Γ. Γραμματικάκης: “Σε 30 με 40 χρόνια πιθανόν να γνωρίζουμε το ενδεχόμενο ζωής στον Άρη”

Δημοσιεύτηκε στις 19/07/2019 10:54

Γ. Γραμματικάκης: “Σε 30 με 40 χρόνια πιθανόν να γνωρίζουμε το ενδεχόμενο ζωής στον Άρη”

Ο πρώην Πρύτανης  του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Γραμματικάκης μίλησε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη για την ζωή στο διάστημα και για τις νέες χώρες που αρχίζουν να διαδραματίζουν στο μέλλον σοβαρό ρόλο στα διαστημικά τεκταινόμενα.

“Η 20η Ιουλίου 1969 είναι ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε το πόδι του σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη. Ήταν δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν, από τότε έχουν περάσει 50 χρόνια και γίναμε σοφότεροι”, σύμφωνα με τον κ. Γραμματικάκη.

“Η ζωή στον Άρη είναι πιθανό να ανακαλυφθεί αλλά θα είναι σε μικροβιακή μορφή, δηλαδή απειροελάχιστη, η απόλυτη αρχή της ζωής. Κανείς δεν ξέρει εάν κάποτε εξελίχθηκε στο παρελθόν ή αν θα εξελιχθεί τώρα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αυτή τη στιγμή ο πλανήτης δεν έχει ατμόσφαιρα, που είναι απαραίτητο και έχει υπεριώδεις ακτινοβολίες που σκοτώνουν κάθε μορφή ζωής. Αν όμως ανακαλυφθούν αυτά τα απειροελάχιστα βακτηρίδια θα μας πείσουν, ότι κάποιου είδους ζωή είναι δυνατή ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι δύσκολο να προσγειωθεί ο άνθρωπος εκεί κι αν γίνει κάτι τέτοιο θα γίνει σε 30 με 40 χρόνια”, σύμφωνα με τον κ. Γραμματικάκη

Κλείνοντας ο κ. Γραμματικάκης επεσήμανε ότι ” δεν μας αρέσει η μοναξιά, ανακαλύπτουμε συνέχεια πλανήτες, που πιθανόν να μοιάζουν με τη γη.Οι πλανήτες όμως αυτοί και τα άστρα, είναι τόσο μακριά, που λυπούμε που το λέω αλλά δεν θα τα φτάσουμε ποτέ . Η Κίνα θα μπει στο παιχνίδι του διαστήματος καθώς δημιουργεί ένα γιγαντιαίο τηλεσκόπιο. Η Ινδία επίσης εισέρχεται στο παιχνίδι του διαστήματος και αποτελεί κι αυτή νέο κράτος που θέλει να ταράξει τα νερά των ΗΠΑ και της Ρωσίας που είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στις διαστημικές ανακαλύψεις”.