Γ. Κουτσομύτης: «Mόνη αντιπολίτευση στη ΝΔ είναι ο εαυτός της, οι αγορές και η Ε.Ε»

Δημοσιεύτηκε στις 09/09/2024 16:37

Γ. Κουτσομύτης: «Mόνη αντιπολίτευση στη ΝΔ είναι ο εαυτός της, οι αγορές και η Ε.Ε»

Την άποψη πως η Νέα Δημοκρατία, έχει να ανταγωνιστεί ως αντιπολίτευση τον εαυτό της, τις αγορές και την Ε.Ε. καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στις εσωκομματικές τους διαδικασίες, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομύτης.

Για το αποτύπωμα που αφήνει η παρουσία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο κ. Κουτσομύτης υποστήριξε πως: «Από πλευράς κυβερνητικής στρατηγικής ήταν θα έλεγα μια αρκετά πετυχημένη εκστρατεία στη Θεσσαλονίκη διότι οι υπήρξε ένα καινούργιο αφήγημα όσον αφορά το τι θα συμβεί τα επόμενα 3 χρόνια, τι μπορεί να περιμένει ένας ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας, ποιες είναι οι νέες παροχές που μπορούν να δοθούν; έφτασαν στα όρια της δημοσιονομικής στρατηγικής της χώρας οι παροχές που, ανακοίνωσε ο  πρωθυπουργός και εξειδικεύτηκαν πριν από λίγες ώρες και από το Υπουργείο Οικονομικών. Από πλευράς δηλαδή των γνωστών εξαγγελιών για αυξήσεις παροχών, κάποια επιδόματα και κάποιες μικροδιορθώσεις από εκεί μπορεί να πει κανείς ότι η κυβέρνηση μπορεί να νιώθει ικανοποιημένη. Τώρα, αν αυτό είναι αρκετό για να αλλάξει το κλίμα και την αντίληψη που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ότι η κυβέρνηση είναι θα έλεγα σε μια κρίση έλλειψης ουσιαστικού αφηγήματος, αυτό μένει να φανεί. Από την άλλη πλευρά είδαμε και τη συνέντευξη Τύπου κάποιες αναφορές του πρωθυπουργού για το μέλλον, κάποια θέματα φάνηκε ότι ήθελε να τα κλείσει όπως είναι της πιθανής μετάβασης του σε κάποια χρόνια σε ευρωπαϊκή θέση ή το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ή του εκλογικού νόμου, αλλά, ουσιαστικά δεν έκλεισαν αυτά τα θέματα. Κάπως έκλεισαν, αλλά δεν θα έλεγα ερμητικά. Από την άλλη πέρασε θα έλεγα, χωρίς μεγάλο σχολιασμό ή μάλλον με  έναν έξυπνο τρόπο την απουσία των πρώην πρωθυπουργών και πρώην αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας από την ομιλία του στο Βελλίδειο. Θα έλεγα ότι από πλευράς επικοινωνιακής  Μαξίμου, πρέπει να θεωρούν πετυχημένο το διήμερο, από πλευράς τώρα κοινωνίας και το τι περιμένει κανείς πραγματικά για τα επόμενα χρόνια, εκεί βάζω αρκετούς αστερίσκους γιατί με επιδόματα, με μικροδιορθώσεις νομίζω ότι τα προβλήματα που υπάρχουν δεν λύνονται με αυτό τον τρόπο.»

Για την αντιπολίτευση κι αν η εικόνα της, βοήθησε την κυβέρνηση, να περιορίσει τις παροχές και να μην ανακοινώσει μεγαλύτερες και πιο γενναίες παρεμβάσεις ο κ. Κουτσομύτης υπογραμμίζει: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση περισσότερο κοιτάζει τις διεθνείς αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και τις Βρυξέλλες, παρά την αντιπολίτευση. Σε μερικές μέρες περιμένουμε τη νέα αξιολόγηση από τη Moodys. Η κυβέρνηση, ακριβώς, φαίνεται πως αντιμετωπίζει ως αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή, τις αγορές και την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό φυσικά είναι μια συγκυρία αμήχανη για την αντιπολίτευση και την αξιωματική και την ελάσσονα γιατί υπάρχουνε διαδικασίες εσωκομματικές και δεν μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικά, ώστε να υπάρξει πραγματική αντιπαράθεση, παρότι θα ανέβει στη ΔΕΘ και ο κύριος Ανδρουλάκης και ο Νίκος Παππάς. Αλλά, καταλαβαίνουμε, ότι οι διαδικασίες προέχουν εσωκομματικά στα 2 κόμματα της αντιπολίτευσης. Όμως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει να αντιπαρατεθεί με τον ίδιο της τον εαυτό, με σοβαρές αδυναμίες λειτουργίας του κυβερνητικού μηχανισμού με τα πολύ σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και με ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις με τις προσδοκίες που δημιούργησαν τα αφηγήματα του 2023, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να γίνουν πραγματικότητα. Κι αυτό διότι, όσες αυξήσεις και να δοθούν αν δεν υπάρξουν αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών , οι άνθρωποι οι οποίοι αυτή τη στιγμή αμείβονται με 1.000€ το μήνα και πάρουν 1050, είναι πολύ πιθανό να πάνε σε μια νέα φορολογική κλίμακα και να μη δουν, καμία αύξηση στο πραγματικό τους εισόδημα στο πορτοφόλι.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουτσομύτης σημειώνει: «Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση,  επειδή ασχολούμαι λίγο και με τα εξωτερικά θέματα, μου θυμίζει μόνο με τη διάσπαση που συνέβη στα τέλη της δεκαετίας 1920, με την διάσπαση με τους Τροτσκιστές και τους  λενινιστές σταλινιστές, μπορώ να τη συγκρίνω. Τα σχόλια που διάβασα, χθες το βράδυ στα Social Media, ακόμα και του βουλευτή Χανίων του Παύλου Πολάκη, πρώην οπαδοί του να εκφράζονται με απαξιωτικό τρόπο απέναντι στο βουλευτή Χανίων για τον τρόπο που πρόδωσε τον εκλεγμένο από τη βάση Στέφανο Κασσελάκη,  δείχνει ότι ίσως αυτή η κίνηση των 87 και του Παύλου Πολάκη να καθαιρέσουν τον Κασσελάκη ίσως να μην δημιουργήσει,  τα προσδοκώμενα πολιτικά και εκλογικά αποτελέσματα που ανέμεναν. Είναι κάτι που με εξέπληξε και εμένα, δηλαδή η σφοδρότητα του σχολιασμού, μεγάλου μέρους, των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ χθες,  χθες το βράδυ, απέναντι σε όσους, το λέω σε εισαγωγικά, καθαίρεσαν ένα αρχηγό που εκλέχθηκε από τη λαϊκή βάση. Αυτό οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να το κατανοήσουν, πως γίνεται να εκλέγεται ένας ηγέτης από τη βάση, από ψηφοφόρους από πολίτες κι από φίλους και να υπάρχει ένα όργανο το οποίο προέρχεται από το προηγούμενο συνέδριο του 2019  να καθαιρεί τον εκλεγμένο πρόεδρο. Εκεί νομίζω, ότι και οι 87 και ο κ. Πολάκης, δεν τα υπολόγισαν καλά τα πράγματα.»

Για το αν ο κ. Κασσελάκης ήρθε για να μείνει, ή ήρθε για να φύγει ο κ. Κουτσομύτης αναφέρει: «Πιστεύω ότι ο κύριος Κασελάκης θα μείνει γιατί δεν μπορεί πιστεύω με βάση την προσωπικότητα και τον ψυχισμό που έχουμε δει μέχρι στιγμής, ότι δεν είναι ένας άνθρωπος που θα τα παρατήσει έτσι εύκολα να φύγει. Το ερώτημα για μένα, είναι αν θα το κάνει μέσα από τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαδικασίες που θα αποφασιστούν από το Συνέδριο ή όποιο όργανο αποφασιστεί ή  θα δημιουργήσει κάποιο δικό του, εντελώς προσωποπαγές το οποίο δεν θα έχει κανένα επίπεδο αμφισβήτησης. Αυτό μένει να φανεί και να δούμε τις αποφάσεις του, τις επόμενες ημέρες. Αλλά πιστεύω ότι θα δούμε για αρκετό ακόμη καιρό τον κύριο  Κασσελάκη, είτε είτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ είτε από άλλο φορέα.»

Για το ΠΑΣΟΚ και το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει στραμμένο το βλέμμα του στις εσωκομματικές διαδικασίες του πρώτου και το αντίθετο ο κ. Κουτσομύτης τονίζει:  «Θα έλεγα ότι είναι μια σχέση αγάπης και μίσους, διότι έχουν προηγηθεί, αυτά που προηγήθηκαν, η περίοδος 2010 -2015 όντως υπάρχει ένα μέρος του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου, που θα ήθελε μια ώσμωση, μια συνένωση, ένα ενιαίο σχήμα. Από την άλλη, όμως πιστεύω ότι είναι τόσο το κακό αίμα που έχει χυθεί, ανάμεσα στις 2 πλευρές που θεωρώ, πλέον, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει κάποια τύπου συνένωση.  Φανταστείτε αύριο, μπορεί ο κ. Κασσελάκης, να συζητήσεις με τον επόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να μη βγουν οι αντίπαλοί του, με τους οποίους είχε ανταλλάξει ύβρεις και κατηγορίες και να μην πουν, ότι προδίδει την αριστερά και πάει με το σε εισαγωγικά, διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ ή αντίστοιχα κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστούν με τους ηττημένους  της σύγκρουσης, Κασσελάκη- 87 Πολακη. Αυτή η προσπάθεια, έχει ναρκοθετηθεί, τόσο από  τοξικότητα  στη δημόσια σφαίρα που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν μπορώ να φανταστώ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όλα αυτά να ξεχαστούν και να πάμε ωραία σε μια νέα ιδρυτική διακήρυξη όλοι μαζί να ρίξουμε τον Μητσοτάκη. Νομίζω θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί.»