυτό νομίζω πρέπει να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Από τη στιγμή που λέγονται τέτοια πράγματα και ουσιαστικά αμφισβητείται ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός ίσως θα έπρεπε να ζητήσει και την επιβεβαίωση της έγκρισης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, εάν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Δεν προβλέπω να το κάνει, προβλέπω όμως πως αυτού του είδους η ένταση θα κορυφωθεί πιθανόν σε κάποιο ευαίσθητο επόμενο Νομοσχέδιο στη βουλή, όπου εκεί πιθανόν να δούμε, εξελίξεις μη ομαλές στο κομμάτι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ή η άλλη εκδοχή, είναι η κυβέρνηση να σταματήσει ουσιαστικό το μεταρρυθμιστικό έργο ή το πρόγραμμα που έχει σκεφτεί και να φέρνει στη βουλή μόνο ανώδυνα νομοσχέδια που δεν κινδυνεύουν να διαταράξουν την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πάντως αυτή η ατμόσφαιρα κι αυτό το ύφος των επιθέσεων δεν συμβαδίζει με μια κυβερνητική συνοχή αυτή τη στιγμή. Είναι σαφές, ότι εδώ κι ένα διάστημα, θα έλεγα από το περασμένο Φθινόπωρο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια σε ένα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας για μια σειρά από λόγους, που δεν είναι όλοι οι λόγοι ίδιοι για όσους έχουν αντιρρήσεις ή “γκρίνια” για την κυβέρνηση, υπάρχουν βουλευτές που αντιδρούν για βασικά ζητήματα πολιτικής, για παράδειγμα, ο περίφημος Νόμος για τα ομόφυλά ζευγάρια, άλλοι έχουν να κάνουν με την ανταπόκριση των Υπουργών σε συγκεκριμένα αιτήματα των βουλευτών, άλλοι έχουν να κάνουν με το ύφος της κυβέρνησης συνολικά κι άλλοι έχουν να κάνουν με ιδιοτελή κίνητρα, όπως η μη υπουργοποίηση τους κλπ κλπ.  Όλα αυτά όμως συνθέτουν  αυτή τη στιγμή ένα γκρίζο τοπίο στην κυβερνητική πλειοψηφία, το οποίο βέβαια δεν είναι τόσο έντονο με την έννοια ότι υπάρχουν προβλήματα και στα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το οποίο επισκιάζει την κατάσταση. Αν όμως το Φθινόπωρο τακτοποιηθούν με κάποιο τρόπο οι εσωτερικές αντιθέσεις  στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βγει ενισχυμένο από την ψήφιση ενός καινούργιο αρχηγού ή την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο Νίκο Ανδρουλάκη, τότε η κυβέρνηση θα έχει πολύ ισχυρή αντίσταση κι η κατάσταση θα είναι αρκετά πιο έντονη.»

Για το αν θα υπάρχουν μετρήσεις που θα δείχνουν μια περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης κι αν θα παίξουν σε αυτό ρόλο αυτές οι μετρήσεις ο κ. Κουτσομύτης ανέφερε: «Κοιτάξτε, μια πρώτη μέτρηση πριν μερικές μέρες,  έδειχνε μια σταθεροποίηση και μια μικρή άνοδο της κυβέρνησης, αλλά είναι πολύ νωπή ακόμα η εικόνα των Ευρωπαϊκών εκλογών, θα πρέπει περιμένουμε λίγο. Εάν υπάρξει κι ένα άσχημο περιστατικό σε σχέση με εθνικό κίνδυνο ή κάποια πυρκαγιά,  σίγουρα, θα διασαλεύσει πάλι την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην κυβέρνηση. Είναι έντονες οι εξελίξεις  και στα μέτωπα των πυρκαγιών και στην ενότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.»

Για το αν βλέπει δεξιότερα του κ. Μητσοτάκη, να δημιουργείται ένας Σαμαρικός πόλος ή ένας πόλος από τον κ. Σαμαρά στον οποίο συμπαρατάσσεται κι ο κ. Καραμανλής κι άλλοι ο κ. Κουτσομύτης υπογραμμίζει πως: «Αυτή τη στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς είχε το την απόφαση και το θάρρος να μιλήσει τόσο ανοιχτά και ουσιαστικά συμπαρατάσσονται αυτή τη στιγμή δίπλα του και βουλευτές που έχουν ανόμοιες ιδεολογικές ή πολιτικές στάσεις ή και σκοπιμότητες. Αυτό όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Δεν βλέπω να υπάρχει μία συγκεκριμένη προσπάθεια από τον πρώην πρωθυπουργό να δημιουργήσει, αυτό που λέμε, μια οργανωμένη αντίδραση, αντιπολίτευση μέσα στο κόμμα, όμως το  επόμενο διάστημα είναι πάρα πολύ ευαίσθητο, έτσι όπως βλέπουμε  και αντιδράσεις κι από άλλους βουλευτές. Το μεγάλο ζήτημα για μένα θα παιχτεί μέσα στη βουλή, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει  κάποιο νομοσχέδιο το οποίο για τον Χ Ψ Ω λόγο κάποια μερίδα βουλευτών θα θεωρήσει ότι ξεφεύγει από τα πλαίσια τα ιδεολογικά ή τα πολιτικά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή,  εάν η νέα δημοκρατία συνεχίσει να έχει μια δημοσκοπική σταθερότητα στα πλαίσια πάνω από το 30% 32-34 % θεωρώ, πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί μια ουσιαστική αντίδραση. Είμαστε και πολύ νωρίς στο ν κοινοβουλευτικό κύκλο αυτής της περιόδου, ούτε ένα χρόνο δεν κλείσαμε από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, όμως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε πιθανά τυχαία γεγονότα που μπορεί να διασαλεύσουν, όπως έλεγα προηγουμένως την εμπιστοσύνη της κοινωνίας  στην κυβέρνηση.»

Για το αν η Νέα Δημοκρατία θα πραγματοποιήσει μια πιο δεξιά στροφή πλέον μετά τις Ευρωεκλογές, και να μην επιμείνει στην κατεύθυνση του Κέντρου ο κ. Κουτσομύτης τονίζει πως: «Παρακολουθώ αυτή τη συζήτηση εδώ και καιρό, αλλά προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνει δεξιά στροφή. Μια αναφορά, έκανε ο κ. Κακλαμάνης, πριν από 2 εβδομάδες πάνω σε αυτό το ζήτημα και το όρισε στο πλαίσιο της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και ιδίως στο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τι μπορεί να γίνει εκεί αυτή τη στιγμή ;  Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να αλλάξει σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, τη στιγμή που δεν υπάρχουν γεγονότα στο Αιγαίο, στα οποία μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση της Ελλάδας. Δεν βλέπω δηλαδή, έναν ιδεολογικό  πυρήνα που μπορεί να έρθει με συγκεκριμένα πράγματα και να πει ότι θα κάνουμε ένα, δύο, τρία, τέσσερα πράγματα. Για το μεταναστευτικό έχω να πω, πως είναι ζήτημα διαχείρισης. Πιστεύω, δεν είναι  ζήτημα ιδεολογικό από τη στιγμή που η Ελλάδα λειτουργεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και τηρεί το καινούργιο καταστατικό του Ευρωπαϊκού Κανόνα για το άσυλο και τη μετανάστευση. Επομένως η Ελλάδα,  πρέπει να λειτουργεί με βάση το αυτό το σύστημα, άρα τι θα πει πιο δεξιά πολιτική σε αυτό ; Να κάνουμε επαναπροωθήσεις ; Δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να σημαίνει μια πιο δεξιά πολιτική. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μεγαλύτερη αποτροπή των ροών, το οποίο όμως έχει να κάνει με  τις σχέσεις που έχουμε με τις τρίτες χώρες να λειτουργήσουμε  περισσότερο επιδραστικά σε σχέση με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Λίβανο, αλλά αυτό σε ένα βαθμό μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα από τη στιγμή που είναι πέραν από τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τα επιλύσει.  Άρα δεν βλέπω μια πλατφόρμα ιδεολογική στα δεξιά που να μπορεί να σταθεί αν θέλετε μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ακόμα αν δείτε τι λέει η κ. Μελόνι στην Ιταλία, ουσιαστικά, έχει μειώσει το πρόγραμμά της σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν αμφισβητεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία, δεν αμφισβητούν το ευρωπαϊκό δίκαιο, συναινεί στη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Άρα δεν ξέρω αυτή η τάση που μπορεί να οδηγήσει. Καταλαβαίνω σε μεγάλο βαθμό αντιδράσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς τον στήριξε και ιδεολογικά η κυβέρνηση αυτό το νόμο και προκάλεσε πάρα πολλούς τριγμούς αυτό μέσα στη Νέα Δημοκρατία, όμως από κει και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει μια δεξιά στροφή. Καταλαβαίνω ότι είναι θέμα ύφους και ήθους αυτό που ενοχλεί περισσότερο τους αντιδρώντες.»

Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουτσομύτης σημείωσε πως: «Είναι αν θέλετε θεμιτό ή αναμενόμενο, κάποια στελέχη  μέσα στο ΠΑΣΟΚ να επιδιώκουν να καταγράψουν κάποια επιρροή που έχουν οι ίδιοι μέσα στο κόμμα.  Αρκεί αυτό να συμβαδίζει και με μια ουσιαστική πρόταση, όχι απλά μια καταγραφή προσωπικών, δυνάμεων. Αυτό πρέπει να το δούμε. Ήδη βλέπω κάποιους υποψηφίους που ετοιμάζουνε ιδεολογική πλατφόρμα με προτάσεις και αυτό είναι θεμιτό και πρέπει να γίνει και πρέπει να κάνει μια συνολική συζήτηση το κόμμα μέσα από αυτή τη διαδικασία για το πώς μπορεί να επανατοποθετηθεί προς την κοινωνία και να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα το οποίο θα αγγίξει μεγαλύτερό πλαίσιο μέσα στο εκλογικό σώμα. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να βγουν ανοιχτά οι υποψήφιοι και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχει ο ανταγωνισμός από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει μετακινηθεί από την παλιά ακραιφνώς αριστερή του θέση και έρχεται να καλύψει ένα μέρος της κεντροαριστεράς, αλλά και κυρίως το ζήτημα που πρέπει να ξεπεραστεί για μένα για να μπορέσει να αποτελέσει μια κυβερνήσιμη, κυβερνητική πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να καταθέσει μια συνολική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας και όχι μόνο να αποτελεί μια αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη. . Γιατί αυτό αν θέλετε να κάνω και μια κριτική στον κ. Ανδρουλάκη, ήταν ότι είχε καταλήξει, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ να είναι  ο αντιμητσοτακισμός και όχι μια σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουτσομύτης τόνισε πως: «Ο τρόπος με τον οποίο θέλει και φαίνεται ότι θέλει να διοικεί το κόμμα ο κ. Κασσελάκης είναι θα έλεγα ότι δημιουργεί πολλές αντιδρασεις και δεν αφήνει την απαραίτητη ενότητα που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάει μπροστά. Με πρακτικές που είναι εγώ είμαι ο ΣΥΡΙΖΑ κι εσείς θα με ακολουθείτε, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του ότι δεν έχει αυτή την κουλτούρα εδω και ποσα χρονια υπάρχει. Νομίζω ότι κανένα δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Και είδαμε ότι δεν  επιβραβεύτηκε και στην κάλπη. Διότι η εντελώς  εγωκεντρική προεκλογική εκστρατεία γύρω από τον ίδιο και την προσωπικότητα του δεν ωφέλησε. Πρέπει να αποκτήσει μια σαφή πολιτική πρόταση και μια συλλογικότητα στην ηγεσία, αλλιώς νομίζω ότι θα καταρρεύσει ως επικοινωνιακή φούσκα και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στον τιμόνι τον κ. Κασσελάκη, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία.»