Γ.Γ. Ενέργειας για υδρογονάνθρακες: «Μαζί με τις έρευνες θα τρέξουν και τα πρώτα έσοδα για την Κρήτη»
Κατατέθηκαν χθες στη Βουλή για κύρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες υδρογονανθράκων. «Αν σκεφτεί κανείς πως το 2010 ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή, και είμασταν στο σημείο 0, το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης πολλών εταιριών είναι πολύ σημαντικό όφελος για την χώρα και δημιουργεί μια προοπτική τόσο σε επίπεδο εθνικό όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας» δήλωσε η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.
Για τα βασικά στοιχεία των συμβάσεων που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή η κ. Σδούκου υπογράμμισε: «Η σύμβαση αυτή έχει ένα βάθος 25ετίας. Ξεκινώντας από την πρώτη φάση που είναι το στάδιο των ερευνών, όπου η πετρελαϊκή εταιρία διενεργεί έρευνα για να βεβαιωθεί ότι στην περιοχή μπορεί να βρεθεί κοίτασμα. Οι επενδύσεις από τις πετρελαϊκές εταιρίες για το στάδιο αυτό, αγγίζουν το ποσό των 140 εκ. ευρώ. Μέσα από τις επενδύσεις αυτές στις σεισμικές έρευνες, δημιουργείται και το κατάλληλο περιβάλλον έτσι ώστε, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και για την περιοχή. Για κάθε άμεση σχέση με τον τομέα των υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3 θέσεις πλήρης απασχόλησης στην οικονομία όπως επίσης και για κάθε ευρώ που θα αμείβονται οι άμεσα εργαζόμενοι δημιουργούνται ταυτόχρονα άλλες 2 θέσεις εργασίας. Αυτό ενισχύει την απασχόληση σε έναν τομέα που υστερούμε σαν χώρα. Μια εταιρία δικαιούται 8 χρόνια για να εξαντλήσει το πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών προκειμένου να είναι απολύτως βέβαιη και το επόμενο της βήμα της εξόρυξης να είναι πιο κοντά στο κοίτασμα και σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταθέσει η εταιρία, εκτιμά πως σε αυτό το χρονικό διάστημα θα κάνει μια πρώτη ερευνητική γεώτρηση προκειμένου να είναι πιο κοντά στον στόχο της».
Σε ότι αφορά τα έσοδα από το Δημόσιο η κ. Σδούκου δήλωσε: «Σύμφωνα με το πλαίσιο των υδρογονανθράκων αλλά και με τους όρους διαπραγμάτευσης η εταιρία κάνει “Signature Bonus” ένα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει ένα ποσό στο ελληνικό Δημόσιο, ένα ποσό για την εκπαίδευση των στελεχών, ένα αντάλλαγμα στρεμματικής αποζημίωσης, ότι δηλαδή μισθώνει αυτή την έκταση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα λεγόμενα “Royalties” όπου είναι υποχρεωμένη η εταιρία να δίνει ένα μίσθωμα στη χώρα και στην πορεία όπως είναι λογικό τα μισθώματα αυξάνονται διότι τα έξοδα γίνονται μικρότερα δεδομένου ότι πλέον ανακαλύπτει κοίτασμα και έχει έσοδα» ενώ για το ύψος του μισθώματος συμπλήρωσε: «Έχουν γίνει εκτιμήσεις για τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου, η αρμόδια εταιρία τα γνωρίζει αυτά. Η άσκηση έχει γίνει και υπάρχουν εκτιμήσεις ως προς τα προβλεπόμενα έσοδα και την πρόβλεψη του πετρελαϊκού νόμου. Σε ότι αφορά τον πετρελαϊκό φόρο ο ανάδοχος δίνει στο Δημόσιο ένα 20% φόρο και ένα 5% το οποίο δίνεται στην Περιφέρεια».
Για το πώς επηρεάζεται το περιβάλλον από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων η κ. Σδούκου σχολίασε: «Να διευκρινίσω πως όλες οι συμβάσεις μίσθωσης περιλαμβάνουν ένα αυστηρό πλέγμα διατάξεων που διασφαλίζει ότι η έρευνα των υδρογονανθράκων θα διεξαχθεί με απόλυτο σεβασμό που σημαίνει ότι οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται με το σύνολο της Εθνικής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας. Το άρθρο 12 έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τον μισθωτή σε σχέση με την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων. Για να προχωρήσουμε στην έρευνα θα πρέπει να υπάρχει η στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων, και στη συνέχεια σε κάθε στάδιο του μισθωτή είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στο Υπουργείο το σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης που θα αναφέρει τι θα κάνει, πως θα το κάνει αλλά και να λάβει υπόψη του πιθανούς κινδύνους σε περίπτωση που προκύψει κάποια βλάβη ή ζημιά».
«Τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την επόμενη ημέρα «παραδίδονται» τα κλειδιά των συγκεκριμένων μπλογκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης στην ανάδοχο, η οποία οφείλει να ξεκινήσει όσα προβλέπει η σύμβαση. Πρακτικά ξεκινάει την φάση της έρευνας. Το στάδιο των σεισμικών ερευνών περιλαμβάνει εξειδικευμένα σκάφη και προσωπικό, πρόκειται να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα κητοειδή, θα υπάρχουν παρατηρητές για τα κητοειδή και τον θόρυβο. Επομένως ξεκινάει άμεσα την πρώτη φάση» δήλωσε η κ. Σδούκου στον Poltiica 89.8.
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη της κ. Σδούκου: